x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Batalia pe sate

Batalia pe sate

06 Noi 2004   •   00:00

POLITIC
CAMPANIE - Uniunea PSD+PUR si Alianta PNL-PD se razboiesc pentru voturile taranimii 10.000 de afise si pliante despre pensii si agricultura, fulare si caciuli, galeti de plastic, brichete si chibrituri. Cu toate acestea va ploua incepand de azi peste locuitorii satelor. Alianta "Dreptate si Adevar" ia cu asalt mediul rural, de unde spera sa obtina voturile cu care sa invinga Uniunea PSD+PUR. De cealalta parte, Uniunea incearca sa-si conserve capitalul electoral din mediul rural.
OANA STANCU

Click pentru a mari imaginea
ELECTORAT. Voturile taranimii ar putea face diferenta la alegerile generale de anul acesta. De aceea, Uniunea PSD+PUR si Alianta PNL-PD incearca sa convinga electoratul de la sate
Strategia de campanie a PNL-PD a cotit-o de la inceputul acestei saptamani drastic catre mediul rural. Sondajele de opinie arata ca intre Alianta si Uniunea Nationala PSD+PUR sunt doar 3 procente, in unele cercetari, pana la 7 in altele. Or, calculele aliatilor ar arata ca mediul urban este deja castigat de PNL-PD la o distanta foarte mare de partidul de guvernamant, in timp ce in mediul rural scorul ar sta exact invers. 52 la 28 de procente chiar, in favoarea PSD+PUR. In plus, mai putin informati, oamenii de la sate nu prea ar face legatura intre sigla DA si PNL-PD, iar candidatura lui Traian Basescu ar avea notorietate doar 80% fata de 97% pentru Adrian Nastase.

STRATEGIE. Ca atare, democratii si liberalii au decis sa isi retraga mare parte din mobilizare din orase si sa mute la sate. "Va trebui sa muncim din casa in casa pentru a le arata oamenilor ca Traian Basescu este candidatul Aliantei sub sigla DA, ca DA inseamna PNL si PD. Pe de o parte. Va trebui sa le vorbim apoi despre programul nostru specific pentru ei, despre agricultura, despre pensii, despre conditii pentru copiii lor de a merge la scoala, de a face un liceu sau despre ingrijirea sanatatii", ne-a declarat ieri Vasile Blaga, directorul de campanie al ADA. Ca atare, 65-75% din promotionalele Aliantei sunt dirijate catre mediul rural: afise, pliante, fulare, pelerine de ploaie, caciuli, galeti de plastic, orice pentru a atrage atentia locuitorilor satelor, acolo unde se afla de fapt fieful PSD. Asaltul se va da insa cu promisiunile din programul de guvernare al Aliantei. Pensii de 110 euro pe luna, spitale de urgenta zonale, 2,5 milioane de lei de hectar subventie pentru cultivarea terenurilor, cate 100 de euro de hectar in fiecare an pentru taranii trecuti de 60 de ani care nu isi mai pot munci pamantul si il vand, iar pentru tineri 15.000 de euro pentru infiintarea fermelor familiale. "Daca vom castiga 5 procente la tara, i-am distrus", explica Blaga ofensiva aliatilor la sate.

UNIUNEA PSD+PUR VREA SA ISI CONSOLIDEZE AVANTAJUL DIN MEDIUL RURAL
Click pentru a mari imaginea
ROL. Vasile Dancu este unul dintre strategii PSD+PUR
Confruntata cu ofensiva adversarilor sai, Uniunea PSD+PUR se vede nevoita sa se replieze. Desi precizeaza ca formatiunea sa nu are o strategie diferentiata in functie de mediul rural sau urban, Vasile Dancu, unul dintre strategii Uniunii, admite ca PSD+PUR va acorda o atentie deosebita satelor din Romania. "Noi vom incerca sa ne maximizam plusurile", ne-a declarat Dancu, recunoscand ca formatiunea sa se bucura de un sprijin puternic in mediul rural. Pe de alta parte, Uniunea PSD+PUR intentioneaza, potrivit lui Dancu, sa isi faca o campanie sustinuta "in sanul comunitatilor unde suntem egali cu Alianta PNL-PD". "Nu vom insista pe zonele unde avem o audienta slaba. Acest lucru ar insemna pierdere de energie", a completat Dancu. El a dezvaluit ca, la sate, formatiunea sa va distribui pliante in care sa explice cum a contribuit PSD+PUR la dezvoltarea mediului rural. "Ne vom axa pe comparatii intre perioada 1997-2000 si perioada in care noi am fost la guvernare. Vom face si campanie din usa in usa, vom sta de vorba cu oameni", a conchis Dancu. (Silviu Sergiu)

×
Subiecte în articol: politic uniunea mediul rural sate psd+pur