x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bătălie politică și limbaj dublu în legătură cu evenimentele de la Colectiv și Neamț

Bătălie politică și limbaj dublu în legătură cu evenimentele de la Colectiv și Neamț

de Ion Alexandru    |    16 Noi 2020   •   09:13
Bătălie politică și limbaj dublu în legătură cu evenimentele de la Colectiv și Neamț

Spre deosebire de luna noiembrie a anului 2015, când a avut loc tragedia de la Clubul Colectiv, președintele Klaus Iohannis nu a cerut demisii, nu a acuzat Guvernul de incompetență și nici nu a arătat cu degetul vreun responsabil. Șeful statului doar s-a rugat, în biserică, la Sibiu. În schimb, europarlamentarul Rareș Bogdan s-a dezlănțuit la adresa PSD, în special la adresa conducerii Consiliului Județean Neamț. Paradoxal, o atitudine similară a avut-o și Victor Ponta, premierul care a demisionat, în urmă cu cinci ani, după “Colectiv”.

 

“Este o imensă tragedie ce s-a întâmplat la Piatra Neamţ. Tocmai vin din biserică, unde cu toţii ne-am rugat pentru victimele incendiului. Ce pot să spun: condoleanţe familiilor îndurerate, iar celor care au supravieţuit, însănătoşire grabnică. Este foarte important acum să se afle foarte rapid cum a fost posibil un astfel de incendiu pentru a evita în viitor situaţii similare şi, evident, acest accident groaznic ne-a arătat încă o dată, dacă a fost nevoie, de ce este absolut necesară o reformă profundă a sistemului de sănătate publică din România”, a declarat, ieri, președintele Klaus Iohannis, în legătură cu evenimentele de la Spitalul din Piatra Neamț.

În noiembrie 2015, însă, Iohannis afirma, după ce Victor Ponta a demisionat de la conducerea Executivului, ca urmare a incendiului de la clubul “Colectiv”, că “foarte târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă. Dacă s-ar fi impus respectarea normelor, niciunul nu ar fi trebuit să moară”.

 

Rareș Bogdan dă vina pe Ionel Arsene

 

În schimb, fostul jurnalist, actualul europarlamentar PNL Rareș Bogdan a precizat că vinovată pentru tragedia de la Piatra Neamț este conducerea PSD a Consiliului Județean. “Zece victime până acum și alte persoane în stare gravă. Un medic care a intervenit să salveze victimele, ars pe corp în proporție de 80%. Spitalul se află în subordinea Consiliului Județean Neamț, condus de patru ani și jumătate de pesedistul Ionel Arsene. Zero investiții în ultimii 5 ani în acest spital. Manageri schimbați ca șosetele. Încă o tragedie în spitalele din România, după Colectiv și incendiul de la Maternitatea Giulești”, a scris Rareș Bogdan pe contul său de socializare.

În mod bizar, același mesaj este transmis și de președintele Pro România, Victor Ponta. Acesta a scris o postare virulentă la adresa PSD, în care susține: “Credeți că așa uită oamenii că, după ce am demisionat eu din funcție, după tragedia de la << Colectiv >> (spre bucuria lui Dragnea și a << securiștilor >> de pe lângă el – toți au rămas și acum în conducerea partidului), l-ați votat pe Cioloș - care, bineînțeles, nu a făcut nimic să îmbunătățească sistemul de sănătate? (…) Credeți că așa uită oamenii că ați avut Guvernele Grindeanu, Tudose și Dancilă, în care nu s-a făcut niciun spital nou? Că ați abandonat proiectul spitalelor regionale, doar pentru că erau promovate de Corina Crețu?”

 

Șeful CJ Neamț: s-au investit 20 de milioane în echipamente

 

În replică, Ionel Arsene, președintele CJ Neamț, a declarat că, în ultimii doi ani, instituția a investit peste 20 de milioane de lei doar în dotarea cu echipament medical, la Spitalul de Urgență din Piatra Neamț. “Eu am făcut tot ce ține de mine ca președinte al Consiliului Județean. CJ doar finanțează spitalul pentru că partea de coordonare efectivă a activității SCJU o face Ministerul Sănătății prin DSP. Practic, noi suntem doar cu banii, Consiliul Județean”, a mai spus Arsene. Acesta a adăugat că tragedia de sâmbătă ar fi putut fi evitată dacă Guvernul ar fi permis deschiderea la capacitate maximă a secției modulare de spital de la Lețcani, cumpărată de Consiliul Județean Neamț și Consiliul Județean Iași.

 

×