x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bogdan Aurescu cere autorităților ungare să îl predea pe fostul deputat Marko Attila

Bogdan Aurescu cere autorităților ungare să îl predea pe fostul deputat Marko Attila

07 Mai 2015   •   16:13
Bogdan Aurescu cere autorităților ungare să îl predea pe fostul deputat Marko Attila

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a anunţat joi că a cerut Ministerului ungar de Externe să transmită autorităţilor competente de la Budapesta solicitarea părţii române de a respecta prevederile legislaţiei europene în cazul fostului deputat Marko Attila.

"Întrucât ieri a fost emis un mandat european de arestare pe numele domnului Marko Attila, am solicitat colegilor din Ministerul Afacerilor Externe ungar să transmită autorităţilor competente din Ungaria solicitarea de a respecta prevederile legislaţiei europene în materie, astfel încât această procedură să fie finalizată", a declarat Aurescu într-o conferinţă de presă comună cu omologul maghiar, Peter Szijjarto.

Şeful diplomaţiei române a amintit că ministerele de externe nu au atribuţii în materie de punere în executare a mandatelor de arestare la nivel internaţional.

"Azi e prima zi în care Ministerul Afacerilor Externe român a putut să facă un demers diplomatic, pentru că ieri a fost emis de către instanţa competentă din România şi transmis pe canalele judiciare specifice acest mandat de arestare", a adăugat şeful diplomaţiei române referindu-se la situaţia deputatului Marko Attila.

La remarca unui jurnalist maghiar care a vorbit despre posibile conotaţii politice în cazul lui Marko Attila, Aurescu a subliniat că este vorba despre un caz strict penal.

"Nu e vorba de altceva decât despre un caz penal care nu are niciun fel de altă conotaţie legată de alte aspecte politice sau de orice de altă natură", a punctat Aurescu.

Fostul deputat Marko Attila Gabor a fost dat în urmărire de Poliţia Română şi apare pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei Române la 'Persoane urmărite', după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis, pe 29 aprilie, arestarea sa preventivă în lipsă pentru 30 de zile, fiind acuzat în dosarul ANRP.

×