x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Blaga către Băsescu: "Dacă Boc calcă la partid, îl spulber!”

Blaga către Băsescu: "Dacă Boc calcă la partid, îl spulber!”

de Adriana Duţulescu    |    15 Feb 2011   •   15:12
Blaga către Băsescu: "Dacă Boc calcă la partid, îl spulber!”
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional
152030-cs-20091216174815002.jpgPedeliştii aşteptau numele noului prim-ministru, pe care urma să îl comunice Traian Băsescu, la în­tâlnirea convocată cu grupurile parlamentare ale PDL, la ora 16, pentru că aşa promisese şeful statului după cele două nopţi petrecute în şedinţe cu şefii de organizaţii. Băsescu a purtat în acest sens discuţii cu guvernatorul BNR Mugur Isărescu şi cu reprezentatul României la FMI, Mihai Tănăsescu, cărora le-a oferit postul de prim-ministru, dar amândoi au refuzat.

Varianta câştigătoare părea să fie Cătălin Predoiu, actualul ministru al Justiţiei, care nu ar fi refuzat o asemenea onoare. Mai există şi o variantă "secretă", dar aceasta vizează tot un premier independent, care nu face parte din PDL.

În cadrul celor două nopţi de discuţii de la Vila Lac 1 se ajunsese deja la concluzia că Emil Boc nu mai are susţinerea preşedinţilor judeţeni pentru funcţia de prim-ministru, că el trebuie să demisioneze de la Palatul Victoria şi să se întoarcă la partid pentru a candida pentru un nou mandat de preşedinte al formaţiunii. Traian Băsescu doreşte ca Boc să fie unicul candidat la şefia partidului, şi restul funcţiilor să fie alese individual, astfel încât şi favoriţii săi să mai aibă şansa de a intra în noua echipă de la vârful PDL.

Situaţia este însă complicată, pentru că o parte dintre greii partidului nu acceptă ca Emil Boc să fie candidat unic, impus din nou de către Traian Băsescu în fruntea partidului. De altfel, potrivit unor surse participante la şedinţele de noapte, Vasile Blaga a avut o reacţie tranşantă şi dură la adresa ideii reîntoarcerii lui Boc la partid, pe funcţia de preşedinte. "Dacă Boc calcă la partid, îl spulber!", ar fi spus secretarul general al democrat-liberalilor în faţa lui Traian Băsescu, fără să se înţeleagă însă dacă era vorba de o spulberare fizică sau una în cadrul alegerilor pentru funcţia de preşedinte.

Sursele citate susţin că şi liderul de la Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, a avut şi el un dialog neortodox cu Traian Băsescu, pe care n-a vrut să-l apeleze politicos, spunându-i "domnule preşedinte", ci l-a numit direct "Traiane", în faţa tuturor: "Traiane, ai ajuns unde ţi-am zis că o să ajungi! Partidul ăsta este condus de Gelu Vişan şi Alin Popoviciu, de a ajuns să ne înjure toată lumea!". Frun­zăverde şi-a îndreptat tirul şi asupra Robertei Anastase, preşedinta Camerei Deputaţilor, pe care a acuzat-o pentru fraudarea votului de la legea pensiilor, spunând că este responsabilă pentru ruperea relaţiilor cu Opoziţia. "Cum vreţi voi să conduceţi ţara fără Opoziţie?! N-aţi înţeles nimic despre ce înseamnă să conduci o ţară!", ar fi spus Frun­zăverde. Sursele Jurnalului Naţional spun că Roberta Anastase era lividă, încercând să se ascundă de privirile colegilor. Aceeaşi atitudine a avut-o şi Elena Udrea, care a încercat pe parcursul discuţiilor să se facă neobservată, punându-şi mâinile la ochi, sub pretextul că are de vorbit la telefon sau de citit ceva.

Elena Udrea se pare că ar avea şi ea probleme în cazul în care Emil Boc şi-ar depune mandatul de prim-ministru. Informaţiile de la vârful PDL spun că noul prim-mi­nistru ar urma să primească "mână liberă" la alcătuirea Guvenului, dar cu misiunea să schimbe 95% din actuala componenţă a Executivului.

Astfel, noua echipă gu­ver­namentală n-ar mai urma să o cuprindă şi pe Elena Udrea care, printre altele, şi din cauza tentativelor ei de a obţine o înţelegere cu Vasile Blaga, ar fi căzut în dizgraţia prezidenţială.

