Întruniţi ieri la un local din Capitală, liderii teritoriali ai PDL au primit timp de o oră vizita preşedintelui Băsescu. Pentru a fi puşi la curent cu problemele pe care le implică guvernarea, a fost explicaţia oficială. Întâlnirea Băsescu-PDL a avut loc cu numai câteva ore înainte de o altă rundă de negocieri PDL-PSD.
Membrii Colegiului Director Naţional al PDL, preşedinţi de consilii judeţene şi primarii democrat-liberalilor s-au întâlnit ieri în jurul prânzului pentru a analiza stadiul negocierilor cu PSD şi a lămuri într-un fel sau altul participarea UDMR la guvernare. Reuniunea nu a fost însă una oficială, ci s-a desfăşurat
într-un cadru informal la un local select din Capitală, Clubul Diplomaţilor. La scurt timp după ce reuniunea a început, la respectivul local şi-a făcut apariţia şi preşedintele Traian Băsescu. Vizita şefului statului la şedinţa pedeliştilor a durat aproximativ o oră, iar la plecare, Băsescu le-a declarat ziariştilor care aşteptau la intrarea în local că le-a vorbit democrat-liberalilor despre problemele guvernării. "Le-am spus despre problemele pe care le implică guvernarea", a susţinut şeful statului. Întrebat dacă şi subiectul participării UDMR la guvernare a fost abordat, Traian Băsescu a negat.
ASCUNS. La întâlnire a participat şi premierul desemnat, Theodor Stolojan. Potrivit Antena 3, la plecare, în momentul în care a trecut cu maşina pe lângă ziarişti, Stolojan a acoperit geamul maşinii cu o coală de hârtie pentru a nu putea fi filmat. De altfel şi în cursul dimineţii, la sediul PDL, Stolojan a fost zgârcit în declaraţii, spunând numai că rolul său de premier desemnat este să supravegheze realizarea programului de guvernare al celor două partide. Iar acest program de guvernare, potrivit lui Stolojan, ar trebui să fie finalizat până în această seară, pentru ca apoi documentul să fie revizuit de către forurile politice ale celor două partide.
"PROBLEMA". Cum întâlnirea democrat-liberalilor a avut loc într-un cadru la care presa nu a avut acces, singurele informaţii au fost cele dinainte de reuniune. La sediul partidului, Emil Boc a declarat că se doreşte ca "într-un fel sau altul", în cadrul reuniunii sau, cel mai târziu, azi, "problema UDMR" să fie tranşată. Boc a precizat că a discutat la telefon vineri seara cu preşedintele Uniunii, Marko Bela, însă nu a avansat nici un rezultat al acestor discuţii. "Sper să găsim o soluţie care să permită PSD să rămână în interiorul mandatului, iar noi să ne putem respecta cuvântul dat faţă de UDMR", a spus Boc.
În acest context, el şi-a mai exprimat o dată în plus "regretul" că PNL nu a fost de acord să realizeze o formulă de guvernare cu PDL, şi astfel că democrat-liberalii construiesc un Parteneriat pentru România împreună cu social-democraţii. Despre "Parteneriatul pentru România" urmau să discute din nou aseară, la ora închiderii ediţiei, într-o nouă rundă de negocieri, PDL cu PSD.
"Le-am spus despre problemele pe care le implică guvernarea"
Traian Băsescu, preşedintele României
Protocol cu UDMR
Cea mai plauzibilă variantă pe care PDL o lua în calcul ieri era încheierea unui protocol de sprijin parlamentar din partea UDMR pentru Guvernul PDL-PSD. Surse participante la negocierile anterioare PSD-PDL citate de Mediafax susţin că PSD ar fi insistat asupra faptului că UDMR nu ar fi dezavantajată dacă nu va intra la guvernare, ci va susţine din Parlament Executivul, căci astfel ar primi mai multe posturi în administraţia locală din judeţele considerate importante pentru Uniune. Exemplu invocat de pesedişti pentru a-i convinge pe democrat-liberali ar fi fost perioada 2001-2004, când Uniunea a obţinut multe lucruri datorită acordului de sprijin parlamentar încheiat cu Guvernul Năstase. Pe de altă parte, potrivit aceloraşi surse, programul de guvernare al celor două formaţiuni, PSD şi PDL, a fost definitivat în proporţie de 90%, el cuprinzând toată oferta de guvernare a PSD referitoare la pensii, alocaţii, subvenţii agricole, precum şi un acord privind continuarea reformei constituţionale. Sursele citate mai susţin că liderii PSD şi PDL au definitivat deja şi mecanismele de colaborare dintre cele două partide în Guvern şi în administraţia locală. Modelul pe care s-a mers pentru Protocolul PDL-PSD ar fi documentul similar al Alianţei PNL-PD, dar îmbunătăţit.Marko aşteaptă
Liderul UDMR, Marko Bela, a reiterat ieri concluzia la care au ajuns liderii teritoriali ai Uniunii zilele trecute: fie la guvernare, ca şi parteneri egali, fie în opoziţie. "În acest moment, PD-L este într-o situaţie extrem de dificilă, fiindcă în mod firesc ar trebui să respecte înţelegerea cu noi. Pe de altă parte, cei din PSD nu vor să renunţe la decizia lor, extrem de proastă, de a nu avea UDMR în Guvern. Poziţia noastră este foarte clară: ori în Guvern, ca şi parteneri egali, ori în opoziţie", a declarat Marko pentru RRA. El a admis că problema guvernării trebuie tranşată cât mai repede şi a vorbit despre o posibilă întâlnire azi cu PD-L.Citește pe Antena3.ro