x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică "Băsescu răstălmăceşte Constituţia. Ar putea fi suspendat pentru această interpretare"

"Băsescu răstălmăceşte Constituţia. Ar putea fi suspendat pentru această interpretare"

de Aniela Nine    |    Monica Iordache Apostol    |    03 Aug 2011   •   21:00
"Băsescu răstălmăceşte Constituţia. Ar putea fi suspendat pentru această interpretare"

Interpretarea proprie a Constitutiei in privinta dreptului unui partid si nu al unei aliante care ar obtine 50% plus unu din voturi de a desemna premierul facuta de presedintele Traian Basescu marti seara a declansat un sir de critici in primul rand din partea po­liticienilor din opozitie, care au ame­nintat ca, intr-o atare situatie, in 2012, Traian Basescu risca o noua sus­pendare. Si mai ferm este fostul pre­sedinte Ion Iliescu, care catalo­ghea­za declaratiile presedintelui Traian Basescu ca fiind "rastalmaciri cons­titutionale", pentru care exista "ma­suri constitu­tionale, precum suspendarea".

"Domnul presedinte ar trebui sa se abtina sa mai faca astfel de rastalmaciri si interpretari ale Constitutiei, care devin neconstitutionale, iar pentru asta exista masuri constitutionale, ca suspendarea. Asa ca ar trebui sa se abtina sa mai faca astfel de declaratii", a spus ieri presedintele de onoare al PSD.

Invitat la televiziunea favorita marti seara, Traian Basescu a tran­smis un avertisment clar USL: nu vor vedea functia de premier chiar daca castiga alegerile decat daca cele doua partide fuzioneaza.

Comentand procentele USL din sondaje, Basescu a sustinut ca in Constitutie se vorbeste, legat de desem­na­rea premierului, despre partidul care cas­tiga majoritatea absoluta, si nu despre aliante, asa cum este cazul USL. Intrebat daca, dupa alegerile par­lamentare din 2012, poate coabita cu un guvern format din membrii ac­tualei opozitii, seful statului a suge­rat clar ca in nici un caz nu va accepta ca alianta USL sa aiba functia de pre­mier. "Nu mi-ar conveni situatia, dar electoratul va decide in ce formu­le se vor aseza lucrurile. Dar, oricum, tre­buie citit cu multa atentie articolul 103 din Constitutia Romaniei. (…) Sa fie atenti ca in Constitutia Ro­ma­niei se vorbeste de partidul care ob­ti­ne 51%, nu de aliante. Se inregis­trea­za ca alianta. Daca fuzioneaza, este altceva – PSD cu PNL", a lovit Ba­sescu. "Daca fuzioneaza si obtin 51%, sunt pe articolul 103. Ca alianta insa au o mare problema", a sunat in­ter­pretarea Constitutiei in stilul Basescu.

Prin afirmatiile pe tema nomina­lizarii premierului, presedintele Traian Basescu a demonstrat ca isi atribuie puteri discretionare de a alcatui un guvern fara a-l interesa ce vor vota romanii, a reactionat liderul PNL, Crin Antonescu. "Domnul Basescu ne-a informat pe toti ca nu-l intereseaza ce vor vota romanii, ca domnia sa considera a avea puteri discretionare si va alcatui Guvernul indiferent de votul popular. Asta e, cred, suficient motiv de suspendare oricand vom avea voturile necesare", a avertizat Crin Antonescu. Liderul PNL a amintit ca Traian Basescu si "tovarasii lui de drum" au lansat in ultima perioada o serie de teme privind un esec al USL, care s-au dovedit false. "Au spus ca nu vom putea face aceasta alianta – am facut-o, ca nu ne vom putea intelege asupra paritatii – ne-am inteles ca nu vom putea face un program realist si echilibrat – l-am facut, ca in momentul in care vom incepe sa discutam desemnari de candidati va exploda Uniunea s nu explodeaza, ca nu vom putea face 50% plus 1, s-a dovedit din atmosfera, din mai toate sondajele (...) ca facem si peste 50%. Acum ideea pe care dl Basescu incearca s-o vanda e ca degeaba facem si 90%, face domnia sa ceva si rupe aceasta alianta si nu vom guverna. Vom pastra aceasta alianta, vom castiga alegerile cu mult peste 50% si vom guverna, cu sau fara Traian Basescu presedinte, mai degraba fara", a punctat liberalul.

El a precizat ca USL are termen la tr­ibunal pentru inregistrarea ca alianta data de 15 august. "Va fi o alian­ta politica si electorala perfect legala si, in momentul cand ea va castiga alegerile, nu vom mai sta sa vedem daca vrea Basescu sau nu sa recunoasca votul romanilor", a mai spus liderul PNL.

Un mesaj similar a transmis si presedintele PSD, Victor Ponta, care a apreciat ca Traian Basescu e un "iresponsabil, iar cuvintele sale nu valoreaza doi bani". "Uniunea Social Liberala nu a fost facuta pentru Basescu, ci pentru romanii care, probabil, vor vota USL. Cred ca Ba­sescu e un iresponsabil, ca intotdeauna, si cuvintele lui nu valoreaza doi bani. Nu ma intereseaza foarte mult Basescu, sunt absolut convins ca, daca jumatate din romani ne vor vota la urmatoarele alegeri, vom forma Guvernul, vom avea un alt presedinte si vom incerca sa reparam toate relele facute de Basescu si de ai lui", a comentat Ponta marti, la Antena 3, declaratiile facute de seful statului.

