x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc şi PDL apără Constituţia strâmbă a lui Băsescu.

Boc şi PDL apără Constituţia strâmbă a lui Băsescu.

de Gabriela Antoniu    |    19 Iun 2011   •   12:00
Boc şi PDL apără Constituţia strâmbă a lui Băsescu.

Deciziile Curtii Constitutionale (CC) privind neconstitutionalitatea unor prevederi din proiectul de revizuire a legii fundamentale al presedintelui Traian Basescu a starnit reactii discutabile din partea premierului Boc sI a PDL. Cu atat mai discutabile cu cat Boc este cunoscut sI ca profesor in drept constitutional, desi actele normative emise de Guvern declarate neconstitutionale nu l-ar recomanda. Dupa decizia CC de vineri, premierul Emil Boc a declarat la Cluj ca s-a pierdut o batalie, dar nu si razboiul cu averile ilicite. “Eu spun doar ca, in Parlament, tinand cont de decizia CC, unele texte pot fi amenajate, astfel incat sa raspunda obiectivului de a putea confisca averile dobandite ilicit si ca actele de coruptie sa nu mai fie sursa pentru procurarea marilor averi. Acest lucru cred ca trebuie facut si ca niciun principiu din Constitutie nu poate apara averile dobandite ilegal sau care se construiesc pe baza de frauda. De aceea am spus ca s-a pierdut o batalie, dar nu si razboiul cu averile ilicite. Vom vedea in Parlament, dar ar fi pacat sa se piarda aceasta batalie, pentru ca s-ar pierde definitiv batalia cu coruptia daca acest text constitutional nu se modifica", a spus Boc sambata, citat de Mediafax. E de vazut ce anume asteapta dom' profesor Boc sa se mai intample in Parlament avand in vedere ca judecatorii CCR au decis cu majoritate de voturi, ca eliminarea tezei a doua a art.44 alin.(8) din Constitutie, potrivit careia "caracterul licit al dobandirii averii se prezuma" este neconstitutionala, deoarece are ca efect suprimarea unei garantii a dreptului de proprietate. Ori articolul 152 (2) din Constitutie prevede ca nici o revizuire a legii fundamentale “ nu poate fi facuta daca are ca rezultat suprimarea drepturilor si a libertatilor fundamentale ale cetatenilor sau a garantiilor acestora' . Boc a mai spus ca "este putin discutabila si ciudata' decizia CC privind imunitatea parlamentara, in sensul ca perchezitia, retinerea sau arestarea parlamentarilor fara avizul Legislativului, sunt neconstitutionale, deoarece au ca efect suprimarea unui drept fundamental al persoanei care ocupa o demnitate publica. “In anul 2003 s-a revizuit Constitutia si s-a restrans imunitatea parlamentara. S-a spus ca parlamentarul poate fi trimis in judecata, dar nu poate fi retinut si perchezitionat fara acordul Camerei din care face parte. Deci s-a restrans imunitatea parlamentara. Acum, vine CC si spune ca nu se poate restrange imunitatea, dar in 2003 de ce s-a putut? Nu inteleg dubla unitate de masura, sper ca in dezbaterile din Parlament sa gasim o formula care sa vina pe linia asteptarilor oamenilor", a spus premierul. Ce uita insa domn' profesor Boc este ca in 2003 s-a umblat la imunitate parlamentara, dar s-a avut in vedere un lucru esential prin pastrarea unor parghii de catre Legislativ: acela de a nu lasa parlamentarii la mana abuzurilor, chiar daca la vremea aceea DNA si ANI nu existau sau nu erau asa prompte la comenzile politice.

Un alt reprezentant al PDL caruia nu i-a picat bine decizia CC este vicepresedintele PDL Sever Voinescu. “ Mi-e teama ca s-ar putea sa ajungem pe o panta destul de nefericta pentru statul de drept si democratie. CC a gasit ca este neconstitutionala suprimarea tipului de imunitate care exista pentru parlamentari. (…) Dupa parerea mea, este inadmisibil sa pui Parlamentul sa decida in legatura cu arestarea unei persoane. Nu este treaba Parlamentului", a spus Voinescu. El considera ca acest fapt poate duce la crearea unor anumite privilegii pentru demnitari fata de cetatenii obisnuiti.

Alte prevederi declarate neconstitutionale de CC sunt modificarile aduse articolului 133 din Constitutie referitor la rolul si structura Consiliului Superior al Magistraturii deoarece au ca efect incalcarea independentei justitiei sI interdictia ca actele administrative care privesc politicile financiare si bugetare sa fie cenzurate de instante eintrucat incalca liberul acces la justitie.

Vicepresedintele PDL, Sever Voinescu, a spus ca procesul de revizuire a Constitutiei va merge mai departe, in pofida deciziei Curtii Constitutionale, apreciind ca propunerile declarate neconstitutionale de catre CC fie vor fi reformulate, fie se va renunta la ele.

×