x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu şi Boc încaieră Parlamentul

Băsescu şi Boc încaieră Parlamentul

de Aniela Nine    |    08 Oct 2009   •   00:00
Băsescu şi Boc încaieră Parlamentul
Sursa foto: Dan Marinescu/Jurnalul Naţional

Dezbaterea în Birourile reunite a cererilor preşedintelui şi premierului privind convocarea referendumului şi respectiv angajarea răspunderii s-a lăsat cu scandal şi ameninţări cu suspendarea din funcţie a preşedintelui Senatului, Mircea Geoană. În ciuda opoziţiei PD-L, majoritatea au decis ca marţi, 13 octombrie, să se voteze moţiunea de cenzură şi numai dacă Guvernul trece de acest test se va stabili data asumării răspunderii.



Şedinţa Birourilor reunite ale Parlamentului de ieri avea pe ordinea de zi stabilirea de termene pentru dezbaterea în plen a trei subiecte importante: cererea preşedintelui Băsescu privind convocarea referendumului, moţiunea de cenzură şi, respectiv, angajarea răspunderii Guvernului pe legea pensiilor. Primul punct, scrisoarea preşedintelui privind organizarea unui referendum naţional privind Parlamentul unicameral a fost şi cel care a aprins spiritele.

Potrivit reprezentanţilor PD-L, PSD şi PNL au susţinut faptul că demersul preşedintelui nu este motivat corect din punct de vedere al articolelor de lege invocate, deoarece finalitatea acestui demers prezidenţial ar fi revizuirea Constituţiei, iar articolul corespunzător nu era menţionat. Pentru acest motiv, PSD şi PNL au propus trimiterea scrisorii preşedintelui privind referendumul la comisiile juridice, pentru ca acestea să se pronunţe în termen de 10 zile asupra constituţionalităţii demersului. PD-L nu a fost de acord cu această propunere, susţinând că toate temeiurile legale sunt corect invocate în scrisoarea preşedintelui.

ABŢINEREA UDMR DUCE LA BALOTAJ
Preşedintele de şedinţă, Roberta Anastase, a refuzat să supună la vot această propunere, şi i-a delegat atribuţiile de conducere a şedinţei preşedintelui Senatului, Mircea Geoană. Aceasta a supus la vot propunerea, şi, constatând că, urmare a abţinerii la vot a UDMR, s-a produs balotaj, a decis rezultatul prin votul său, invocând articolul din regulament care spune că în caz de egalitate la voturi, decide votul preşedintelui care conduce şedinţa.

Reprezentanţii PD-L au contestat decizia lui Geoană, susţinând că acesta a exercitat un vot dublu.

AVIZ NEGATIV PE ORDONANŢA PRIVIND REFERENDUMUL
"Pentru că a fost paritate la vot, Geoană a anunţat că el are un supervot şi astfel s-a decis trimiterea cererii preşedintelui la comisiile juridice. Aşa s-a născut superparlamentarul Geoană", a acuzat ulterior secretarul Camerei, pedelistul Sever Voinescu. "Este un abuz fără precedent, a fost încălcat articolul din Regulament care spune că solicitarea preşedintelui se înscrie cu prioritate pe ordinea de zi", a susţinut şi colegul său de partid Ioan Oltean. "Astăzi dreptul românilor de a fi consultaţi de preşedinte a fost anulat de Parlament", a acuzat şi preşedintele Camerei , Roberta Anastase.

Ea a anunţat că pedeliştii din Senat vor sesiza comisia juridică în privinţa dublului vot al lui Geoană, cerând suspendarea acestuia timp de 30 de zile de la lucrările Senatului. Între timp senatorii jurişti au dat un raport negativ ordonanţei de urgenţă 103/2009, care stabilea că Parlamentul trebuie să se pronunţe în termen de 20 de zile asupra solicitării Preşedintelui de a organiza referendum.

TESTUL GUVERNULUI - MARŢI, 13 OCTOMBRIE
Discuţiile în contradictoriu între PSD, PNL şi PD-L au continuat şi atunci când s-a discutat stabilirea şedinţei în care să se dezbată şi apoi să se voteze moţiunea de cenzură. PD-L a invocat prevederile constituţionale care interzic aceloraşi parlamentari în aceeaşi sesiune să semneze o moţiune de cenzură, cu excepţia situaţiei angajării răspunderii Guvernului. Pe acest motiv, PD-L a cerut sesizarea comisiei juridice, însă propunerea a fost respinsă prin vot. Prin urmare, s-a decis ca moţiunea de cenzură "11 împotriva României" să fie dezbătută marţi, 13 octombrie.

Ultimul punct de pe ordinea de zi, stabilirea termenelor pentru asumarea răspunderii de Guvern a creat iarăşi nemulţumirea PD-L. Opoziţia, majoritară, a decis prin vot amânarea luării unei decizii până după votarea moţiunii de cenzură, pentru a vedea dacă va mai exista un Guvern care să îşi angajeze răspunderea. "A fost un vot masiv politic care împiedică apariţia unei legi a pensiilor care să elimine privilegiile, inclusiv ale parlamentarilor", au acuzat pedeliştii.


PNL vrea suspendarea Robertei Anastase
În timp ce scandalul din şedinţa Birourilor Permanente era în toi, PSD şi PNL au anunţat că vor suspendarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, pentru o perioadă de 30 de zile. Iniţiatorii demersului sunt deputaţii Aura Vasile (PSD) şi Eugen Nicolăescu (PNL), care s-au enervat pe maniera Robertei Anastase de a conduce şedinţa din ziua precedentă a Camerei Deputaţilor, în care s-a discutat raportul Comisiei Udrea. Nicolăescu a declarat că Anastase a lăsat-o pe Udrea să vorbească atât de mult încât a epuizat programul de lucru.

