x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Nu suntem văzuţi ca o vulnerabilitate, ci ca o posibilă ţintă în timp pentru Federaţia Rusă

Băsescu: Nu suntem văzuţi ca o vulnerabilitate, ci ca o posibilă ţintă în timp pentru Federaţia Rusă

de Agerpres    |    05 Aug 2014   •   21:03
Băsescu: Nu suntem văzuţi ca o vulnerabilitate, ci ca o posibilă ţintă în timp pentru Federaţia Rusă

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, la postul B1Tv, că România nu este văzută în rândul aliaţilor din NATO ca o vulnerabilitate, ci cu perspectiva unui risc în timp ca o posibilă ţintă pentru Federaţia Rusă.

Băsescu a spus că pe acest subiect sunt importante deciziile care ar urma să se ia la Summit-ul Alianţei Nord-Atlantice din septembrie din Marea Britanie, decizii care ar trebui să vizeze consolidarea flancului estic al alianţei.

"Nu suntem văzuţi ca o vulnerabilitate, ci ca o posibilă ţintă pentru Federaţia Rusă. Şi aici, nu vă ascund, a fost opţiunea mea să le atrag atenţia că România este într-o zonă de risc şi argumentul principal erau conflictele îngheţate din jurul Mării Negre. Iar după ce au început să se întâmple evenimentele, după ce au început problemele din Ucraina cu anexarea Crimeei şi războiul din est susţinut de Federaţia Rusă a fost pentru mine argument suprem: vă spun de ani de zile că ţările estice, România, m-am referit în primul rând la ţara mea, că eu nu ştiu cât de ameninţat se simte preşedintele polonez, dar am semnalat ameninţarea la adresa României, cum n-am vorbit niciodată în numele Bulgariei că nu e treaba mea. Şi m-a bucurat această reacţie şi eu vreau să o văd materializată în deciziile pe care le vom lua în septembrie la Summit-ul NATO din Marea Britanie, din ţara gazdă", a declarat preşedintele, întrebat despre declaraţiile premierului britanic David Cameron cu privire la reacţia pe care UE şi SUA trebuie să o aibe în faţa Rusiei în contextul regional actual.

Traian Băsescu a adăugat că opţiunea este consolidarea flancului estic al NATO ca element de descurajare pentru Federaţia Rusă.

"Poate însemna foarte mult. Cel mai important lucru ar fi amplasarea logisticii, depozitele de muniţie, de armament, pentru că trupele vor veni imediat. Nu trebuie să doarmă aici să-mi creeze disconfort", a declarat şeful statului.

Întrebat dacă s-ar fi ajuns la reacţia UE privind trecerea la un nou nivel de sancţiuni faţă de Rusia dacă nu ar fi fost doborât avionul malaezian de pasageri pe teritoriul Ucrainei, Băsescu a spus: "Greu de evaluat că s-ar fi ajuns, greu de evaluat că s-ar fi ajuns la nivelul trei de sancţiuni".

Şeful statului a adăugat că, faţă de nivelul anterior de sancţiuni aplicate Federaţiei Ruse, este mulţumit de măsurile anunţate recent de UE.

"Faţă de ce era înainte, categoric, da. Discutăm de pieţe de capital. Rusiei i se închide, uşor-uşor accesul pe pieţele de capital pentru finanţare proprie. Bănci ruseşti încep să nu mai aibă acces pe pieţele de capital, ceea ce e dificil. Sectorul Apărării, materiale cu dublă utilizare care erau de regulă cerute pentru industrie, dar erau utilizate şi în Armată, şi tehnologii sensibile în domeniul energetic. Ceea ce înseamnă lipsa transferului de înalte tehnologii în domeniul energetic, fie că vorbim de gaze, fie că vorbim de ţiţei", a declarat Traian Băsescu.

Şeful statului a adăugat: 'Uitaţi-vă la reacţia lui LukOil. Îşi închide afacerile din Ungaria, din Cehia, Ucraina, dar din alte motive, şi încă o ţară. Sunt trei ţări europene în care-şi închide activitatea.(...)În mod categoric se va produce o schimbare a termenilor relaţiilor UE-NATO pe de-o parte, Federaţia Rusă pe de altă parte'.

Traian Băsescu a mai spus că în opinia sa Federaţia Rusă nu va recurge în perioada de iarnă la "ameninţarea cu gazul rusesc". "Au zonele acestea de restricţii de care discutam mai înainte. Dacă nu încep să încaseze bani nici din gaze, pentru că ţiţei, gata, s-a terminat, nu se mai importă în UE ţiţei din Federaţia Rusă.. Dacă se închide importul de gaze cu ce-şi ţine Putin armata?", a mai declarat şeful statului.

Premierul britanic David Cameron a afirmat la sfârşitul lunii iulie, citat de Daily Telegraph, că Marea Britanie nu va lansa cel de-al treilea război mondial din cauza implicării Rusiei în Ucraina, dar Occidentul trebuie să impună o limită, pentru că în caz contrar Rusia va începe să exercite presiuni similare asupra unor ţări membre ale Uniunii Europene din estul continentului, cum este România.

Potrivit lui Cameron, "Uniunea Europeană şi SUA sunt hotărâte să demonstreze Rusiei că ceea ce face este inacceptabil. Este inacceptabil şi pentru că, dacă stăm deoparte şi nu facem nimic, mâine (ruşii) vor destabiliza ţări din regiunea baltică, vor destabiliza România, vecinii Rusiei vor începe să simtă presiunea acţiunilor lui Putin".

×