x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cadourile demnitarilor, scoase la lumina zilei

Cadourile demnitarilor, scoase la lumina zilei

05 Aug 2004   •   00:00

Guvernul a elaborat recent regulamentul de aplicare a legii privind declararea bunurilor primite cu titlu gratuit de demnitari in timpul exercitarii mandatului. Actul normativ a fost publicat in Monitorul Oficial la 28 iulie a.c.

DANA PICIU, CARMEN VINTILA

Legea 251/2004 spune ca demnitarii, magistratii, persoanele cu functii de conducere si de control, functionarii publici din cadrul autoritatilor si institutiilor publice au obligatia de a declara si prezenta la conducatorul institutiei, in termen de 30 de zile de la primire, bunurile cu titlu gratuit din cadrul unor activitati de protocol, in exercitarea mandatului sau a functiei. Sunt exceptate de la aceste prevederi medaliile, decoratiile, insignele, ordinele, esarfele, colanele, precum si obiectele de birotica cu o valoare de pana la 50 de euro. Conducatorul autoritatii institutiei publice trebuie sa dispuna constituirea unei comisii alcatuite din trei persoane de specialitate, din cadrul institutiei, care sa evalueze si sa inventarieze bunurile prevazute de lege. Comisia va tine evidenta bunurilor primite de fiecare demnitar sau functionar si, inainte de sfarsitul anului, va propune conducatorului institutiei rezolvarea situatiei bunului. Persoana care a primit bunurile poate solicita pastrarea lor numai in cazul in care va-loarea lor stabilita de comisie este sub echivalentul a 200 euro. Si in cazul in care valoarea bunurilor depaseste suma de 200 de euro, persoana respectiva poate solicita pastrarea lor, dar cu conditia sa plateasca dife-renta de valoare. Daca persoana nu solicita pastrarea bunurilor, la propunerea comisiei, ele raman in patrimoniul institutiei sau pot fi transmise cu titlu gratuit unei institutii publice, ori vandute la licitatie. Veniturile obtinute din vanzarea acestor obiecte vor reveni, dupa caz, la bugetul statului, bugetele locale sau la bugetele institutiilor publice.

COMISIE DE EVALUARE. Conform legii, in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a ei, Guvernul trebuie sa elaboreze un regulament de punere in aplicare, lucru pe care l-a facut in urma cu cateva zile.

Regulamentul reglementeaza modul de constituire, componenta, atributiile si procedura de lucru ale comisiilor de evaluare si inventariere a bunurilor primite cu titlu gratuit cu prilejul unor actiuni de protocol in exercitarea mandatului sau a functiei. Fiecare institutie publica trebuie sa-si infiinteze o comisie de eva-luare si inventariere prin act administrativ al conducatorului unitatii.

Dintre cei trei membri ai comisiei, unul va avea calitatea de presedinte, iar mandatul lor va fi de trei ani si va putea fi reinnoit o singura data. Pentru activitatea desfasurata in cadrul comisiei, membrii acesteia nu vor fi retribuiti, activitatea reprezentand sarcina de serviciu. Mandatul membrilor comisiei se va desfiinta de drept in cazul delegarii sau detasarii in cadrul altei autoritati ori institutii publice sau in cazul suspendarii din functia care a determinat numirea ca membru al comisiei. De asemenea, mandatul membrilor comisiei inceteaza inainte de termen prin renuntarea la calitatea de membru, prin suspendarea din functie pe o perioada mai mare de 30 de zile sau transferarea in cadrul altei autoritati sau institutii publice, prin incetarea raportului de serviciu si prin aplicarea unei sanctiuni disciplinare.

DECLARATII AMANUNTITE. Declaratiile facute de demnitari privind cadourile trebuie sa cuprinda numele, prenumele, locul de munca si functia detinuta de persoana in cauza; descrierea in detaliu a bunului predat; descrierea imprejurarilor in care a primit bunul; data si semnatura.

