Declaraţiile preşedintele Băsescu la o întâlnire cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Paris, potrivit cărora s-a dezamăgit şi pe sine când a luat decizia de a susţine, în decembrie 2008, o alianţă între PDL şi PSD, au provocat reacţii din partea ambelor partide.
Astfel, liderul PD-L, premierul Emil Boc a declarat la RRA că Partidul Democrat Liberal ar fi guvernat singur dacă ar fi avut majoritatea necesară în Parlament. "Nu a fost o bucurie din punct de vedere politic nici pentru PDL, nici pentru PSD. Am fost adversari în campanie, fiecare dintre cele două partide şi-a dorit să guverneze singur ţara, dar asta este situaţia politică în care am ajuns. Am pus înaintea priorităţilor şi ambiţiilor noastre politice interesul românilor de a trece prin această perioadă dificilă, cu un Guvern care să asigure stabilitatea ţării. Am fi guvernat singuri dacă am fi avut majoritatea. Asta ne-au dat românii, asta avem", a spus Boc. Premierul a asigurat că, dacă PSD "va rămâne în cadrul discuţiilor şi al lucrurilor angajate în faţa românilor prin parteneriat", el va fi cel mai bun partener al tuturor şi în continuare. "Cred că românii s-au săturat de certuri, de scandaluri şi de tot felul de şicane pe care să şi le pună unii altora, au nevoie să vadă că toţi trag la aceeaşi căruţă şi, când vine vremea alegerilor, atunci fiecare să ne aprecieze pentru ceea ce am făcut, nu pentru cum ne certăm unii cu alţii în fiecare zi la radio sau televizor", a adăugat şeful Guvernului. Întrebat dacă există vreo variantă în care să nu rămână patru ani la Palatul Victoria, Boc a arătat că a fost semnat un angajament pentru patru ani şi că va rămâne la Guvern atât timp cât angajamentele vor fi respectate.
"DACĂ MĂ ASCULTA NU S-AR FI DEZAMĂGIT ATÂT DE TARE"
"Dacă mă asculta pe mine, care am fost împotriva acestei formule de guvernare, poate că nu s-ar fi dezamăgit atât de tare, dar el povestea la vremea respectivă că ăsta era visul lui de aur, să facă o majoritate de nu ştiu cât şi cu care să rezolve ceea ce nu reuşise să rezolve, crearea partidului prezidenţial, şi atunci a vrut să facă majoritatea prezidenţială", a comentat la rândul său fostul premier PSD Adrian Năstase. Liderul social-democrat a ţinut să menţioneze că, probabil, după această fază "a dezamăgirii pe sine", Băsescu urmează să "plângă pe umeri lui Boc"."După ce s-a dezamăgit atât de rău, înţeleg că e o formulă nouă pe care o să încercăm să o preluăm cu toţii, şi că urmează să-şi dea palme singur. Probabil că asta e urmarea firească, pentru că va trebui să se pedepsească pentru acest lucru. Înţeleg că e foarte dezamăgit acum şi nu ştiu, s-ar putea să plîngă la un moment dat pe umerii lui Boc, nu ştiu. Sunt foarte preocupat de ceea ce spune Traian Băsescu la Paris", a conchis Năstase.
"DECLARAŢIA FACE PARTE DINTR-O STRATEGIE"
La rândul său, preşedintele PSD, Mircea Geoană, a apreciat că declaraţia preşedintelui Traian Băsescu despre dezamăgirea de a aduce PSD la guvernare a fost una conjuncturală, parte a unei strategii care este legată şi de alte zvonuri pe care şeful statului le-ar fi lansat în această perioadă. Geoană a apreciat că declaraţia lui Băsescu s-a dorit pe placul "unor susţinători adunaţi la ambasada română de la Paris". El a spus că, privite ca venind din partea unui şef de stat, declaraţiile respective "creează o senzaţie de instabilitate politică". "Asta nici nu este foarte greu", a comentat Geoană afirmaţia lui Băsescu, de a se fi dezamăgit şi el însuşi prin decizia de a aduce PSD la guvernare. "Cred că face parte dintr-o strategie pe care domnia sa încearcă s-o pună la punct, legată şi de alte zvonuri pe care le-a lansat în această perioadă", a apreciat liderul PSD.
