x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Boc va răspunde luni scrisorii lui Geoană

Boc va răspunde luni scrisorii lui Geoană

13 Noi 2010   •   14:43
Boc va răspunde luni scrisorii lui Geoană
Premierul Emil Boc spune că a primit scrisoarea preşedintelui Senatului şi îi va răspunde luni. Din punctul său de vedere conflictul sesizat de CC a fost soluţionat, astfel că această instituţie nu poate obliga Guvernul să renunţe la procedura asumării răspunderii pe Legea educaţiei.

Boc a declarat, sâmbătă, la Gilău, că CC are dreptate când spune că a existat un conflict juridic între Parlament şi Guvern, dar au intervenit două elemente care au soluţionat acest conflict.

"Am primit scrisoarea de la Mircea Geoană şi o să îi răspund luni dimineaţă. Din punctul nostru de vedere, lucrurile stau în felul următor: CC are dreptate când spune că a existat un conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Guvern. Data sesizării CC de către Mircea Geoană este 19 octombrie. De la acel moment şi până acum au mai intervenit două lucruri noi care au soluţionat conflictul juridic sesizat de Curte", a spus Boc, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, CC a spus că este vorba despre un conflict între Parlament, care are un proiect în dezbatere, şi Guvern, care vrea să îşi asume răspunderea, şi constată acest lucru.

"Dar CC nu poate soluţiona în locul Guvernului şi al Parlamentului şi nu poate obliga Guvernul să renunţe la procedură. Cine soluţionează acest conflict? Autorităţile în cauză", a precizat Boc.

El a subliniat că, după momentul sesizării CC, au intervenit două elemente noi.

"Primul este că Parlamentul a fixat data, ora şi asumarea răspunderii de către Guvern, adică Parlamentul, deşi era în conflict a acceptat ca primul-ministru să vină şi să citească în faţa Parlamentului angajarea răspunderii. Şi al doilea element, faptul că opoziţia a depus moţiunea de cenzură prevăzută de Constituţie. Deci, dacă a existat un presupus conflict cum spune CC, el a existat până la momentul la care Parlamentul a acceptat ca noi să mergem în faţa Parlamentului să citim asumarea, iar opoziţia să depună moţiunea de cenzură. Din punctul meu de vedere, acest conflict s-a soluţionat prin faptul că Parlamentul a acceptat citirea de către primul-ministru a asumării răspunderii, iar opoziţia a reacţionat cu moţiunea de cenzură", a explicat Boc.

"Dacă nu dorea să accepte, putea să aibă loc un Birou Permanent reunit şi să nu accepte ca Guvernul să vină să citească asumarea. Aceasta este realitatea şi, în consecinţă, din punctul nostru de vedere decizia CC trebuie respectată, dar ea spune că Guvernul nu poate fi obligat să renunţe. Conflictul este soluţionat prin faptul că Parlamentul a acceptat prin cele două elemente ulterioare deciziei de asumare. Nu este altă ieşire. Constituţia nu îţi oferă altă alternativă. Ori moţiunea este dezbătută şi adoptată şi cade Guvernul şi cade şi legea, ori moţiunea este respinsă, Guvernul rămâne în picioare şi legea merge spre promulgare la preşedintele României. Acum suntem în aceste proceduri, lucrurile nu mai pot fi oprite. Ori una, ori alta", a spus Boc.

×
Subiecte în articol: geoană legea educatiei emil boc