x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Becali cere să fie liber pentru a ieşi din ţară

Becali cere să fie liber pentru a ieşi din ţară

de Gabriela Antoniu    |    09 Iun 2009   •   00:00

Judecătoria Sectorului 1 judecă astăzi o nouă o cerere de a lui George Becali de a-i fi ridicată interdicţia de a părăsi ţara, depusă la instanţă la 3 iunie.



Potrivit rezultatelor parţiale de la alegerile de duminică, Becali a obţinut un mandat de europarlamentar, fiind propus candidat pe listele PRM în timp ce se afla în arest preventiv. El a fost eliberat sub control judiciar, după ce fusese arestat sub acuzaţia de lipsire de libertate în mod ilegal.

Becali alături de alte cinci persoane a fost acuzat că, în ianuarie, au prins şi sechestrat trei bărbaţi care îi furaseră maşina omului de afaceri. Cât priveşte întrebarea dacă acum, în calitate de europarlamentar, Gigi Becali este protejat de imunitate, Curtea de Justiţie a Comunităţii Europene (CJCE) de la Luxemburg a stabilit că, în situaţia în care unui parlamentar european îi este confirmată imunitatea de către instanţa statului din care provine, Parlamentul European (PE) trebuie s-o respecte.

Articolul 9 din Protocolul privind privilegiile şi imunităţile Comunităţilor Europene prevede principiul imunităţii deputaţilor europeni pentru opiniile sau pentru voturile exprimate în cadrul exercitării funcţiilor lor. Conform articolului 10 din Protocol, pe durata sesiunilor Parlamentului European, parlamentarii beneficiază, pe teritoriul naţional, de imunităţile recunoscute membrilor parlamentului propriei ţări, iar pe teritoriul oricărui alt stat membru, de exceptare de la orice măsură de reţinere sau de urmărire penală.

În cazurile reglementate de acest articol, Protocolul prevede posibilitatea Parlamentului European de a ridica imunitatea. Potrivit Constituţiei României, deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.

Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor.

×
Subiecte în articol: politic