x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Benjamin Netanyahu , în turneu de câştigare de aliaţi la ONU: "Israelul place România"

Benjamin Netanyahu , în turneu de câştigare de aliaţi la ONU: "Israelul place România"

de Marina Constantinoiu    |    06 Iul 2011   •   11:22
Benjamin Netanyahu , în turneu de câştigare de aliaţi la ONU: "Israelul place România"

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a sosit miercuri la Bucuresti, in prima etapa a unui turneu care include patru tari est-europene, membre ale Uniunii Europene, agenda discutiilor sale cu oficialii din aceste tari fiind dominata de procesul de pace din Orientul Mijlociu.

Scopul premierului Netanyahu este acela de a prezenta contextul si consecintele demersului unilateral al palestinienilor la Adunarea Generala a ONU, din luna septembrie, comenteaza corespondentul Radio Romania Actualitati la Ierusalim, citat de Rador. Potrivit acestuia, in cadrul acestor vizite se va pune accent pe crearea unui stat palestinian prin negocieri directe cu Israelul, potrivit pozitiei exprimate de presedintele american si sustinute de Germania si de Franta.

Intr-un comentariu pentru Radio France Internationale, anterior sosirii la Bucuresti a premierului israelian, directorul Centrului de Prevenire a Conflictelor, Iulian Chifu, a declarat ca Romania nu are nici un interes sa sustina, la ONU, o recunoastere unilaterala a statului palestinian.

In timp ce importanta vizitei a crescut in fata incercarilor palestiniene de a cere recunoasterea ca stat in septembrie la ONU, mai multi oficiali din sistemul diplomatic israelian au declarat ca vizita premierului in Romania si Bulgaria, considerate printre cele mai prietenoase tari fata de Israel din UE, nu se refera doar la intentiile palestiniene., comenteaza cotidianul israelian de limba engleza Jerusalem Post. "Sunt tari in care premierii israelieni nu merg in mod obisnuit", a declarat un oficial. "Este important sa se promoveze relatiile cu aceste tari. Credem ca exista mult sprijin si simpatie in Europa de Est si ca avem prieteni aici pe care vrem sa ii pastram aproape. Vrem sa le aratam ca apreciem prietenia lor", a declarat Netanyahu, inaintea vizitei de miercuri din Romania cu omologul sau Emil Boc si cu presedintele Traian Basescu.

Netanyahu este insotit de sapte consilieri, inclusiv seful Consiliului pentru Probleme de Securitate Nationala, general-maior in rezerva Yakov Amidor, precizeaza corespondentul Radio Romania Actualitati, citat de Rador. Aceasta este prima vizita in Romania a unui sef al Guvernului israelian din ultimii 20 de ani.

"Romania isi mentine pozitia fata de situatia din Orientul Mijlociu si sustine reluarea negocierilor directe intre parti, ca unica solutie de asigurare a climatului de pace in regiune', a declarat, miercuri, premierul Emil Boc, la finalul intalnirii cu prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu. "Am avut un schimb de opinii si in ceea ce priveste perspectivele evolutiilor din regiunea Orientul Mijlociu. In sprijinul pozitiei constante pe care Romania a avut-o intotdeauna in problema procesului de pace in Orientul Mijlociu, am reafirmat sustinerea tarii noastre potrivit careia solutia negociata intre parti, fara solutii unilaterale, este singura de natura sa asigure baze reale si solide pentru pace durabila. Am subliniat necesitatea reluarii cat mai curand posibil a negocierilor directe intre parti", a spus Boc.

El a amintit ca intre Romania si Israel exista o traditie lunga de colaborare politico-economica foarte buna. "Statul Israel este partenerul-cheie al Romaniei in Orientul Mijlociu iar cooperarea bilaterala dintre cele doua state trebuie incurajata si intarita', a declarat premierul E"Am decis sa impunem un nivel pragmatic al colaborarii si vom avea o foaie de parcurs a relatiilor bilaterale", a spus Boc.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat la randul sau ca doreste sa ii incurajeze pe producatorii romani sa livreze mai multe bunuri pe piata israeliana, precizand ca autoritatile din cele doua tari doresc sa extinda relatiile economice bilaterale.

"Israel place Romania, este o relatie unica pe care vom incerca sa o extindem", a spus Netanyahu.mil Boc la inceputul intrevederii delegatiei romane cu cea a omologului israelian, Benjamin Netanyahu.

La randul sau, premierul Netanyahu a subliniat ca si de partea israeliana se doreste intarirea cooperarii cu Romania si i-a adresat o invitatie premierului Boc pentru a veni in vizita in Israel anul acesta, impreuna cu mai multi ministri romani. 'Sper ca vom semna atunci si cateva acorduri de cooperare', a mai spus premierul israelian.

Totodata, la incheierea intrevederii cu Netanyahu, premierul Boc a declarat ca membrii Guvernelor roman si israelian se vor reuni, in luna noiembrie, in sedinta comuna, pentru a discuta proiecte comune in agricultura, energie, infrastructura, aparare, turism, sanatate, mediu si cultura. "Am decis sa impunem un nivel pragmatic al colaborarii si vom avea o foaie de parcurs a relatiilor bilaterale", a spus Boc.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat la randul sau ca doreste sa ii incurajeze pe producatorii romani sa livreze mai multe bunuri pe piata israeliana, precizand ca autoritatile din cele doua tari doresc sa extinda relatiile economice bilaterale. "Israelul place Romania, este o relatie unica pe care vom incerca sa o extindem", a spus Netanyahu.

×