x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu Întregitorul, lăsat cu ochii în soarele de la Răsărit

Băsescu Întregitorul, lăsat cu ochii în soarele de la Răsărit

de Marius Gîrlașiu    |    15 Noi 2016   •   10:00
Băsescu Întregitorul, lăsat cu ochii în soarele de la Răsărit
Sursa foto: Adrian Manolache

Partidul lui Traian Băsescu a rămas fără principala temă de campanie – Unirea României cu Republica Moldova – după ce candidatul pro-rus Igor Dodon a învins-o pe Maia Sandu în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale de peste Prut. Conştient că ar putea pierde sprijinul naţionaliştilor, liderul PMP a reîncălzit tema unionistă care l-ar putea ajuta să treacă pragul de 5% pentru intrarea în Parlament.

După ce l-a ameninţat pe Traian Băsescu că îi va retrage cetăţenia moldovenească dacă va ajunge preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon a învins-o pe Maia Sandu în cursa pentru preşedinţie, iar obiectivul reîntregirii a rămas un vis îndepărtat pentru partidul fostului preşedinte. Duminică, “moldoveanul” Băsescu a votat-o pe Maia Sandu la Ambasada Republicii Moldova din Bucureşti, după ce pe 3 noiembrie a devenit cetăţean moldovean în toată regula prin depunerea jurământului de credinţă. “Atunci când au fost depuse actele şi cand s-a luat decizia, s-a încălcat procedura. De aceea domnule Băsescu, profiţati acum, câteva zile. După data de 14, veti pierde această cetăţenie pe care nu o meritaţi", a ameninţat Dodon într-o confruntare televizată. Rămas fără principala temă de campanie, fostul şef al statului a încercat să ţină caldă tema unionistă, după ce la evenimentul de lansare a candidaţilor PMP proclamase Unirea “în cel mult cinci-şase ani”. “Scorul obţinut de Maia Sandu ne dă o certitudine şi anume aceea că 48% din populaţia Republicii Moldova este pro-europeană şi pro-România”, a sunat analiza făcută la cald de Băsescu. Liderul PMP a oferit şi soluţii practice pentru Unirea cu fraţii de peste Prut. “Trebuie să continuăm politica de apropiere a moldovenilor de România, adică să continuăm a acorda anual cele 5000 burse pentru tinerii moldoveni şi să accelerăm rezolvarea dosarelor de acordare a cetăţeniei române pentru cei care solicită acest lucru. Dacă vom continua aceste două programe cu certitudine în cinci-şase ani vom putea vorbi despre UNIRE. Până atunci trebuie să continuăm s-o construim”, a scris Băsescu pe Facebook.

Unirea: coniacul şi visul

Analiştii politici contrazic însă scenariul fostului preşedinte. “Singura statalitate pe care Igor Dodon o poate oferi Moldovei este aceea de gubernie rusească. Republica sa este un stat eşuat, capturat de o oligarhie ce priveşte spre Putin ca spre unica salvare. Graniţa cu Estul se mută pe Prut”, consideră Ioan Stanomir, profesor la Facultatea de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti. Fost ambasador al României la Washington, Mircea Geoană a analizat şi el noua configuraţie a regiunii după alegerile câştigate de pro-ruşi la sud de Dunăre şi peste Prut. “Cu excepţia Ucrainei, toţi vecinii imediaţi ai României sunt sau sunt pe cale să intre în sfera de influenţă a Rusiei. Vremuri complicate, unde certitudinile de până mai ieri fac locul unui peisaj îngrijorător”, a comentat Geoană pe Facebook.


Elena Udrea: Dintre toţi politicienii români, Traian Băsescu s-a bătut cel mai mult pentru drumul european al Republicii Moldova. Iohannis şi Cioloş nu au ajutat cu nimic Moldova. Uitaţi-vă că amândoi s-au ţinut departe de acest subiect. Şi asta pentru că nu-i interesează.

×