x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu refuză să semneze memorandumul Guvernului cu FMI: România nu e dependentă de tranşele de bani de la Fond

Băsescu refuză să semneze memorandumul Guvernului cu FMI: România nu e dependentă de tranşele de bani de la Fond

02 Dec 2013   •   19:07
Băsescu refuză să semneze memorandumul Guvernului cu FMI: România nu e dependentă de tranşele de bani de la Fond

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că nu va semna memorandumul guvernului cu FMI, UE şi Banca Mondială, deoarece acordul prevede taxa pe carburanţi de şapte eurocenţi pe litru.

Băsescu a declarat că introducerea taxei ar duce la frânarea relansării economice, susţinând că banii care ar veni la buget din această taxă ar putea fi înlocuiţi prin realocarea fondurilor acordate Ministerului Dezvoltării, condus de Liviu Dragnea.

Iată mai jos declaraţiile preşedintelui:

* Vrau să vorbim de memorandumul care mi-a fost trimis spre aprobare de Guvern, care abordează două teme: aprobarea rezultatului discuţiilor cu FMI, UE şi BM şi aprobarea semnării memorandumului de către miniştrii Chiţoiu şi Liviu Voinea - este vorba despre aprobarea negocierilor purtate de Guvern cu FMI. Am decis să nu aprob acest memorandum, pentru că pe pagina a treia este făcută menţiunea majorării accizei la carburanţi cu 7 eurocenţi pe litru. Nu-mi voi asuma această măsură pe care o consider antieconomică şi împotriva şanselor de relansare a economiei.

* Propaganda poate spune foarte multe. Eu spun precis câteva lucruri. România nu e dependentă de tranşe de bani de la Fond, deci faptul că trebuie renegociat memorandumul nu crează nicio problemă de finanţare pentru România. Motivul pentru care nu aprob acest memorandum este legat chiar de relansarea economică. Nu doresc măsuri care să frâneze relansarea economică. Această acciză suplimentară, care e de 7 cenţi pe hârtie, la pompă va fi de 12 cenţi, căci i se aplică TVA şi se adaugă inflaţia din 2014. Este vorba de 52 de bani la motorină şi 53 de bani la benzină. Efectele vor fi creşterea preţurilor, o creştere suplimentară a inflaţiei, foarte multe IMM-uri şi companii de transport care vor intra în insolvenţă sau faliment şi cel mai rău efect va fi la adresa celor pe care Guvernul spune că vrea să-i ajute. Această creştere de preţ va afecta mult mai mult pensiile decât creşterea de 3,3% pe care Guvernul vrea să o facă.

* Primii afectaţi vor fi pensionarii de creşterea preţului la orice. În aceeaşi măsură vor fi afectaţi toţi salariaţii, indiferent din ce categorie fac parte. Această creştere a preţului la carburanţi va înghiţi şi creşterea salariului minim pe economie, va înghiţi şi creşterea veniturilor rezidenţilor. Toate facilităţile pe care le povesteşte Guvernul de dimineaţă până sera vor fi anulate. De aceea consider că Guvernul trebuie să renunţe la creşterea accizei la combustibil, cu atât mai mult cu cât preţul combustibilului nu e influenţat doar de această acciză. Şi creşterea taxelor pe construţii vor afecta preţul combustibililor. E vorba de celebra taxă pe stâlp.

* De aceea nu voi semna memorandumul şi vreau să avertizez şi Guvernul şi Parlamentul să renunţe la minciună. Neaplicarea acestei taxe se compensează prin reducerea cu 1,5 miliarde de RON a alocării la ministerul domnului Dragnea. N-aş vrea să intru în detalii din buget pentru că aş putea găsi încă vreo două miliarde la care se poate renunţa.

* Vreau să atenţionez că bugetul mai cuprinde o minciună. Taxa pe construcţii e evaluată la 480 de milioane (de lei n.r.), ceea ce e o mare minciună. Ordonanţa care introduce această taxă pe stâlp, cum a denumit-o presa, poate produce orice sumă între 500 de milioane şi 15 miliarde, dar o aplicare rezonabilă a acestei taxe aduce circa 2 miliarde de RON în buget. E un alt lucru pe care guvernul Ponta îl ascunde.

* Resursele de la Ministerul Dezvoltării sunt destinate baronilor şi baroneţilor locali. Ce vrea să facă Dragnea cu aceşti bani din programul de regenerare urbană şi rurală se poate face cu bani europeni, numai că aceştia se fură mai greu.

* 1,5 miliarde sunt la Ministerul Dezvoltării, 600 de milioane sunt la excedentul care e în buget pentru plata serviciului datoriei şi încă 1,5 miliarde sunt ascunşi în taxa de stâlp. Cei 7 cenţi care devin 12 cenţi, 53 de bani adică, reprezintă 2,28 miliarde. Toată suma poate fi acoperită şi nu se afectează nici bugetul pentru creşterea pensiilor, nici bugetul pentru creşterea salariilor profesorilor cu 10%, nici creşterea cu 5% a venitului minim garantat. Niciuna dintre aceste facilităţi nu sunt afectate dacă se renunţă la acciza suplimentară la carburanţi.

* Am vrut să vă motivez de ce nu semnez memorandumul. Este obligatorie semnarea de către preşedinte. Dacă FMI îşi va asuma o colaborare directă cu Guvernul sau Guvernul îşi va asuma acordul este treaba lor, legea poate fi schimbată.

* Am atenţionat Guvernul, am atenţionat Parlamentul. Nu semnez acest memorandum pentru că ce fac este fără precedent. Au fost guverne în dificultate şi au trebuit să mărească fiscalitatea, dar acest guvern nu este în dificultate, aceste taxe sunt pentru stângerea de bani pentru campanie electorală. Este prima dată când refuz să semnez um memorandum, dar nu au avut mandatul meu şi nu îmi pot cere să validez ce au negociat fără să aibă mandat. 

×