x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu, întrebat ce se întâmplă dacă revine la Cotroceni: ”E nepermis să nu utilizăm coabitarea”

Băsescu, întrebat ce se întâmplă dacă revine la Cotroceni: ”E nepermis să nu utilizăm coabitarea”

de Mediafax    |    16 Aug 2012   •   06:00
Băsescu, întrebat ce se întâmplă dacă revine la Cotroceni: ”E nepermis să nu utilizăm coabitarea”

Presedintele suspendat, Traian Basescu, a declarat, intr-un interviu pentru "Vocea Rusiei", intrebat ce se va intampla cu Victor Ponta si Crin Antonescu daca el va reveni la Cotroceni, ca statul roman are mecanismul coabitarii si ca va trebui sa aiba loc aceasta coabitare.

"Trebuie sa va spun, si stiti cu siguranta, ca eu am mai fost suspendat o data de aceleasi partide: socialistii cu liberalii, in anul 2007. Atunci poate ca era prea devreme sa invatam mecanismul coabitarii. Acum insa este nepermis sa nu-l utilizam. Pana la urma chiar forma constitutionala pe care o avem, cu presedintele avand un mandat de cinci ani, iar Guvernul cu mandat de patru ani, face greu de conceput ca presedintele va avea tot timpul o majoritate, ceea ce genereaza obligatia ca statul roman si politicienii din Romania sa invete sa gestioneze interesele tarii si in conditii de coabitare. Deci eu cred ca asta va trebui sa se intample: coabitarea intre un presedinte de o culoare politica sau provenit dintr-un partid de centru-dreapta cu majoritate parlamentara si implicit guvernamentala de centru-stanga", a spus Basescu.

Intrebat daca Ponta va ramane premier daca el se intoarce la Cotroceni, Basescu a raspuns:

"Presedintele poate doar sa desemneze prim-ministrul, dar nu-l poate revoca. Revocarea prim-ministrului poate fi facuta doar de Parlament. Deocamdata Victor Ponta are o majoritate in Parlament si nu cred ca Parlamentul il va revoca".

Intrebat daca se va intoarce la palatul prezidential, presedintele suspendat a raspuns:

"Numai Curtea Constitutionala decide. Inaintea deciziei Curtii Constitutionale n-as vrea sa fac nicio apreciere pentru ca ar putea fi considerata o tentativa de a influenta decizia Curtii".

Premierul Victor Ponta afirma, intr-un interviu acordat ziarului The Guardian, ca este dispus "sa coabiteze" cu presedintele Traian Basescu daca acesta va respecta rolul pe care i-l confera Constitutia, apreciind ca, dupa 20 de ani de "timp pierdut", criza politica din Romania se apropie de final.

Ulterior, Ponta si-a nuantat afirmatia.

"Eu am spus foarte clar ca eu pot sa coabitez si cu Basescu si cu orice presedinte cu conditia sa-si respecte atributiile constitutionale. Din pacate Traian Basescu nu si le-a respectat si se pare ca nici nu vrea sa si le respecte (...) Eu, ca prim-ministru, coabitez cu orice presedinte care isi respecta atributiile constitutionale. Din pacate, Traian Basescu nu si le-a respectat, de aia a si fost suspendat", a spus Ponta.

Si presedintele interimar, Crin Antonescu, a fost rugat sa comenteze eventualitatea coabitarii.

"Nefiind nici premier si nici presedinte suspendat, nu sunt preocup de modul in care pot dansii pot coabita. E o intrebare care nu ma priveste si la care premierul a raspuns", a spus Antonescu.

×