x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc, în faţa noii moţiuni de cenzură. Opoziţia atacă Legea salarizării

Boc, în faţa noii moţiuni de cenzură. Opoziţia atacă Legea salarizării

16 Dec 2010   •   09:54
Boc, în faţa noii moţiuni de cenzură. Opoziţia atacă Legea salarizării

142750-.jpg PSD, PNL şi PC au depus, ieri, la preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului, o a doua moţiune de cenzură, pe Legea cadru a salarizării, pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea.

Liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa, a declarat că această moţiune de cenzură poartă denumirea "Legea salarizării guvernului iresponsabil" şi este semnată de 185 de senatori şi deputaţi ai celor trei partide de opoziţie.

Parlamentarii s-au reunit, astăzi, într-o şedinţă de plen comună a Senatului şi Camerei Deputaţilor, în care a fost citită Moţiunea de cenzură cu titlul "Legea privind salarizarea în anul 2011 - ultima ţeapă trasă românilor de guvernarea Băsescu - Udrea - Boc?". Moţiunea a fost citită de către deputata PNL Cristina Pocora.

La şedinţa reunită a participat şi premierul Emil Boc însoţit de o serie de miniştri. Moţiunea a fost semnată de 209 parlamentari, 74 de la PNL, 135 de la PSD.

Documentul, semnat de PSD, PC şi PNL, va fi cel mai probabil supus votului la începutul săptămânii viitoare.

Vineri, parlamentarii sunt chemaţi din nou în plen, pentru citirea unei noi moţiuni de cenzură, care vizează proiectul de lege-cadru privind salarizarea.

În acest caz, PSD va fi iniţiator, iar PNL co-iniţiator. Documentul va fi depus astăzi la secretariatele generale ale Senatului şi Camerei Deputaţilor. Tot astăzi urmează să se stabilească şi calendarul de citire, dezbatere şi votare pentru această moţiune.

Ponta: Guvernul Boc vrea să legalizeze un furt

"Prin această asumare extrem de grăbită a legii salarizării, înainte de Crăciun, Guvernul Boc îşi încalcă cuvântul, dar nu este nici prima nici ultima oară când minte cu neruşinare, dar încearcă să legalizeze un furt", a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta.

Acesta a mai spus că legea salarizării este şi o lege anti-economică, pentru că reducerea cu 25% a veniturilor înseamnă o reducere a consumului, a producţie interne şi o reducere a încasărilor la bugetul de stat. "Ceea ce ne cere Guvernul Boc, se dovedeşte neralist şi neserios", a completat Ponta.

Liderul PSD a mai spus că social-democraţii se opun legii, pentru că "Guvernul Boc o dată pe an îşi asumă răspunderea pe legea salarizării, ceea ce este un semn de incompetenţă. Haosul din România este generat de acest tip de politici irepsonsabile. Mai mult, legea nu are niciun fel de acord al partenerilor sociali, al CES-ului, al sindicatelor şi patrontelor şi încalcă grav principiile pe care s-a construit dreptul muncii. Este obligaţia noastră să demascăm o nouă minciună, că se reduce salariul până la 31 decembrie şi că de anul viitor vor creşte salariile bugetarilor cu 15%. De fapt, le iau din buzunarul din dreapta al 13-lea salariu, primele de vacanţă, orele supimentare şi le pun în buzunarul din stânga".

Victor Ponta a adăugat că legea salarizarii nu stimulează munca, performanţa profesională, mai mult dă posibilitatea dezvoltării discriminărilor. "Salarii mai mari vor avea membrii PDL şi cotizanţii PDL", a conchis acesta.

Boc: Opoziţia promite marea cu sarea, Guvernul face ceea ce se poate

Premierul Emil Boc a declarat, astăzi, după prezentarea în Parlament a moţiunii de cenzură la legea salarizării pe 2011, că opoziţia are o singură menire: să critice şi să promită lucruri care nu pot fi realizate şi a arătat că Guvernul şi-a asumat responsabilitatea de a face exact ceea ce se poate.

"Opoziţia are o singură menire: să critice şi să promită lucruri care nu pot fi realizate. Ei promit, că nu-i doare gura, promit marea cu sarea, în realitate moţiunea are un profund caracter demagogic, populist şi care preia o veche meteahnă de guvernare PSD-PNL din anul 2008 când au dus ţara pe marginea prăpastiei", a apreciat Boc, potrivit Mediafax.

El a mai spus că opoziţia promite lucruri fără acoperire pe care România nu şi le putea permite astăzi.

"Acest guvern şi-a asumat responsabilitatea de a spune lucrurilor pe nume şi de a face exact ce se poate: de a oferi bugetarilor salariile care se pot plăti, şi nu salarii iluzorii. Ceea ce ţara îşi poate permite pentru 2011 pentru 1.200.000 de bugetari este să avem o creştere cu 15% a salariilor care se plătesc astăzi. Asta poate ţara în acest moment", a adăugat prim-ministrul.

El a mai spus că speră ca moţiunea de cenzură să fie respinsă şi legea salarizării să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2011.

Cum cade Guvernul

Guvernul cade dacă Opoziţia reuşeşte să adune jumătate plus 1 din numărul total de parlamentari pentru ca aceştia să voteze moţiunea de cenzură. Asta înseamnă 236 de voturi din cei 470 de parlamentari. PNL şi PSD nu au însă în acest moment majoritatea parlamentară.

×