Guvernul a elaborat recent regulamentul de aplicare a legii privind declararea bunurilor primite cu titlu gratuit de demnitari in timpul exercitarii mandatului. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial la 28 iulie a.c.
DANA PICIU, CARMEN VINTILA
Legea 251/2004 spune ca demnitarii, magistratii, persoanele cu functii de conducere si de control, functionarii publici din cadrul autoritatilor si institutiilor publice au obligatia de a declara si prezenta la conducatorul institutiei, in termen de 30 de zile de la primire, bunurile cu titlu gratuit din cadrul unor activitati de protocol, in exercitarea mandatului sau a functiei. Sunt exceptate de la aceste prevederi medaliile, decoratiile, insignele, ordinele, esarfele, colanele, precum si obiectele de birotica cu o valoare de pana la 50 de euro. Conducatorul autoritatii institutiei publice trebuie sa dispuna constituirea unei comisii alcatuite din trei persoane de specialitate, din cadrul institutiei, care sa evalueze si sa inventarieze bunurile prevazute de lege. Comisia va tine evidenta bunurilor primite de fiecare demnitar sau functionar si, inainte de sfarsitul anului, va propune conducatorului institutiei rezolvarea situatiei bunului. Persoana care a primit bunurile poate solicita pastrarea lor numai in cazul in care va-loarea lor stabilita de comisie este sub echivalentul a 200 euro. Si in cazul in care valoarea bunurilor depaseste suma de 200 de euro, persoana respectiva poate solicita pastrarea lor, dar cu conditia sa plateasca dife-renta de valoare. Daca persoana nu solicita pastrarea bunurilor, la propunerea comisiei, ele raman in patrimoniul institutiei sau pot fi transmise cu titlu gratuit unei institutii publice, ori vandute la licitatie. Veniturile obtinute din vanzarea acestor obiecte vor reveni, dupa caz, la bugetul statului, bugetele locale sau la bugetele institutiilor publice.
COMISIE DE EVALUARE. Conform legii, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a ei, Guvernul trebuie sa elaboreze un regulament de punere in aplicare, lucru pe care l-a facut in urma cu cateva zile.
Regulamentul reglementeaza modul de constituire, componenta, atributiile si procedura de lucru ale comisiilor de evaluare si inventariere a bunurilor primite cu titlu gratuit cu prilejul unor actiuni de protocol in exercitarea mandatului sau a functiei. Fiecare institutie publica trebuie sa-si infiinteze o comisie de eva-luare si inventariere prin act administrativ al conducatorului unitatii.
Dintre cei trei membri ai comisiei, unul va avea calitatea de presedinte, iar mandatul lor va fi de trei ani si va putea fi reinnoit o singura data. Pentru activitatea desfasurata in cadrul comisiei, membrii acesteia nu vor fi retribuiti, activitatea reprezentand sarcina de serviciu. Mandatul membrilor comisiei se va desfiinta de drept in cazul delegarii sau detasarii in cadrul altei autoritati ori institutii publice sau in cazul suspendarii din functia care a determinat numirea ca membru al comisiei. De asemenea, mandatul membrilor comisiei inceteaza inainte de termen prin renuntarea la calitatea de membru, prin suspendarea din functie pe o perioada mai mare de 30 de zile sau transferarea in cadrul altei autoritati sau institutii publice, prin incetarea raportului de serviciu si prin aplicarea unei sanctiuni disciplinare.
Citește pe Antena3.ro
Doar cativa dintre ei au recunoscut ce cadouri au primit de la kuweitieni. Astfel, consilierul economic al premierului, Ioan Popa, a recunoscut ca a primit o cutie cu diverse bijuterii, pe care le-a evaluat la aproximativ 400 de euro si pe care a spus ca le va pastra. Ceva asemanator a primit si Victor Ponta, care a spus ca nu puteau fi refuzate cadourile deoarece ar fi insemnat o jignire. De asemenea, unii demnitari au primit ceasuri din aur, medalii, monezi, bijuterii si alte obiecte din aur. Ziaristii si ofiterii SPP au primit atunci cate un telefon Nokia, ulti-mul tip.
MOTOR
Anul trecut, in luna august, in cursul unei vizite in China, presedintele Ion Iliescu a primit cadou o motocicleta. Dupa o croaziera pe apele fluviului Yangtze, dupa ce a dansat vals cu viceprimarita orasului chinezesc Chongquing si a gustat specialitatile gastronomice foarte picante ale locului, Ion Iliescu a vizitat cea mai mare fabrica de motociclete din aceasta tara. Directorul fabricii Zongshen a tinut neaparat sa-i ofere in dar presedintelui roman o motocicleta de culoare rosie Zip Star, in valoare de 5.000 de dolari. Seful sta-tului roman a fost incantat de cadou, drept pentru care s-a urcat pe motocicleta si s-a lasat filmat si fotografiat in aceasta ipostaza. Si-a dat insa seama ca nu are ce face cu ea si s-a hotarat sa o faca si el, la randul sau, cadou. Mai intai a spus ca intentioneaza sa o dea Politiei Romane, apoi a vrut sa o dea unei asociatii sportive, pentru ca, in final, sa decida ca motocicleta va intra in folosinta Serviciului de Protectie si Paza.
SEPCUTA TRICOLORA
Cel mai valoros cadou pe care l-a primit deputatul PRM Corneliu Ciontu a fost o cravata, de la italieni, care a costat in jur de 15 dolari. El a mai primit si un alt gen de daruri, avand in vedere ca este capitatul echipei de tenis a parlamentarilor romani. De la campionatele de tenis interparlamentare a ramas cu tricouri, prosoape si o curea pe a carei catarama este inscriptionat numele orasului Helsinki. Ceea ce l-a impresionat insa cel mai mult a fost sapca in culorile Romaniei, pe care a primit-o in Cehia.
FISTIC CU ZEAMA DE LAMAIE
Datorita functiei pe care o ocupa, de presedinte al Comisiei pentru politica externa a Camerei Deputatilor, Radu Podgoreanu (PSD) are foarte multe contacte cu parlamentarii straini, fie cand merge el in strainatate, fie cand vin strainii la noi. Cel mai va-loros cadou l-a primit de la o delegatie iraniana si a constat intr-un cosulet cu 300 de grame de fistic. "Imi amintesc ca fisticul era cam acru, cred ca era facut cu zeama de lamaie", ne-a declarat Podgoreanu. A mai primit in timpul unei vizite in Croatia o cravata.