Cat ii priveste pe ceilalti politicieni cazuti sub tirul verbal al presedintelui, fostul premier Calin Popescu Tariceanu – vazut de Basescu ca fiind degeaba frumos si cu papion, caci este un om fara ca­racter si un premier catastrofal s a replicat scurt: afirmatiile presedintelui nu mai au nici o valoare si greutate, avand in vedere comportamentul manifestat de acesta mai ales in ultimii sapte ani. Fostul ministru Daniel Daianu a refuzat sa comen­teze declaratiile presedintelui refe­ritoare la activitatea sa fara valoare de ministru al Finantelor. "Daca asta e opinia presedintelui, nu comentez", a spus Daianu, subliniind insa ca, pe vremea cand era ministru, a luat decizii importante in anumite cazuri, cum ar fi Bell Helicopters.

Alexandru Radu: Interpretarea Constitutiei, indiciu al regimului autoritar
Presedintele face mai degraba o analiza literara a Constitutiei prin afirmatiile de marti seara, ca un adevarat filolog in devenire. Caci, altfel, interpretarea legii fundamentale nu este atributul presedintelui, care are trecut la prerogative doar pe aceea de a veghea la respectarea prevederilor Constitutiei, a comentat pentru Jurnalul National profesorul de stiinte politice Alexandru Radu.
"Interpretarea Constitutiei este dovada tipului de politica voluntarista, care este caracteristica regimului autoritar. Si aceasta interpretare este facuta in scop strict personal, al aducerii din condei a realitatii politice pentru a favoriza PDL. Si este arma pe care Basescu o pregateste impotriva USL daca Uniunea va castiga alegerile", spune Radu. Politologul adauga ca aceste afirmatii sunt o dovada a faptului ca presedintele "simte" ca opozitia are sansa de a castiga alegerile din 2012. In plus, puncteaza Alexandru Radu, afirmatiile presedintelui Traian Basescu nu se adreseaza in principal liderilor USL care nu pot fi "dezbinati" astfel, ci, mai degraba, electoratului opozitiei, caci astfel votantii de conjunctura ar putea fi descurajati pe rationamentul "votului util": daca opozitia tot nu ar putea ajunge la putere, de ce sa le mai dam votul? Cat priveste "traducerea" exacta a articolului 103 din Constitutie si referirea la "partidul" care castiga alegerile cu 50% plus 1, profesorul Radu spune ca termenul de "partid" e unul generic, care se refera la un grup politic, la o formatiune unitara, un actor electoral, iar USL, din punct de vedere juridic, este o astfel de formatiune unitara. "Presedintele ar trebui suspendat numai pentru ca spune acest fapt in sine", conchide politologul.

Bogdan Teodorescu: "Sunt vorbe aruncate pentru a arata ca mai detine puterea"
Analistul politic Bogdan Teodorescu a declarat pentru Jurnalul National ca interpretarea data de Traian Basescu articolului 103 din Constitutie este contrara legii fundamentale si nu este decat o incercare a presedintelui "de a arata ca inca mai detine puterea". "Toata aceasta poveste este o incercare disperata de a genera sentimentul de neincredere in victoria USL. Este foarte clar ca PDL va pierde puterea, iar daca USL va gastiga 50% plus 1 din voturi, vorbim despre o majoritate parlamentara castigata prin vot. Aceasta majoritate va avea posibilitatea constitutionala de a-l opri pe Traian Basescu. O asemenea majoritate il poate suspenda pe Traian Basescu, pentru ca a refuza sa dai functia de prim-ministru celor care au castigat alegerile este cu siguranta un lucru neconstitutional. E o incalcare grava a Constitutiei. Pe de alta parte, nici o alta alianta politica nu e suficienta. Ce va face un premier PDL daca USL va avea majoritatea? Guvernul nu va trece prin Parlament si vor urma alegeri anticipate. Dar nu se va ajunge in aceasta situatie, astea sunt vorbe aruncate pentru a determina alegatorii sa nu voteze USL, pentru a creste absenteismul si pentru a pastra aproape serviciile si sponsorii. Traian Basescu trebuie sa creeze impresia pentru activul de partid, pentru serviciile secrete si pentru sponsori ca el inca mai detine puterea. USL va face peste 50% si e imposibil sa nu i se dea guvernarea. A pune un premier de la PDL e dincolo de litera Constitutiei si a spune asta acum nu e decat o incercare disperata de a nu pierde dominatia psihologica, nu se va ajunge in aceasta situatie", a comentat Teodorescu.

Un presedinte aproape de zero
Audienta de 0,6 la televiziunea care l-a gazduit. Traian Basescu a avut marti seara dorinta sa se arate la televizor. A gasit spatiu binevoitor si timp de o ora a tras la foc automat in toata lumea. Audienta a fost dezamagitoare, doar 0,6 puncte rating. Basescu nu mai face audienta, devine moartea ratingului. Posturile devin reticente sa mai accepte ofertele de transmisii ale sefului statului. Explicatia audientei apropiate de zero: lumea s-a saturat sa-l mai asculte pro­oro­cind despre viitorul minunat care refuza sa se mai arate.

×