x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Birourile permanente reunite stabilesc calendarul de învestitură a noului Guvern Orban

Birourile permanente reunite stabilesc calendarul de învestitură a noului Guvern Orban

11 Feb 2020   •   10:35
Birourile permanente reunite stabilesc calendarul de învestitură a noului Guvern Orban

Birourile permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor se reunesc marţi pentru a decide calendarul de învestitură a noului Cabinet Orban.

Şedinţa Birourilor permanente reunite este programată să înceapă la ora 14,00, la Camera Deputaţilor.

Luni, premierul desemnat Ludovic Orban a depus la Parlament lista noului Cabinet, care cuprinde aceiaşi miniştri ca în Guvernul anterior, precum şi programul de guvernare actualizat.

"Conducerea PNL a aprobat în unanimitate componenţa Cabinetului, pe care o voi prezenta în calitate de premier desemnat de către preşedintele Klaus Iohannis şi, de asemenea, conducerea PNL a aprobat în unanimitate programul de guvernare care reprezintă o actualizare a programului de guvernare în baza căruia a fost învestit Guvernul pe care îl conduc de la data de 4 noiembrie. Guvernul va avea aceeaşi componenţă", a precizat Orban, după şedinţa Biroului Executiv al liberalilor.

Ulterior, preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a anunţat că programul audierii miniştrilor şi programul votului noului Cabinet vor fi stabilite marţi în Birourile permanente reunite ale Parlamentului.

"Mâine (marţi - n.r.) va fi convocat Biroul permanent reunit şi se va face programul de audieri şi programul votului. Vom respecta litera legii, a Constituţiei şi Regulamentul plenurilor reunite cu privire la desemnarea primului-ministru. Chiar dacă este o mascaradă, noi ne menţinem consecvenţi şi vom respecta legea", a declarat Ciolacu, la finalul şedinţei Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Potrivit prevederilor regulamentare, Birourile permanente urmează să se întrunească pentru a stabili data şedinţei comune la cel mult 15 zile de la primirea programului şi a listei Guvernului.

Fiecare candidat pentru funcţia de ministru va fi audiat, în şedinţă comună, de către comisiile permanente ale celor două Camere al căror obiect de activitate corespunde sferei de competenţă a viitorului ministru. În urma audierii, comisiile vor întocmi un aviz comun consultativ, motivat.

Programul şi lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaţilor şi de Senat în şedinţă comună.

Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: guvernul orban investitura