Preşedintele Traian Băsescu vorbeşte, într-un interviu acordat cotidianului austriac Kurier, despre liberalizarea pieţei muncii din UE, începând cu ianuarie viitor, când pentru România şi Bulgaria vor dispărea piedicile către aceasta.
Interviul, care abordează chestiunea "invaziei" româneşti pe piaţa muncii din Occident, dar şi a romilor, chestiuni aflate în prezent în dezbaterea politicienilor, dar mai ales a presei din Vest, este menit a da o asigurare Occidentului.
Asigurarea vine chiar în titlul ales de autoarea lui, Ingrid Steiner-Gashi:"Nu va avea loc nicio invazie a românilor".
Interviul, destul de lipsit de întrebări pe teme delicate şi care trece de la un subiect la altul cam abrupt, abordează şi chestiunile de politică internă, mai ales coabitarea preşedinte-premier (Guvern).
"Au plecat deja"
Băsescu explică în interviul pentru Kurier, că, "în momentul de faţă, numai nouă din cei 27 din statele membre UE mai au restricţii privind imigrarea românilor. Aceia dintre cetăţenii noştri care şi-au dorit un loc de muncă în Occident au plecat de mult şi se află astăzi înainte de toate în ţări de limbă latină cum ar fi Spania, Italia şi Franţa".
"Nu vorbesc acum în calitate de politician, ci ca un preşedinte responsabil. Nu va avea loc o invazie a românilor (râde). De ce nu va exista nicio problemă? Pentru că, în momentul de faţă, numai nouă din cei 27 din statele membre UE mai au restricţii privind imigrarea românilor. Aceia dintre cetăţenii noştri care şi-au dorit un loc de muncă în Occident au plecat de mult şi se află astăzi înainte de toate în ţări de limbă latină cum ar fi Spania, Italia şi Franţa. Ei au optat pentru aceste ţări pentru că, datorită limbii, acolo nu au întâmpinat probleme de integrare. Pot însă să confirm şi faptul că aceia care lucrează în Germania sunt bine pregătiţi. Este vorba despre ingineri, dar şi despre angajaţii în construcţii", i-a spus preşedintele jurnalistei austriece.
Aceasta insistă, însă, abordând chestiunea dificultăţilor aduse de pătrunderea masivă a romilor în ţările Occidentale, implicit Austria. "Problema romilor îmi este cunoscută. Atât timp cât nu înţelegem toţi la nivel european că pentru abordarea acestei probleme este nevoie de o politică corectă, ea nici nu va fi rezolvată. Noi, ca ţară de origine, nu putem impune romilor restricţii în privinţa libertăţii de mişcare. De aceea este necesară o colaborare între România şi ţările-ţintă. Din acest motiv apelez mereu la omologii mei din UE".
"Ar putea exista o nouă generaţie de nomazi"
Cum vede Băsescu tentativa de rezolvare a chestiunii romilor? "Cheia succesului privind accesul către minoritatea romilor o constituie şcoala, pregătirea. Adulţii nu au fost la şcoală şi şi-au păstrat obiceiurile nomade. Dacă aceşti părinţi nu îşi trimit nici copiii la şcoală va exista o nouă generaţie de nomazi. Au existat opinii din Franţa, Italia şi Spania privind solicitarea ajutorului poliţiei în retrimiterea romilor. Am trimis în aceste ţări poliţişti din zonele de provenienţă a romilor. Datorită faptului că poliţiştii noştri îi cunoşteau pe aceşti oameni, au fost foarte eficienţi în retrimiterea romilor. Dar care au fost rezultatele? Abia dacă a trecut o săptămână şi au emigrat din nou. De aceea trebuie să găsim o formă de cooperare europeană, pentru că nu îi putem priva pe romi de dreptul la liberă circulaţie".
Şcolarizarea romilor
Jurnalista de la Kurier l-a întrebat pe şeful statului român ce ar putea face Austria, pentru a contribui la îmbunătăţirea situaţiei, iar Băsescu i-a răspuns că problema nu priveşte doar Austria. "Dacă într-un moment anume se aşează un grup de romi într-un oraş anume, ne-am aştepta ca reprezentanţii comunităţii să sprijine această minoritate în a atinge un standard de viaţă normal. Acest sprijin ar trebui să depindă de şcolarizarea romilor. În acest proiect trebuie să participe financiar şi Guvernul român. Cu câteva zile în urmă am ascultat o declaraţie făcută la Paris de către un politician român: acestea şi-a exprimat disponibilitatea de a-i aduce acasă pe romii care trăiesc la Paris şi să-i integreze după aceea în munca de fabrică. Această iniţiativă nu va avea succes, pentru că foarte puţini romi au pregătirea suficientă de a putea lucra într-o fabrică. Am menţionat acest fapt doar pentru a nu veni dumneavoastră cu propunerea de a-i angaja pe romi în fabrici din România", a explicat preşedintele.
