x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Blaga vrea înfiinţarea unei singure Comisii parlamentare care să verifice activitatea tuturor serviciilor de informaţii

Blaga vrea înfiinţarea unei singure Comisii parlamentare care să verifice activitatea tuturor serviciilor de informaţii

12 Apr 2016   •   12:28
Blaga vrea înfiinţarea unei singure Comisii parlamentare care să verifice activitatea tuturor serviciilor de informaţii
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Copreşedintele PNL Vasile Blaga a declarat, marţi, că ar fi o idee bună comasarea Comisiei parlamentare de control al SIE cu cea de control al SRI, dar şi extinderea atribuţiilor acestui for asupra tuturor celorlalte structuri de informaţii din România, propunerea fiind discutată la nivelul partidului.

"Va decide viitorul Parlament cum şi câte comisii de control vor fi, dar noi am mai discutat şi în partid că probabil o singură comisie la nivelul Parlamentului care să aibă ca obiect controlul asupra Serviciilor de informaţii ar fi binevenită", a declarat Blaga, la finalul consultărilor de la Palatul Cotroceni pe tema legilor siguranţei naţionale.

Blaga spune că această nouă structură ar putea verifica şi activitatea celorlalte servicii de informaţii "departamentele", nu doar a SRI şi SIE.

"N-ar fi mai bună o singură Comisie, ca şi societatea civilă, prin dvs., să ştie unde să se adreseze şi care verifice activitatea tuturor structurilor de informaţii din ţara asta, nu doar a celor două?", a spus acesta.

Liderul liberal a precizat că acest subiect nu a fost discutat cu preşedintele Klaus Iohannis, ci este o idee "personală", dar care a fost discutată şi în PNL.

În acest moment, la nivelul Parlamentului funcţionează două comisii distincte, care verifică activitatea SRI şi a SIE. Alte instituţii care deţin structuri de informaţii, sub forma unor departamente, sunt MAI (DGIPI), MApN (DGIA) şi Poliţia Română (Direcţia de Operaţiuni Speciale). În această categorie pot intra însă şi alte două instituţii - Serviciul de Pază şi Protecţie şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale.

Preşedintele Iohannis a început, marţi, consultările cu partidele politice privind legile securităţii naţionale. În cursul zilei de marţi, preşedintele a discutat cu delegaţiile PSD şi PNL, reprezentanţii UDMR începând discuţiile la ora 12.

Miercuri vor veni la Palatul Cotroceni UNPR, de la ora 10.00, ALDE, de la ora 11.00, şi grupul minorităţilor naţionale, de la ora 12.00.

Sursa: news.ro

×
Subiecte în articol: vasile blaga