Emil Boc demarează cea de-a 12-a procedură de angajare a răspunderii de la preluarea mandatului de prim-ministru, de data aceasta victime căzându-i profesorii. Executivul va trimite Parlamentului Codul de Dialog Social şI legea care va stabili salariul unitar de reîncadrare a profesorilor, declanşând procedura de angajare a răspunderii pe cele două proiecte de lege, decizia fiind luată într-o şedinţă de Guvern ţinută în această după-amiază. Legea referitoare la salariile profesorilor blochează reîncadrarea cadrelor didactice cu salarii majorate cu 50%, lucru favorizat până acum de deciziile instanţelor de judecată care au dat câştig de cauză dascălilor ce au acţionat administraţiile locale în justiţie pentru neaplicarea legii prin care salariile lor ar fi trebuit crescute cu jumătate din cuantumul lor.
Premierul Emil Boc a anunţat anterior că drepturile salariale câştigate de profesori în instanţă vor fi eşalonate la plată începând cu 2012, într-un cuantum şi pe parcursul unui interval care vor fi stabilite după inventarierea tuturor sentinţelor, dar şi a banilor care trebuie alocaţi de stat pentru toate salariile. Boc a mai explicat marţi, după o întâlnire cu parlamentarii UDMR, că problema Guvernului este reîncadrarea pe posturi a acestor profesori cu salarii majorate cu 50%, lucru care a creat "discriminare” între cadrele didactice.
Gheorghe Gherghina, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, a afirmat, joi, că majorarea salariilor profesorilor conform deciziei judecătoreşti ar impune concedierea a aproape 100.000 angajaţi din sectorul bugetar, pentru a menţine anvelopa salarială fără a creşte impozitele.