Învăţăminte
Cum rezolvarea chestiunii "invaziei" româneşti sau rome în Occident nu stă într-un interviu, autoarea a abordat şi tematica politicii dâmboviţene, care a dat bătăi de cap Uniunii Europene şi care constituie încă un motiv de preocupare. Reamintind că premierul Ponta a vrut anul trecut să-l demită pe Băsescu şi că ulterior acesta a avut o victorie zdrobitoare în alegeri, jurnalista austriacă a vrut să afle de la preşedinte cum şi mai ales dacă este posibilă colaborarea politică "într-o ţară în care preşedintele şi prim-ministrul sunt reciproc în relaţii adverse".
"Nu este obligatoriu să împărtăşim amândoi aceeaşi doctrină. Însă există de ambele părţi obligaţia de a respecta Constituţia. Atâta vreme cât facem acest lucru, ceea ce se şi întâmplă în momentul de faţă, avem o relaţie constituţională care contribuie la o bună funcţionare a statului. A fost însă nevoie de învăţămintele de anul trecut pînă când am învăţat această realitate", a răspuns Băsescu, diplomatic. Jurnalista insistă, dorind să traducă exprimarea diplomatică: "Aceasta înseamnă că s-a îngropat securea războiului?". Moment în care, în stilul caracteristic, preşedintele a răspuns râzând, din nou, cu poftă:"Cel puţin aparent. Dar aşa este. Colaborarea este din nou posibilă".
"Niciun politician care s-a făcut vinovat de corupţie nu va mai putea dormi liniştit"
Imposibil de ocolit, căci se află pe agenda oricăror dialoguri bilaterale între România şi statele occidentale, chestiunea corupţiei la nivel înalt din ţara noastră a fost şi ea abordată în interviul din Kurier. Întrebat dacă sunt progrese în lupta contra corupţiei, Băsescu a răspuns că acestea sunt vizibile, dând exemplu faptul că în momentul de faţă în România se află în spatele gratiilor doi miniştri şi un fost prim-ministru.
"Este extrem de important ca toţi cei suspectaţi de corupţie să fie urmăriţi în aceeaşi măsură: primari generali, consilieri sau miniştri. Şi pot afirma cu siguranţă că niciun politician care s-a făcut vinovat de corupţie nu va mai putea dormi liniştit de acum înainte. În timpul mandatului meu au fost condamnaţi şi mulţi primari care proveneau din partidul meu. Dar această atitudine neutră a justiţiei faţă de politică, independenţa judecătorilor şi procurorilor faţă de politică mai trebuie consolidată", a mai spus Băsescu.
El a dat asigurări că UE recunoaşte în mod clar progresele României, iar criticile care vin de la Bruxelles "se adresează înainte de toate Parlamentului care doreşte să extindă imunitatea membrilor săi sau pe cea a miniştrilor". "Judecătorii şi procurorii noştri au înţeles prea bine în ce constă sarcina lor constituţională. Însă cei ce nu au înţeles încă în totalitate misiunea justiţiei, sunt politicienii. Or, acesta este punctul critic al Comisiei", a spus Băsescu.
Trei dorinţe
Întrebat ce mai doreşte să realizeze ca politician, Băsescu a răspuns că mai are trei obiective, şi în acest caz este de acord cu premierul. "Este vorba despre noua lege a sănătăţii, restructurarea unităţilor administrative şi modificarea Constituţiei. Toate cele trei obiective se leagă de încheierea reformelor. Ce s-a realizat până cum? Am adoptat o nouă lege a muncii care a liberalizat şi reformat piaţa muncii. Avem şi o nouă lege a pensiei care a majorat cu cinci ani vârsta de pensionare. Am adoptat patru noi Coduri şi o nouă lege a educaţiei", a spus şeful statului.
Citește pe Antena3.ro