x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu refuză PNL anticipat

Băsescu refuză PNL anticipat

de Monica Iordache Apostol    |    13 Feb 2008   •   00:00

Deşi propunerile premierului pentru ocuparea celor două posturi de ministru, al Apărării şi al Justiţiei, nu au fost încă trimise la Cotroceni, şeful statului a anunţat deja că “schimbarea ministrului Apărării creează confuzie şi aduce prejudicii imaginii României” înaintea  Summit-ului NATO.

Deşi propunerile premierului pentru ocuparea celor două posturi de ministru, al Apărării şi al Justiţiei, nu au fost încă trimise la Cotroceni, şeful statului a anunţat deja că “schimbarea ministrului Apărării creează confuzie şi aduce prejudicii imaginii României” înaintea  Summit-ului NATO.

 

Purtătorul de cuvânt al Pre­şe­dinţiei, Valeriu Turcan, a anunţat ieri printr-un co­municat de presă, că şeful statului crede că “discuţiile despre alegerile anticipate şi schimbarea ministrului Apărării creează confuzie pe plan intern şi extern şi aduc prejudicii credibilităţii Ro­mâniei în contextul pregătirilor pentru organizarea, la Bucureşti, a Summit-ului NATO din 2-4 apri­lie”. “Şeful statului consideră că or­ganizarea Summit-ului NATO reclamă maximă responsabilitate din partea tuturor instituţiilor statului şi, în mod egal, din partea tuturor forţelor politice”, se mai arată în comunicat. Deşi nu o spune în mod concret, preşedintele Traian Băsescu lasă să se înţeleagă că nu va accepta revocarea lui Teodor Meleşcanu din funcţia de ministru al Apărării. În acest context, Traian Băsescu se declară “gata să colaboreze cu primul-ministru în ve­derea găsirii unei soluţii pentru mi­nisterul Justiţiei, în condiţiile respectării Constituţiei şi a deci­ziilor Curţii Constituţionale”. Îi reproşează însă lui Tăriceanu că “nu a iniţiat” nici o procedură de con­sultare cu el, pe tema numirii unui nou ministru la Justiţei. 

 

REZERVĂ GREŞITĂ. Apa­ri­­ţia acestei lămuriri de la pre­şedinte a fost precedată de o zvonis­ti­că privind o discuţie telefonică pe care şeful statului şi premierul ar fi avut-o imediat după ce numele lui Me­leş­canu a apărut ca posibil mi­nistru al Justiţei. “Surse oficiale” au de­cla­rat Mediafax că preşedintele l-a aver­ti­zat pe Tăriceanu telefonic că nu va accepta rocada ministerială. Nici Palatul Victoria, nici Palatul Co­tro­ceni nu a confirmat oficial existenţa acestei discuţii, iar Tăriceanu nu a suflat o vorbă nici în faţa colegilor li­be­­rali. Tot “surse oficiale” au declarat pentru NewsIn că discuţia ar fi avut loc chiar în timpul şedinţei de ieri a Bi­roului Politic al PNL, dar libera­lii care au participat la şedinţă susţin că Tăriceanu nu i-a informat despre acest lucru, deşi a ieşit în timpul şedinţei de mai multe ori să vorbească la telefon. Astfel, decizia de mutare a lui Meleşcanu a fost luată fără să se anticipeze reacţia lui Traian Băsescu. Din această cauză, libe­ralii şi-au pregătit în mod greşit şi soluţia de rezervă. Astfel, ei se aşteptau ca Băsescu să refuze numirea lui Radu Stroe şi să i-o poată “servi” pe Norica Nicolai ca a doua propu­nere, dar Traian Băsescu a refuzat re­vocarea lui Meleşcanu, în­chi­zân­du-le orice mutare. 

 

MELEŞCANU, ÎMPINS LA DEMISIE. Prima reacţie a libe­ralilor a fost să invoce iar Curtea Constituţională. Vicepreşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că dacă şeful statului refuză revocarea lui Meleşcanu din funcţia de minis­tru al Apărării, soluţia ar fi încă o sesizare la Curtea Cons­ti­tu­ţională. Aceeaşi soluţie a venit şi de la secretarul general al PNL, Dan Motreanu. În schimb, vicepreşedintele Lu­dovic Or­ban a avansat însă o altă re­zol­vare: Teodor Meleşcanu să demisioneze din funcţia de minis­tru al Apărării, caz în care Băsescu nu ar mai avea dreptul de a se opune.

 

monica.iordache@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: basescu politic