x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Bombardament electoral - Euroalegeri in mai, referendum in martie

Bombardament electoral - Euroalegeri in mai, referendum in martie

de Oana Stancu Zamfir    |    Miruna Pasa Petru    |    16 Feb 2007   •   00:00
Bombardament electoral - Euroalegeri in mai, referendum in martie

Presedintele a comunicat ieri Parlamentului ca intentioneaza sa faca referendum pentru votul uninominal in a doua jumatate a lunii martie. Daca suspendarea dorita de PSD se va produce, prin aprilie am avea referendum pentru demiterea lui Basescu. Iar in mai ar trebui sa avem euroalegerile ce au luat startul ieri, prin constituirea Biroului Electoral Central.

Din cele trei calendare electorale deschise de clasa politica, alegerile pentru Parlamentul European ar trebuie sa fie cele mai sigure. Guvernul a fixat printr-o hotarare data alegerilor pentru 13 mai, iar procesul electoral a inceput ieri, prin desemnarea celor cinci judecatori ai Biroului Electoral Central desemnati de Inalta Curte de Casatie si Justitie. Pentru prima instanta suprema este reprezentata numai de doamne: Valeria Dumitrache (sectia penala), Maura Olaru (sectia comerciala), Lavinia Curelea (sectia civila), Carmen Sarbu si Gheorghita Lutac (contencios administrativ). In urmatoarele 24 de ore, cele cinci trebuie sa-si desemneze presedintele, iar in alte 24 de ore, Biroul va fi completat cu reprezentantii partidelor si grupurilor minoritatilor nationale.

AMANATE? Cu toate acestea, euroalegerile ar putea fi amanate, la solicitarea opozitiei, care a inceput demersul de suspendare a presedintelui Traian Basescu. Daca Parlamentul va vota suspendarea, populatia trebuie chemata la urne sa se pronunte in legatura cu demiterea sefului statului in maximum 30 de zile. Premierul Tariceanu a admis miercuri, dupa consultarile cu partidele parlamentare, ca europarlamentarele ar putea fi contramandate, invocand modificarile aduse Legii referendumului, aflata acum in dezbaterea Camerei Deputatilor, potrivit carora referendumul nu poate fi organizat cu trei luni inainte de alegeri si cu 45 de zile dupa. Opozitia mizeaza pe intrarea in vigoare a acestei legi si pentru modificarea legata de numarul scazut de voturi necesare demiterii sefului statului. Legea a fost contestata insa de PD la Curtea Constitutionala chiar pentru aceste prevederi.

UNINOMINALUL, PRIMUL? Pana la referendum pentru demitere sau europarlamentare, alegatorii vor putea fi chemati la vot luna viitoare. Presedintele Traian Basescu a trimis ieri Parlamentului o scrisoare prin care ii consulta pe alesi cu privire la organizarea referendumului pentru votul uninominal in a doua jumatate a lunii martie. Cele doua Camere trebuie sa se intruneasca intr-o sedinta comuna, pentru a-i raspunde sefului statului printr-o hotarare adoptata cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor. Chiar daca avizul e doar consultativ, decizia apartinand presedintelui, el nu poate declansa referendumul pana nu primeste avizul Legislativului.

Pe de alta parte, pe actuala forma a Legii referendumului, presedintele nu ar putea consulta populatia pe tema votului uninominal, intrucat ea nu este inclusa pe lista problemelor de interes national, prevazuta la articolul 12. De aceea, presedintele a si invocat in mesajul de miercuri din Parlament Constitutia si Hotararea nr. 567/2006 a Curtii Constitutionale, ce stabileste "definitiv si obligatoriu" ca articolul 12 din Legea referendumului este neconstitutional. Potrivit Curtii, nu Parlamentul, ci presedintele singur poate stabili ce e de interes national si ce nu. Decizia Curtii a fost inclusa in forma Legii 3/2000 aflata acum in reexaminare la Camera Deputatilor. Textul nu este insa in vigoare. Pe cale de consecinta, presedintele a lansat o actiune ce nu e bazata pe o lege, dar e bazata pe Constitutie si pe decizia Curtii Constitutionale.

"PRESEDINTELE, CA LA RESTAURANT"
Premierul Calin Popescu Tariceanu (foto) a declarat ieri, intr-un interviu acordat Mediafax, ca presedintele Basescu a lansat subiectul votului uninominal pentru a distrage atentia de la demersurile Opozitiei de suspendare. "Ma intreb insa de ce seful statului nu a solicitat acest referendum inca din 2005. In loc sa vorbeasca despre anticipate, Traian Basescu ar fi putut vorbi despre votul uninominal si va asigur ca romanii ar fi fost mai castigati", a aratat premierul. Acesta a precizat ca i s-a parut ca seful statului s-a comportat in parlament ca intr-un restaurant. "A dat comanda pentru un referendum si crede ca «procedura a fost indeplinita»", a spus Tariceanu, precizand ca data stabilita pentru alegerile pentru PE trebuie respectata, iar orice referendum poate fi organizat dupa luna mai a acestui an. "Traian Basescu pune si el umarul la scoaterea alegerilor pentru PE de pe lista prioritatilor. Practic, seful statului a dat o gura de oxigen Opozitiei, care, iata, ca acum incearca din rasputeri sa amane data alegerilor", a afirmat Tariceanu.
  • Carmen Vintila
  • "RIDICOLI"
    Conservatorii au anuntat ca vor cere luni conducerii Parlamentului sa convoace de urgenta comisia de elaborare a Codului electoral pentru a dezbate proiectul privind votul uninominal, care sa fie adoptat in procedura de urgenta in Parlament. La randul sau, Cristian Diaconescu, a sustinut ca PSD nu va sustine un referendum dar va avea negocieri cu toate formatiunile politice, inclusiv cu PD, privind gasirea unei formule "convenabile" in ceea ce priveste votul uninominal. "Suntem ridicoli. Astept cu interes cate referendumuri se vor mai propune in zilele urmatoare si imi pun intrebarea de ce avem Parlament", a apreciat liderul UDMR Marko Bela, subliniind ca formatiunea sa nu este de acord cu nici unul din cele doua referendumuri propuse.
    ×
    Subiecte în articol: politic preşedintele referendum uninominal