x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc a dat drumul la putere. El a demisionat pentru "a detensiona situaţia politică şi socială din ţară"

Boc a dat drumul la putere. El a demisionat pentru "a detensiona situaţia politică şi socială din ţară"

de Gabriela Antoniu    |    06 Feb 2012   •   21:00
Boc a dat drumul la putere. El a demisionat pentru "a detensiona situaţia politică şi socială din ţară"

Premierul Boc a demisionat ieri din functie, depunand mandatul Guvernului. Decizia vine la nici o saptamana dupa sedinta furtunoasa de partid in care lideri ai PDL i-au cerut demisia si la doar cateva zile dupa motivarea Curtii Cnstitutionale privind neconstitutionalitatea legii de comasare a alegerilor.

"Nu ma agat de putere"
"Am depus mandatul Guvernului pentru ca nu ma agat de putere, am declarat de multe ori acest lucru. Pentru mine conteaza mai putin ca mai raman pe acest scaun cateva luni in plus, pana la alegerile din noiembrie, dar pentru tara este extrem de important sa avem stabilitate economica si sa putem castiga impreuna cu romanii din eforturile noastre comune. Am luat decizia de a depune mandatul Guvernului pentru a detensiona situatia politica si sociala din tara, dar si pentru a nu pierde ceea ce romanii au castigat cu atatea suferinte, si anume stabilitatea economica a tarii", a a nuntat Emil Boc. El a facut apel la maturitate catre clasa politica, pentru a trece rapid prin Parlament un nou Guvern si a multumit atat presedintelui Traian Basescu, pentru un "parteneriat corect in interes public" si sustinerea masurilor de reforma, cat si fostilor si actualilor ministri din mandatul sau. Seful Guvernului a aratat totodata ca apreciaza efortul PDL pentru a sustine masurile anticriza dispuse de Guvern si a apreciat ca acest efort va fi rasplatit din punct de vedere politic. El a multumit totodata populatiei pentru ca a inteles in ultimii ani sa suporte masurile de reforma ale Guvernului. "In acesti ani de guvernare am luat decizii extrem de grele. Stiu ca pe foarte multi romani i-am facut sa creada ca un Guvern nu ia intotdeauna cele mai bune decizii. Vreau insa sa se stie ca acele masuri au fost luate cu gandul la viitorul Romaniei, au fost luate nu pentru ca am dorit, ci pentru ca a trebuit", a spus Boc. El a aratat ca stie ca prin masurile luate a "necajit" pe multi dintre romani, dar ca in vremuri de criza economica trebuie luate decizii "mai mult cu capul si mai putin cu inima".

"Doamne ajuta!"
"Pentru ca sunt dintre dumneavoastra, ma intorc intre dumnoavoastra. Stiu ca medicamentul pe care l-am administrat de multe ori a avut un gust amar, dar a meritat, Romania s-a insanatosit din punct de vedere economic si avem aceasta stabilitate economica despre care am vorbit. Nimeni si nici un politician nu are dreptul sa o compromita", a spus Boc. El a sustinut ca nu exista un risc de neplata a salariilor si pensiilor si ca stabilitatea economica inseamna sansa pentru "viitorul apropiat" de crestere a salariilor si pensiilor. In final, dupa ce a salutat fiecare mi­nistru in parte, premierul s-a intors la masa si a multumit si mass-media pentru ca a fost alaturi de Guvern in aceasta perioada de criza, aratand ca, atat cat a putut, a incercat sa explice masurile adoptate, poate nu intotdeauna cel mai bine, dar mereu cu buna-credinta. "Cred ca acest Guvern si-a facut datoria. Cred ca este momentul sa lasam locul unui nou Guvern, care sa consolideze roadele muncii noastre si sa fie mai populare, pentru ca nu mai are de luat masuri de austeritate. Noi am fost aceia care am facut curatenie, am pus ordine in finantele tarii, am insanatosit economia si dam sansele acestei tari sa mearga spre prosperitate economica. Astazi, Romania este stabila si credibila din punct de vedere economic. Trebuie sa mergem mai departe, iar pentru asta v-am propus incetarea mandatului Guvernului si depunerea mandatului. Asa sa ne ajute Dumnezeu! Doamne ajuta!", a incheiat Emil Boc. Cat priveste functia de lider al PDL, Boc a spus ca a fost ales de Congres si "se va comporta ca atare, ca presedinte al PDL". Dupa anuntul din Guvern, Boc a mers la Cotroceni, unde si-a depus mandatul la Pre­sedintie si a avut discutii cu Traian Basescu privind strategia legata de PDL si de formarea viitorului Gu­vern. "Am indeplinit regulile proce­du­rale, am depus mandatul atat la presedinte, cat si la Parlament. Po­tri­vit Cons­ti­tu­tiei, Guvernul raspunde po­litic in fata Parlamentului si, in con­secinta, am depus mandatul Gu­ver­nului la Parlament si, pentru ca am fost nominalizat de presedinte, l-am depus si la presedinte", a spus Boc.

Tema consultarilor, schimbata
La scurt timp dupa demisia lui Emil Boc, Administratia Prezi­den­tia­la a schimbat ora si tema consultarilor programate ieri cu partidele parlamentare. Asa ca pre­sedintele Traian Basescu a invitat ieri separat fiecare partid din coalitie si din USL la consultari, in vederea desemnarii unui candidat pentru functia de prim-ministru, discutiile urmand sa inceapa la ora 15:00, pentru fiecare delegatie fiind alocate cate 30 de minute si urmand sa se incheie la 18:30. Liderii USL au decis sa mearga impreuna la Co­tro­ceni, de la ora 17:00, si nu separat.

Predoiu, interimar
Dupa ce seful statului a luat act de demisia lui Emil Boc din functia de prim-ministru, Basescu l-a desemnat premier interimar pe fostul minis­tru al Justitiei, Catalin Predoiu, care a si convocat pentru ieri dupa-amiaza o reuniune informala la Palatul Victoria. Dupa reuniune, Catalin Predoiu a declarat ca Guvernul se va asigura ca administratia functioneaza in continuare in mod normal si nu va adopta decat hotarari, nu ordonante, ordonante de urgenta sau proiecte de legi, a declarat ieri premierul interimar Catalin Predoiu. El a aratat totodata ca doreste sa transmita si pietelor externe mesajul ca stabilitatea economica este asigurata. Acesta a mai spus ca situatia generata de demisia premierului Emil Boc reclama in primul rand o solutie politica, aflata in mainile politicienilor. Ambasada SUA la Bucuresti a precizat pentru Mediafax ca Statele Unite vor continua sa colaboreze strans cu Guvernul interimar condus de Catalin Predoiu si cu noul Cabinet, din momentul in care va fi numit, pentru a pastra si consolida relatia cu Romania.

Care sunt procedurile constitutionale
Potrivit Constitutiei, mandatul premierului interimar nu poate depasi 45 de zile. Legea fundamentala prevede, la articolul 103, ca presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament. De asemenea, potrivit aceluasi articol, candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului. Alineatul 3 al articolului arata ca programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, iar Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Candidatii pentru functia de ministru nominalizati de premierul desemnat de presedinte sunt audiati in comisiile de specialitate din Parlament, votul acestora fiind consultativ.
Pe de alta parte, conform legii fundamentale, refuzul de a acorda increderea unui Cabinet timp de 60 de zile si numai dupa respingerea a cel putin doua propuneri in acest sens aduce, in principiu, dizolvarea Parlamentului. "Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele Romaniei poate sa dizove Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura", se arata in primul alineat al articolului 89 al Constitutiei.

×
Subiecte în articol: demisie boc