CÂŢI FOŞTI COMUNIŞTI SUNT ÎN PARLAMENT?
O altă afirmaţie a şefului statului făcută la Paris care a stârnit comentarii este cea privind numărul foşilor membri PCR din Parlament. Băsescu a declarat, luni, la o întâlnire cu românii din Franţa, că în Parlament mai există 5% din fostul activ al PCR şi că influenţa acestuia este minoră. "Este posibil să mai fie în Parlament 5% din fostul activ al PCR, în timp ce la Cotroceni este de 100%. Poate de aceea ne înţelegem foarte bine unii cu alţii, comuniştii de acolo cu uteciştii de aici", a declarat pentru Mediafax deputatul PSD Anghel Stanciu. El a apreciat că, după 20 de ani, "nu mai are nicun sens", să se facă apel la existenţa foştilor membri ai PCR. "Dacă domnul Traian Băsescu a făcut această apreciere, probabil că este corectă, având în vedere că dânsul este un om calificat, ştie mai bine decât mine, deoarece a fost mai apropiat de această categorie înainte de 1989", a declarat fostul coleg de partid al lui Traian Băsescu, acum deputat PSD, Bogdan Niculescu Duvăz.Şi deputatul Mădălin Voicu are o părere asemănătoare. "În funcţiile de conducere din România, de la preşedinte în jos, majoritatea acestora au fost membri de partid, inclusiv Băsescu", a opinat Mădălin Voicu. El crede că în Parlament sunt mai mult de 5% dintre foştii membri ai PCR. "Nu cred că există un pericol. În general, aprecierile se fac în funcţie de calitate şi nu de cantitate. E important ce calităţi au oamenii", a adăugat Voicu. Viceliderul liberal Eugen Nicolăescu a declarat pentru Mediafax că este absurd să se vorbescă despre această categorie la 20 de ani de la Revoluţie şi după ce PD s-a opus adoptării legii lustraţiei. "Domnul Băsescu ar trebui să spună: «Am dispus PD să nu adopte legea lustraţiei şi îmi asum faptul că mai sunt foşti activişti ai PCR în Parlament»", a opinat deputatul PNL. Valeriu Tabără (PDL) crede, însă, că procentul invocat de şeful statului este mai mic. "Eu nu cred că mai sunt 5% în Parlament. O mare parte a celor care au deţinut funcţii politice în PCR au fost în PRM, care n-a mai intrat în Parlament", a explicat deputatul PDL.
ILUMINĂRI ÎN ŢARA ILUMINIŞTILOR
Fostul premier Adrian Năstase, a declarat, marţi, pentru Mediafax, că nu înţelege de unde ştie Traian Băsescu că 5% din actualii parlamentari au fost în PCR, menţionând că dacă preşedintele ar fi socotit şi Cotroceniul, ar fi ajuns poate la 6%, având în vedere că şeful statul a fost şi el comunist. "Mi-e foarte greu să comentez. Traian Băsescu are iluminări adeseori în ţara iluminiştilor şi uneori lucrurile pe care le spune el, pietrele pe care le aruncă în străinătate, ar trebui să le comentăm noi, aici. Nu ştiu de unde are procentul ăsta, nu ştiu dacă în zilele când nu are ce să facă la Cotroceni face statistici sau ceva de genul ăsta. Probabil că procentul ar fi ceva mai mare, 6%, dacă îi adăugăm şi pe cei de la Cotroceni, pentru că, din câtre mi-aduc eu aminte, când era o emisiune la televiziune din 2004 şi el era membru de partid sau comunist, sau nu ştiu ce a fost înainte", a susţinut Adrian Năstase. Fostul premier a subliniat că Traian Băsescu a fost poate chiar nomenclaturist, "din câte spun unii", pentru că actualul preşedinte "a avut o anumită aprobare şi era pe un anumit nomenclator în 1989".
Citește pe Antena3.ro