"Am ajuns la concluzia că s-a dorit ca Elena Udrea să fie ferită de votul privind urmărirea penală", a adăugat Nicolăescu. În concluzie liberalii şi pesediştii vor să trimită Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor cererea de interzicere a participării Robertei Anastase la lucrările Camerei Deputaţilor. Roberta Anastase spune însă că nu a încălcat regulamentul, fiind vorba de un "joc politic".




Regulamentul Camerei prevede la capitolul "Sancţiuni", excluderea temporară de la şedinţe, care poate varia până la maximum 30 de şedinţe din aceeaşi sesiune. Aplicarea excluderii temporare are drept consecinţe suspendarea indemnizaţiei lunare pe timpul excluderii, suspendarea drepturilor ce ţin de calitatea de deputat, cu excepţia imunităţii şi interzicerea participării la lucrările Camerei şi ale comisiilor.

   ● Monica Iordache Apostol


Boc 2 atârnă de voturile trădătorilor
PSD a anunţat ieri, oficial, prin vocea preşedintelui Mircea Geoană, că a decis să susţină la votul de marţi moţiunea de cenzură pe care au semnat-o de altfle şapte dintre parlamentarii social-democraţi. "Săptămâna viitoare, marţi 13 octombrie, va fi ziua în care ghinionul se va sparge şi regimul Băsescu-Boc va primi o lecţie necesară din partea Parlamentului şi limitarea responsabilităţii lor şi practicilor abuzive ale acestui regim", a declarat Geoană, precizând că decizia PSD este ca parlamentarii formaţiunii să voteze pentru aprobarea moţiunii de cenzură.

"Există şanse mari ca în premieră în ultimii 20 de ani o moţiune de cenzură să reuşească, acest lucru va conduce în mod cert la noi întrebări cu privire la majoritatea viitoare şi la guvernarea viitoare. În mod evident acest răspuns va trebui să fie dat. Încă câteva săptămâni de execuţie fără crâcnire a planului absolut criminal al domnului Băsescu, care aruncă în aer orice brumă de pace socială şi de şansă relansare economică este pentru noi o obligaţie şi parlamentarii noştrii vor vota această moţiune de cenzură", a insistat liderul PSD.

VOTURI ÎMPĂRŢITE LA PSD
Anunţul lui Geoană a venit după mai multe rânduri de negocieri încrucişate care au avut loc în ultimele zile, între PD-L şi UDMR, PSD, PNL şi UDMR. Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu declara luni că, după retragerea PSD din Guvern, singura variantă pentru Cabinetul Boc este crearea unei majorităţi cu UDMR, grupul minorităţilor şi alţi 20 de parlamentari de la PSD şi PNL. Adriean Videanu anunţa şi el că PD-L a pornit negocieri pentru racolarea unor parlamentari de la PSD şi PNL care să asigure supravieţuirea Cabinetului în Parlament.

Deja trei parlamentari PNL au trecut la PD-L, şi mai multe voci din PSD au avertizat că vor vota împotriva moţiunii de cenzură, după ce preşedintele PSD Constanţa, Radu Mazăre, a declarat că va cere parlamentarilor săi să voteze împotrivă. Deputatul PSD de Constanţa Eduard Martin a declarat pentru Jurnalul Naţional că el şi colegii săi vor vota împotriva moţiunii de cenzură. "Domnul Radu Mazăre s-a consultat cu noi şi am ajuns la concluzia că nu este momentul acum să pice Guvernul", a explicat deputatul PSD. Parlamentarii de Constanţa au şase voturi.

Acestora li se mai adaugă şi alţii, de la Cluj şi Vâlcea, din rândurile nemulţumiţilor din partid. Deputatul PSD de Cluj Vasile Soporan a declarat şi el pentru Jurnalul Naţional că nu susţine moţiunea de cenzură şi că şi-a expus acest punct de vedere şi în cadrul şedinţei reunite a grupurilor parlamentare ale partidului. Liderul grupului PSD de la Camera Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, a recunoscut pentru Jurnalul Naţional că "este posibil ca unii de la noi să voteze pentru Guvernul Boc". "Cu această ocazie vom vedea şi noi cine e cu noi şi cine e împotrivă", a spus Hrebenciuc.

UDMR, CUIUL LUI PEPELEA
Decizia oficială a PSD de a vota moţiunea de cenzură a venit după două zile de negocieri încrucişate cu liderii UDMR, intens curtaţi şi de PD-L. Surse din conducerea democrat-liberalilor susţin că luni seară a avut loc o întâlnire între şefii PD-L şi cei ai UDMR, acestora făcându-li-se oferta de a intra la guvernare după căderea Guvernului. Sursele citate susţin că oferta a fost concretă, referindu-se la patru ministere, printre care şi Justiţia, şi că liderii UDMR acceptaseră, de principiu, să aibă încă o discuţie, dar refuzând să semneze vreo înţelegere oficială.

După acea întâlnire, UDMR a mai avut negocieri şi cu liderii PNL şi cu cei de la PSD, şi a decis să nu accepte intrarea la guvernare. Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, a confirmat pentru Jurnalul Naţional întâlnirea cu liderii PD-L, dar a precizat că nu s-a făcut nici o înţelegere. "Nu intrăm la guvernare până după alegerile prezidenţiale. Nu negăm că ne-am întâlnit cu cei de la PD-L, dar nu am făcut nici o înţelegere. Ne-am întâlnit şi cu liberalii, şi cu PSD, dar nu am negociat nimic cu ei. Decizia noastră este clară: votăm moţiunea şi nu intrăm la guvernare", a spus Kelemen Hunor.
● Adriana Duţulescu, Monica Iordache-Apostol

×
Subiecte în articol: politic