x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Buturuga mică răstoarnă carul mare, la Capitală

Buturuga mică răstoarnă carul mare, la Capitală

de Marius Gîrlașiu    |    23 Mar 2016   •   13:47
Buturuga mică răstoarnă carul mare, la Capitală
Sursa foto: ANGELO BREZOIANU / AGERPRES FOTO

Candidatura lui Nicuşor Dan pentru Primăria Capitalei îi pune în mare încurcătură pe liberali şi pesedişti. Ca să-l scoată din cursă, marile partide i-au promis marea cu sarea. Social-democraţii i-au propus funcţia de viceprimar, iar liberalii i-au oferit o primărie de sector. Calculele au fost date şi mai mult peste cap după ce partidul lui C.P. Tăriceanu a anunţat că va avea candidaţi proprii pentru Bucureşti. M10 şi partidul lui Băsescu complică şi ele scenariul.

„Mi-aş dori un viceprimar ca Nicuşor Dan. Dacă va intra în Consiliul General, îi vom întinde o mână”, a sunat oferta Gabrielei Firea pentru Nicuşor Dan. Doar că liderul USB nu s-a lăsat înduplecat de târgul propus. „Îi mulţumesc doamnei Firea pentru apreciere, însă nu vom face compromisuri. De peste zece ani luptăm împotriva corupţiei şi a incompetenţei PSD şi PNL care au scos recent în stradă sute de mii de oameni care au cerut schimbarea”, a reacţionat Nicuşor Dan pe pagina oficială de facebook. Nu doar PSD i-a făcut „o ofertă de nerefuzat”. Liberalii au fost primii care l-au curtat, avansând ideea unei alianţe anti-PSD cu toate forţele de dreapta. Surse liberale au dezvăluit că oferta a fost una „generoasă”: PNL i-ar fi promis o primărie de sector în schimbul susţinerii pentru Ludovic Orban la Primăria Generală. „Este un electorat care ne simpatizează, este o formă de a-şi atrage simpatia acestui electorat, dar nu cred că va fi uşor de sensibilizat”, a explicat liderul USB.

Pentru PSD-işti, calculele par simple în condiţiile în care liderii social-democraţi sunt conştienţi că nu pot câştiga Capitala doar cu electoratul tradiţional. În cazul liberalilor, situaţia este şi mai complicată. Votul într-un singur tur va fi marele handicap pentru PNL, dat fiind că electoratul de dreapta se va fărâmiţat între mai multe partide. Formaţiunea Monicăi Macovei (M10) sau o eventuală candidatură a lui Traian Băsescu ar „rupe” masiv din voturile pe care mizează liberalii.

 

C.P. Tăriceanu, inamicul comun

Liberalii şi pesediştii s-au trezit cu o altă mare problemă după ce ALDE a anunţat la începutul săptămânii că va candida cu nume proprii la Capitală, atât la sectoare, cât şi la Primăria Generală. „Fiind un partid nou, încercăm să ne poziţionăm clar din punctul de vedere al doctrinei noastre liberale, de dreapta”, a explicat copreşedintele ALDE, Daniel Constantin. Numai că partidul lui Călin Popescu Tăriceanu va rupe şi din electoratul de stânga, lucru recunoscut public de social-democraţi. Practic, apropierea de partidul lui Tăriceanu şi proiectul USL 2.0 se întorc acum împotriva pesediştilor. „Există două şcoli de gândire. Candidatul ALDE va muşca din dreapta şi mă va ajuta pe

mine, dar există şi cealaltă variantă. Candidatul ALDE este puternic asociat cu USL şi va muşca

tot de la mine , adică de la candidatul PSD şi practic nu mă va sprijini”, a recunoscut Gabriela Firea. Ar exista însă şi partea plină a paharului, asta în condiţiile în care ALDE ar reuşi să intre în Consiliul General.

Liviu Dragnea anunţa recent că pesediştii vor să deţină controlul în Consiliu printr-o alianţă cu ALDE şi UNPR. Progresiştii au bătut palma cu Dragnea în schimbul susţinerii lui Neculai Onţanu pentru Primăria Sectorului 2.

 

20% Dan și Ciucu

Potrivit unui sondaj Sociopol realizat în luna martie la nivelul Capitalei, candidaţii USB şi

M10 ar obţine, împreună, 20% din voturile bucureştenilor, în confruntarea cu Gabriela Firea, candidatul PSD fiind cotat cu 30% din opţiunile electoratului. Astfel, Nicuşor Dan ar fi preferat de 17% dintre bucureşteni, în timp ce numai 3% l-ar vota pe Ciprian Ciucu, independentul susţinut de partidul Monicăi Macovei. Dacă s-ar hotărî să intre în cursă, fostul preşedinte Traian Băsescu ar conta pe 19% din sufragii, conform datelor Sociopol. PSD (37%) şi PNL (30%) sunt favorite pentru Consiliul General.

Nicușor Dan a fost asaltat cu oferte de către PNL și PSD pentru a-și retrage candidatura la alegerile locale din 5 iunie

Nicuşor Dan a câştigat peste 9% din voturile bucureştenilor la alegerile pentru Primăria Capitalei din anul 2012. Câştigător a fost independentul Sorin Oprescu, susţinut atunci de USL, cu peste 56% din voturi.

×