Se pare că încă din decembrie 2010 s-a discutat la vârful PDL despre schimbarea premierului şi numirea unui Guvern în care ministerele economice să fie conduse de tehnocraţi.  Mugur Isarescu ar fi fost ofertat încă de atunci de preşedintele Traian Băsescu pentru funcţia de premier. Isărescu ar fi pus condiţia ca şase ministere să fie conduse de tehnocraţi şi să fie înlocuiţi toţi secretarii de stat numiţi politic, lucru greu de acceptat de pedelişti.

Ceea ce nu s-a clarificat însă nici după două zile de parlamentări între Traian Băsescu şi liderii PDL este soarta alegerilor interne din partid. Încă nu este clar dacă Emil Boc va fi candidat unic aşa cum doreşte Băsescu sau dacă "greii" Blaga, Videanu, Berceanu şi Frunzăverde vor duce la capăt planul lor de a-l scoate pe Băsescu din jocurile partidului.
Surse din PDL susţin că Sorin Frunzăverde îşi va depune totuşi candidatura la şefia partidului, unin­du-şi forţele cu gruparea Blaga, urmând să facă tandem cu acesta pe formula preşedinte-secretar general.

Pedeliştii susţin că după şedinţa de sâmbătă a Consiliului Naţional al PDL aceste lucruri se vor clarifica.

Pro şi contra premierului lider de partid
Deputatul PDL Cezar Preda a de­cla­rat, la Parlament, în legătură cu discuţiile din PDL despre separarea funcţiilor, că "în lumea modernă şeful de partid este şi premier". Întrebat despre variantele referitoare la separarea funcţiei de premier de cea de preşedinte de partid, Cezar Pre­da a precizat că el are "un premier şi un preşedinte". "Cei care sunt interesaţi de un premier să vă spună, am văzut că vă spun", le-a spus Preda jur­naliştilor.

"Pe mine nu mă interesează o asemenea problemă, eu am un preşedinte şi un premier. Important pentru  mine este ca partidul să fie sus, în general în lumea politică mo­dernă şeful de partid este şi preşedinte de partid. După ce am luat măsurile cele mai dure, partidul se redresează în percepţia oamenilor", a susţinut democrat-liberalul.

La întrebarea dacă ar trebui să se opteze pentru varianta unui prim-ministru independent, Preda a precizat că nu agreează această variantă. "Părerea mea este că premierul trebui să fie politic", a conchis Preda. "Se discută zilele astea despre separarea funcţiei de premier şi a responsabilităţii de şef de partid. După ce multă vreme toată lumea părea să creadă că se­para­rea nu e justificată, acum toate vo­­cile o reclamă. În ceea ce mă pri­veşte, eu cred că ar trebui distinse două variante, având drept punct de pornire identitatea premierului", consideră Preda.

El afirmă că, dacă premierul este angajat politic, atunci el nu-şi poate "îngădui" să nu fie şi liderul partidului. "Un premier din PDL (Boc sau oricine altcineva) ar avea o autoritate diminuată dacă ar trebui să dea socoteală la fiecare pas unui şef al PDL, aflat sub permanenta presiune a filialelor. Cu atât mai mult acum, când filialele sunt îngrijorate în pri­vinţa viitorului electoral", a explicat la rândul său europarlamentarul Cris­tian Preda.

În schimb, de­­putatul PDL Sulfina Barbu a de­clarat că e important să se separe func­­ţiile de pre­şedinte PDL şi premier, arătând că dacă partidul va de­ci­de acest lucru, Emil Boc "cu sigu­ran­ţă se gândeşte foarte serios la partid pentru că încă are această calitate de preşedinte al partidului".
"În această etapă, în PDL este nevoie de o echipă nouă, îm­prospătată, în care pre­şedintele partidului să se dedice con­ducerii partidului. Consider că este important să se separe aceste func­ţii", a explicat Sulfina Barbu. Ea a mai arătat că discuţiile privind separarea celor două funcţii pleacă de la "o realitate", respectiv că atunci când pre­şedintele este şi premier sunt mai pu­ţine resurse în partid. Potrivit Sulfinei Barbu, în partid nu s-a discutat varianta unui premier tehnocrat, ci au fost discuţii "despre guver­nare".

×