x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Băsescu refuză să numească noii miniştri ai guvernului Ponta. Cere ca protocolul USD cu UDMR să fie inclus în programul de guvernare

Băsescu refuză să numească noii miniştri ai guvernului Ponta. Cere ca protocolul USD cu UDMR să fie inclus în programul de guvernare

04 Mar 2014   •   21:15
Băsescu refuză să numească noii miniştri ai guvernului Ponta. Cere ca protocolul USD cu UDMR să fie inclus în programul de guvernare

Preşedintele Traian Băsescu a declarat într-o intervenţie la Cotroceni că va numi toţi miniştri propuşi pentru formarea noului Guvern, însă îşi doreşte ca premierul Ponta să îşi asume în programul de guvernare şi noile protocoale convenite cu UDMR.

Iată mai jos declaraţiile preşedintelui:

"Astăzi s-a adoptat procedura de numire a unui număr de miniştri. Voi respecta deciziile anterioare ale Curţii Constituţionale şi voi numi toţi miniştrii în momentul în care tote condiţiile vor fi îndeplinite. Ceea ce eu am solicitat este să existe un program de guvernare care să reflecte noua realitate politică a guvernului, precum şi protocoalele convenite între partenerii din noua majoritate. Nu a fost posibil un asemena lucru azi în Parlament, deocamdată sunt două opţiuni în accepţiunea mea.

Una este cea care pleacă de la realitatea unei întâmpinări făcute la Curtea Constituţională de grupul parlamentar al PDL şi al PMP. Din păcate nu ştiu conţinutul documentului pe care PDL şi PMP l-au înaintat, pot intui că este vorba de legitimitatea guvernului pe un program de guvernare aprobat de Parlament atunci când era o realitate politică USL. Comportamentul din Parlament al fostului colider al USL, demonstrează că USL nu mai există.

Al doilea considerent. Am discutat azi cu premierul Victor Ponta, sper ca în perioada viitoare să dea o soluţie privind asumarea răspunderii a actualului guvern pe un nou program de guvernare care să reflecte noile alianţe poltice din Parlament. Cred că este o soluţie foarte rapidă, pe care i-am şi propus-o premierului. Guvernul să-şi asume răspunderea în Parlament, iar eu vă asigur că în momentul în care programul de guvernare ar fi asumat, nu voi ezita să semnez decretele de instalare a noilor miniştri.

Este adevărat că şi pe programul de guvernare se pot depune moţiuni de cenzură. Dar nu văd ce ar putea fi într-un program de guvernare atât de grav încât să încalce Constituţia.

În oricare dintre situaţii rămânem cu o problemă. Expirarea mandatului ministrului interimar de interne. Am convenit cu primul ministru care este soluţia, dacă mâine premierul va aplica soluţiile discutate, nu se va depăşi termenul". 

×
Subiecte în articol: guvern ponta 3 traian basescu