x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cabinetul Dăncilă, arma politică

Cabinetul Dăncilă, arma politică

de Gabriela Antoniu    |    20 Noi 2018   •   12:12
Cabinetul Dăncilă, arma politică

După mai multe amânări, liderul PSD Liviu Dragnea a reuşit ieri să scape de contestarii din partid. Într-o şedinţă-maraton, Comitetul Executiv al partidului i-a executat pe pucişti, scoţându-i din Palatul Victoria. Astfel, funcţiile din Guvern au devenit şi o armă politică folosită pentru îndepărtarea incomozilor din partid şi fidelizarea celor care le iau locul.

Comitetul Executiv al PSD a decis înlocuirea ministrului Dezvoltării, vicepremierul Paul Stănescu . El şi Gabriela Firea erau ultimii pucişti rămaşi în funcţii după ofensiva din vară împotriva lui Dragnea. Stănescu a intrat în conflict cu Liviu Dragnea după semnarea scrisorii în care i-a cerut demisia de la conducerea PSD.

De asemenea, ministrul Culturii, George Ivaşcu, susţinut de Gabriela Firea, a fost remaniat, fiind înlocuit de profesorul universitar Daniel Breaz. Totodată, la Comunicaţii a fost propus Alexandru Petrescu, iar la Tineret şi Sport, Daniel Breaz, în locul Ioanei Bran

Cum Niculaie Bădălău a abandonat la timp tabăra anti-Dragnea şi a trecut de partea liderului PSD, acesta a fost recompensat cu un post în Guvern.

În total, CEx a decis înlocuirea a opt miniştri. “E loc de mai bine, să răspundem la provocari noi, dar şi pentru preluarea preşedinţiei Consiliului UE”,  a declarat premierul Viorica Dăncilă, după şedinţa CEx. Cum în Guvern a revenit Ilan Laufner, fost ministru în Cabinetul Tudose, premierul a explicat mutarea prin faptul că acesta este tânăr şi are experienţă, fiind convinsă că va performa.

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat la rândul său că fostul ministru al Apărării Mihai Fifor a fost numit preşedinte interimar al Consiliului National al PSD, un fel de guvern din umbră al partidului. Dragnea a adăugat că departamentele partidului vor fi organizate foarte curând , rolul acestora fiind de a furniza informaţii de sprijin pentru ministere. Liderul PSD a recunoscut că a alocat foarte mult timp situaţiei din organizaţia Ilfov, catalogând drept inacceptabil faptul ca toţi parlamentarii din acest judeţ să demisioneze. Dragnea a susţinut că parlamentarii de la Ilfov au recurs la acest gest la cererea Gabrielei Firea. “E cel mai grav lucru pe care poate să-l facă un preşedinte de organizaţie, punând sub semnul întrebării votul pe proiectele legislative”, a spus Dragnea.

Planul puciştilor

O altă măsură luată în CEX l-a vizat pe Codrin Ştefănescu. El a fost ales secretar general al PSD, ocupând locul lasat vacant dupa excluderea din partid a fostului secretar general, Marian Neacsu. Pe funcția lăsată liberă de Ștefănescu, cea de secretar general adjunct, va fi promovat primarul Sectorului 5, Daniel Florea.

Deşi dimineaţă se vehicula posibilitatea unei contralovituri a puciştilor, aceasta nu a mai avut loc. Planul era ca Liderii grupării puciștilor din PSd să-i determine pe  parlamentarii fideli să semneze o demisie în grup dacă Liviu Dragnea va forța în ședința Comitetului Executiv excluderea din partid a lui Paul Stănescu și a Gabrielei Firea, Puciștii contau pe demisia a 30-40 de parlamentari. Un gest similar era plănuit să aibă și la excluderea din partid a lui Adrian Țuțuianu și Marian Neacșu, ceea ce nu s-a întâmplat.

 

 

×