x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu: Politica fiscal-bugetară pe care o derulează Guvernul Ponta împreună cu FMI este greşită

Băsescu: Politica fiscal-bugetară pe care o derulează Guvernul Ponta împreună cu FMI este greşită

01 Apr 2014   •   20:12
Băsescu: Politica fiscal-bugetară pe care o derulează Guvernul Ponta împreună cu FMI este greşită

Preşedintele Traian Băsescu spune că politica fiscal-bugetară promovată de Guvernul Ponta şi aprobată de FMI este una greşită, care poate duce la dezechilibre macroeconomice.

Iată mai jos principalele declaraţii ale preşedintelui:

Astăzi nu s-a adoptat legea de aprobare a ordonanţei care creşte taxele pe combustibil în plenul Camerei, ci a fost retrimisă la comisia de buget. Am în pregăptire o scrisoare care va pleca spre Parlament cu argumentele de ce trebuie respinsă OUG de Parlament. Este o crimă pentru economie. Sper ca ceea ce voi spune să fie dezbătut de oameni care înţeleg, şi nu de propagandişti.

Am în pregătire o scrisoare care va pleca spre Parlament cu argumentele de ce trebuie respinsă ordonanţa de urgenţă. Politica fiscal-bugetară pe care o derulează guvernul Ponta împreună cu FMI este greşită. Ştiu bine această ţară, ştiu cum reacţionează economia, cum reacţionează oamenii. Afirm cu responsabilitatea unui preşedinte; politica fiscal-bugetară generată de Guvernul Ponta şi acceptată de FMI este greşită pentru România.

S-au introdus 35 de taxe noi. S-a introdus începând de astăzi şi taxa suplimentară pe combustibil. E o povară enormă pentru economie şi cetăţeni. Din păcate, nici rezultatele nu sunt conform aşteptărilor. Pe primele trei luni s-au realizat următoarele venituri faţă de planificare. Ianuarie - un plus de 435 de milioane de lei faţă de planificare. Se spunea un miliard. Analizele mele arată 435. Pe februarie e un minus de un miliard. Pe martie un minus de vreo 950 de milioane. Numai dacă privim primele trei luni, constatăm că veniturile planificate din taxa suplimentară pe combustibil au fost consumate. Sunt două miliarde în minus şi doar 435 de milioane în plus.

Ne pregătim de un eşec major în execuţia bugetară. Să ne uităm la execuţia bugetară din anii trecuţi. În 2012, am avut 193 de miliarde de lei venituri în bugetul de stat. În 2013, pe baza unei creşteri economice, veniturile au crescut cu 7 miliarde, ajungând la 200 de miliarde. Pentru 2014 Guvernul Ponta şi FMI au acceptat venituri în buget în valoare de 217 miliarde, ceea ce înseamnă o creştere de venituri faţă de 2013 cu 17 miliarde. Numai dacă ne uităm că o creştere economică de 3,5 la sută a generat o creştere de 7 miliarde, ne punem întrebarea ce creştere trebuie să avem ca să realizăm în loc de 7 miliarde 17 miliarde? Argumentul că se va colecta mai bine nu funcţionează, e dărâmat de încasările din primele 3 luni. Nu va merge mai bine ANAF. Încasările din februarie - martie ne arată că nu va exista o creştere de 17 miliarde în venituri.

Susţin că politica fiscal-bugetară proiectată de guvernul Ponta şi aprobată de FMI e greşită şi riscăm să avem efecte de dezechilibrare a echilibrelor macroeconomice în perioada următoare. Soluţia corectă este revenirea la politica sănătoasă a aşezării cheltuielilor în funţie de venituri certe. Numai aşa ne vom puta încadra în deficitul bugetar planificat pentru acest an, fără să generăm dezechilibre macroeconomice. O spun din experienţă şi e un semnal de alarmă de maximă gravitate pe care îl trag. Abordarea Guvernului şi a Fondului a fost: de atâţia bani am nevoie, câte taxe bag? Fără să se întrebe cine plăteşte aceste taxe. Mai mult decât să-mi asum public acest mesaj nu am ce să fac. Rugămintea mea la Guvern şi Parlament este să se aplece la ce spun. Politica e greşită. Va duce la crearea unor mari dezechilibre economice. E un semnal de maximă gravitate pe care îl trag şi la adresa Guvernului şi a parlamentului şi a FMI. Nu poţi să ai o creştere de 17 miliarde în venituri de la un an la altul, chiar cu puzderia de taxe introduse. Nu se vor colecta decât parţial.

Plecând de la această analiză pe care am făcut-o serios, dar şi de la şansa că astăzi nu s-a adoptat legea de aprobare a ordonanţei care creşte taxele pe combustibil, voi transmite Parlamentului o scrisoare în care rog să nu se aplice taxele, să se revină la preţurile combustibilului şi să propună Guvernului să treacă la ajustarea cheltuielilor. În scrisoare voi indica şi propunerile mele de ajustare.

Vreau să fiu foarte clar. Am văzut obieciul şi la fătucile rujate, îl citez pe maestru Cristoiu când spun asta, la orice spui, îţi spun ele că e propagandă electorală. Nu, este cel mai hotărât semnal de alarmă pe care îl trag public. Toţi spun - da, dar Guvernul susţinut de Băsescu a tăiat salariile. Da, pentru că nu aveam altceva ce să facem. Eu îmi asum, ca să nu îşi mai bată capul fătucile, tot ce s-a întâmplat în perioada crizei. Dar resping categoric această politică. 17 miliarde creştere la venituri de la un an la altul e greu de imaginat. Vedem aici lăcomia mână în mână cu corupţia. O lăcomie sălbatică pentru bani care să fie utilizaţi pentru câştigarea alegerilor. Spun Guvernului, spun Parlamentului, spun FMI că o asemenea politică este inacceptabilă. 

×