x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bătaie pe confiscarea "averii extinse". Vezi proiectele USL şi ale Justiţiei

Bătaie pe confiscarea "averii extinse". Vezi proiectele USL şi ale Justiţiei

05 Iul 2011   •   21:00

Puterea si opozitia se bat in proiecte de lege privind confiscarea "averii extinse'. USL a depus azi la Parlament un proiect de lege prin care propune confiscarea extinsa a averilor provenite din diferite infractiuni grave.

Potrivit proiectului USL, instanta de judecata competenta poate dispune confiscarea, in tot sau in parte, a instrumentelor si produselor care sunt rezultatul unei infractiuni - care se pedepseste cu privarea de libertate pe o durata mai mare de un an. Confiscarea totala sau partiala a bunurilor detinute de o persoana condamnata pentru o infractiune este dispusa de o comisie pentru verificarea averilor.

Confiscarea averii se poate dispune numai daca instanta de judecata competenta constata ca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

1. infractiunea pentru care persoana a fost condamnata sa fi fost una dintre urmatoarele infractiuni: falsificarea de moneda; spalarea de bani; traficul de persoane; exploatarea sexuala a copiilor si pornografia infantila; traficul de droguri; terorismul.

2. pedeapsa pentru infractiunea pentru care persoana a fost condamnata - daca nu reprezinta o infractiune privind spalarea de bani - este o pedeapsa privativa de liberatate de minimum 5 ani; daca infractiunea pentru care persoana a fost condamnata reprezinta o infractiune ce priveste spalarea de bani, pedeapsa aplicata este o pedeapsa privativa de libertate de minimum 4 ani; infractiunea pentru care persoana a fost condamnata sa fi fost de natura sa genereze castiguri financiare.

Varianta Justitiei: nu trebuie sa dovedesti 'legatura nemijlocita' dintre infractiune si bunul confiscat

La scurt timp dupa anuntul USL, si Ministerul Justitiei (MJ) a lansat in dezbatere publica un proiect de modificare si completare a Codului penal, prin care introduce instrumentul confiscarii extinse a averii, motivand ca cele existente nu au contribuit suficient in asigurarea cooperarii transfrontaliere eficace in domeniu.

Proiectul propus de MJ vine dupa ce in 22 iunie, presedintele Traian Basescu pleda pentru posibilitatea confiscarii "averii extinse", adica a bunurilor instrainatate in timpul cercetarilor, cu intentia de "pacalire" a autoritatilor.

MJ propune confiscarea extinsa a averii, motivand prin transpunerea in legea romana a articolului 3 din Decizia-cadru 2005/212/JAI privind confiscarea produselor, instrumentelor si altor bunuri aflate in legatura cu criminalitatea. MJ arata ca Romania beneficiaza in prezent de un cadru legislativ coerent si cuprinzator, ce permite confiscarea produselor unei infractiuni de la autorul acesteia in conditiile impuse de standardele europene privind dreptul la un proces echitabil si respecta totodata cerinta unor norme eficiente.

"Nu in toate cazurile insa se poate proba legatura directa si concreta existenta intre infractiunea pentru care persoana a fost condamnata si anumite bunuri ale acesteia, desi provenienta de natura infractionala a acestor bunuri este evidenta. Pentru a da o eficienta sporita masurii a confiscarii bunurilor provenite din infractiuni, Consiliul Uniunii Europene a conceput instrumentul juridic al confiscarii extinse, instrument ce presupune confiscarea bunurilor provenite din activitati infractionale fara a fi necesara dovedirea pentru fiecare bun in parte a legaturii nemijlocite existente intre infractiunea care conduce la condamnare si bunul confiscat", sustine MJ.

×