Deşi propunerile premierului pentru ocuparea celor două posturi de ministru, al Apărării şi al Justiţiei, nu au fost încă trimise la Cotroceni, şeful statului a anunţat deja că “schimbarea ministrului Apărării creează confuzie şi aduce prejudicii imaginii României” înaintea Summit-ului NATO.
Deşi propunerile premierului pentru ocuparea celor două posturi de ministru, al Apărării şi al Justiţiei, nu au fost încă trimise la Cotroceni, şeful statului a anunţat deja că “schimbarea ministrului Apărării creează confuzie şi aduce prejudicii imaginii României” înaintea Summit-ului NATO.
Purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Valeriu Turcan, a anunţat ieri printr-un comunicat de presă, că şeful statului crede că “discuţiile despre alegerile anticipate şi schimbarea ministrului Apărării creează confuzie pe plan intern şi extern şi aduc prejudicii credibilităţii României în contextul pregătirilor pentru organizarea, la Bucureşti, a Summit-ului NATO din 2-4 aprilie”. “Şeful statului consideră că organizarea Summit-ului NATO reclamă maximă responsabilitate din partea tuturor instituţiilor statului şi, în mod egal, din partea tuturor forţelor politice”, se mai arată în comunicat. Deşi nu o spune în mod concret, preşedintele Traian Băsescu lasă să se înţeleagă că nu va accepta revocarea lui Teodor Meleşcanu din funcţia de ministru al Apărării. În acest context, Traian Băsescu se declară “gata să colaboreze cu primul-ministru în vederea găsirii unei soluţii pentru ministerul Justiţiei, în condiţiile respectării Constituţiei şi a deciziilor Curţii Constituţionale”. Îi reproşează însă lui Tăriceanu că “nu a iniţiat” nici o procedură de consultare cu el, pe tema numirii unui nou ministru la Justiţei.
REZERVĂ GREŞITĂ. Apariţia acestei lămuriri de la preşedinte a fost precedată de o zvonistică privind o discuţie telefonică pe care şeful statului şi premierul ar fi avut-o imediat după ce numele lui Meleşcanu a apărut ca posibil ministru al Justiţei. “Surse oficiale” au declarat Mediafax că preşedintele l-a avertizat pe Tăriceanu telefonic că nu va accepta rocada ministerială. Nici Palatul Victoria, nici Palatul Cotroceni nu a confirmat oficial existenţa acestei discuţii, iar Tăriceanu nu a suflat o vorbă nici în faţa colegilor liberali. Tot “surse oficiale” au declarat pentru NewsIn că discuţia ar fi avut loc chiar în timpul şedinţei de ieri a Biroului Politic al PNL, dar liberalii care au participat la şedinţă susţin că Tăriceanu nu i-a informat despre acest lucru, deşi a ieşit în timpul şedinţei de mai multe ori să vorbească la telefon. Astfel, decizia de mutare a lui Meleşcanu a fost luată fără să se anticipeze reacţia lui Traian Băsescu. Din această cauză, liberalii şi-au pregătit în mod greşit şi soluţia de rezervă. Astfel, ei se aşteptau ca Băsescu să refuze numirea lui Radu Stroe şi să i-o poată “servi” pe Norica Nicolai ca a doua propunere, dar Traian Băsescu a refuzat revocarea lui Meleşcanu, închizându-le orice mutare.
MELEŞCANU, ÎMPINS LA DEMISIE. Prima reacţie a liberalilor a fost să invoce iar Curtea Constituţională. Vicepreşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că dacă şeful statului refuză revocarea lui Meleşcanu din funcţia de ministru al Apărării, soluţia ar fi încă o sesizare la Curtea Constituţională. Aceeaşi soluţie a venit şi de la secretarul general al PNL, Dan Motreanu. În schimb, vicepreşedintele Ludovic Orban a avansat însă o altă rezolvare: Teodor Meleşcanu să demisioneze din funcţia de ministru al Apărării, caz în care Băsescu nu ar mai avea dreptul de a se opune.
monica.iordache@jurnalul.ro