x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Basescu si dosarele - Surprize cu politicieni

Basescu si dosarele - Surprize cu politicieni

de Gabriela Antoniu    |    27 Mar 2006   •   00:00
Basescu si dosarele - Surprize cu politicieni

Traian Basescu avertizeaza ca dosarele predate CNSAS vor contine foarte multe surprize privind politicieni care au colaborat cu fosta Securitate si a cerut SRI si Consiliului sa reverifice impreuna unele dosare secretizate.

Aflat sambata la Cluj, presedintele Traian Basescu a declarat: "Vor fi foarte multe surprize in cele 1,3 milioane de dosare predate CNSAS din cate mi s-a spus. Este imposibil sa nu fie surprize in 1,3 milioane de dosare care au fost considerate secrete, printre care se afla si dosare de politicieni". Desi seful statului nu precizeaza cine anume i-a spus despre aceste surprize, se poate intelege ca e vorba despre SRI, in custodia caruia s-au aflat dosarele pana la predarea lor catre CNSAS. De altfel, in ultimele luari de pozitie, presedintele Basescu a aratat ca are foarte multa incredere in servicii. Intr-un interviu acordat recent Deutsche Welle, Basescu afirma ca serviciile de informatii nu mai sunt ceea ce au fost in trecut, nemaiavand ca destinatie supravegherea romanilor, ci siguranta nationala si combaterea terorismului, ca a procedat corect atunci cand a decis sa nu schimbe sefii acestor servicii si ca isi propune sa schimbe perceptia in privinta acestor institutii chiar daca va trebui sa se confrunte cu neincrederea cetatenilor.

MISIUNE-CADOU. Cum ieri serviciul condus de Radu Timofte a sarbatorit 16 ani de la infiintare, Basescu i-a mai oferit o dovada de incredere. I-a cerut ca impreuna cu noul Colegiu CNSAS, condus de Constantin Ticu Dumitrescu, sa reverifice unele dosare secretizate. "S-a convenit pastrarea in regim secret a circa 100.000 de dosare despre care o comisie afirma ca a constatat ca ceea ce contin mai are inca valabilitate. Cer noului CNSAS sa reverifice impreuna cu SRI cele 100.000 de dosare si sa vada daca toate se justifica sau nu. Sa-si asume responsabilitatea desecretizarii si altor cateva zeci de mii. Cei care tot vor sa deconspiram Securitatea sa se uite prin dosare si sa treaca de la stadiul de tipat la stadiul de munca, pentru ca au pe ce", a subliniat seful statului. El a mai precizat ca au fost desecretizate cele 1,3 milioane de dosare de la SRI, ca a fost predata arhiva Dunarea si ca a inceput predarea arhivei CAER si a Pactului de la Varsovia, un bilant pe care Basescu l-a facut in premiera in interviul din Deutsche Welle.

PROMISIUNE
"Nu vreau sa-mi bat joc de prestigiul si increderea cetatenilor de care ma bucur, ca sa raman acolo cocotat pe scaun fara sa fac altceva decat a facut Onisoru. Sunt hotarat sa schimb absolut tot, de la relatiile cu serviciile pana la reformarea institutiei" - Constantin Ticu Dumitrescu, presedintele CNSAS

PRESA, URECHEATA STRASNIC
Tot la Cluj, presedintele Traian Basescu a avut un schimb dur de replici cu mai multi ziaristi din presa locala. Intrebat daca sinteza pe care o primeste de la serviciile secrete face referire si la ziaristi, Traian Basescu a raspuns: "Va credeti atat de importanti? Discutam de informatii de securitate nationala. Cand va vad ducandu-va la televizor si informand natiunea ca va asculta serviciile, ce credeti ca aveti voi in cap si nu spuneti pe gura?". El a mai spus ca "in momentul in care ziaristul crede ca mai prezinta interes pentru institutiile statului greseste". "Este o mare eroare. Serviciile nu se ocupa de ziaristi. Se ocupa in masura in care incalca legea. Interesul public este pentru informatia dvs., nu pentru urmarirea dvs. Fiti linistiti, nu se asculta ziaristi. Se ascultau probabil pe vremea cand se controla ce se scrie. Cand era Scanteia", a adaugat el.
×
Subiecte în articol: basescu politic dosare