x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bătaie de joc cu redeschiderea piețelor

Bătaie de joc cu redeschiderea piețelor

de Ion Alexandru    |    01 Dec 2020   •   08:45
Bătaie de joc cu redeschiderea piețelor

Președintele Klaus Iohannis a declarat, ieri, că nu a ajuns pe masa lui Legea prin care Parlamentul a dispus redeschiderea piețelor, cu toate că actul normativ, adoptat de Camera Deputaților pe data de 10 noiembrie, a fost trimis spre promulgare încă din 12 noiembrie. După declarația președintelui, Guvernul a anunțat că a atacat legea la CCR, în condițiile în care, astăzi, expiră termenul legal până la care actul normativ trebuia promulgat.

 

Guvernul Orban a sesizat Curtea Constituțională vineri, 27 noiembrie, în legătură cu neconstituționalitatea Legii de aprobare a OUG 78/2019, Ordonanță care, modificată, a dispus închiderea piețelor pe timpul stării de alertă. Legea a modificat, la rândul ei, pe data de 10 noiembrie, ordonanța, în sensul că piețele rămân deschise în timpul stării de alertă, cu respectarea măsurilor de siguranță sanitară. Timp de două zile, până pe 12 noiembrie, actul normativ, adoptat cu 173 de voturi pentru și unul singur împotrivă, a fost transmis de Camera Deputaților spre promulgare, la președintele României. Termenul pentru promulgare expira chiar astăzi.

Ieri, șeful statului a declarat, întrebat fiind ce intenționează să facă în legătură cu promulgarea acestei legi, că actul normativ nu a ajuns la el. 

 

La mai bine de o lună de când Executivul a decis închiderea piețelor din spații interioare, premierul Ludovic Orban spune că ia în calcul redeschiderea lor, însă dacă situația epidemiologică o va permite. Precizările vin în contradicție totală cu acțiunile Guvernului, care a atacat la Curtea Constituțională actul normativ care permitea această redeschidere

 

 

Parlamentul a trimis legea la promulgare încă din 12 noiembrie. Președintele spune că nu o are pe birou, ca să o promulge. Orban a contestat-o la CCR, cu două zile lucrătoare înaintea expirării termenului

×