Declaratia trebuie sa fie formulata in scris si sa fie insotita de bunul ce va fi predat. Bunurile depuse la comisie se evalueaza imediat, avandu-se in vedere, de regula, pretul pietei. Pentru evaluare se pot consulta experti in domeniu, selectati in conditiile legii. Comisia inregistreaza si tine evidenta statistica, cantitativa si valorica a bunurilor primite cu titlu gratuit cu prilejul unor actiuni de protocol; evalueaza si inventariaza bunurile; restituie primitorului bunurile a caror va-loare este sub 200 euro; aproba pastrarea de catre primitor a bunurilor cu o valoare mai mare de 200 euro, cu conditia achitarii de catre acesta a diferentei de pret; propune, dupa caz, pastrarea bunurilor in patrimoniul unitatii, transmiterea cu titlu gratuit a bunurilor ramase in patrimoniul unitatii catre o institutie publica de profil sau vanzarea prin licitatie a acestor bunuri; ia masuri pentru publicarea listei cuprinzand bunurile depuse si destinatia acestora; asigura, prin grija compartimentelor de specialitate, pastrarea si securitatea bunurilor. Atributiile enumerate mai sus se exercita dupa inventarierea bunurilor. GUVERNUL, POLEIT CU AUR KUWEITIAN O delegatie a Guvernului, in frunte cu premierul Adrian Nastase, a fost in vara anului trecut intr-o deplasare in Liban si Kuweit. La intoarcerea acasa, fiecare membru al delegatiei premierului a primit cadouri oferite de guvernul gazda.

Doar cativa dintre ei au recunoscut ce cadouri au primit de la kuweitieni. Astfel, consilierul economic al premierului, Ioan Popa, a recunoscut ca a primit o cutie cu diverse bijuterii, pe care le-a evaluat la aproximativ 400 de euro si pe care a spus ca le va pastra. Ceva asemanator a primit si Victor Ponta, care a spus ca nu puteau fi refuzate cadourile deoarece ar fi insemnat o jignire. De asemenea, unii demnitari au primit ceasuri din aur, medalii, monezi, bijuterii si alte obiecte din aur. Ziaristii si ofiterii SPP au primit atunci cate un telefon Nokia, ulti-mul tip.

Purtatorul de cuvant al Guvernului, Despina Neagoe, nu a vrut sa destainuie ce cadou a primit pe motiv ca "e libertatea mea sa spun sau sa nu spun ce am primit". Au fost si membri ai delegatiei care nu au primit aur, cum este si cazul ministrului delegat pentru comert, Eugen Dijmarescu. El a declarat ca nu s-a ales decat cu un album de poze. "Daca altii au primit aur sa le fie de bine! Norocul lor", a spus atunci ministrul. In urma scandalului iscat in presa, Guvernul a venit cu ideea adoptarii legii privind declararea cadourilor demnitarilor, actuala Lege 251.

MOTOR

Anul trecut, in luna august, in cursul unei vizite in China, presedintele Ion Iliescu a primit cadou o motocicleta. Dupa o croaziera pe apele fluviului Yangtze, dupa ce a dansat vals cu viceprimarita orasului chinezesc Chongquing si a gustat specialitatile gastronomice foarte picante ale locului, Ion Iliescu a vizitat cea mai mare fabrica de motociclete din aceasta tara. Directorul fabricii Zongshen a tinut neaparat sa-i ofere in dar presedintelui roman o motocicleta de culoare rosie Zip Star, in valoare de 5.000 de dolari. Seful sta-tului roman a fost incantat de cadou, drept pentru care s-a urcat pe motocicleta si s-a lasat filmat si fotografiat in aceasta ipostaza. Si-a dat insa seama ca nu are ce face cu ea si s-a hotarat sa o faca si el, la randul sau, cadou. Mai intai a spus ca intentioneaza sa o dea Politiei Romane, apoi a vrut sa o dea unei asociatii sportive, pentru ca, in final, sa decida ca motocicleta va intra in folosinta Serviciului de Protectie si Paza.

SEPCUTA TRICOLORA

Cel mai valoros cadou pe care l-a primit deputatul PRM Corneliu Ciontu a fost o cravata, de la italieni, care a costat in jur de 15 dolari. El a mai primit si un alt gen de daruri, avand in vedere ca este capitatul echipei de tenis a parlamentarilor romani. De la campionatele de tenis interparlamentare a ramas cu tricouri, prosoape si o curea pe a carei catarama este inscriptionat numele orasului Helsinki. Ceea ce l-a impresionat insa cel mai mult a fost sapca in culorile Romaniei, pe care a primit-o in Cehia.

FISTIC CU ZEAMA DE LAMAIE

Datorita functiei pe care o ocupa, de presedinte al Comisiei pentru politica externa a Camerei Deputatilor, Radu Podgoreanu (PSD) are foarte multe contacte cu parlamentarii straini, fie cand merge el in strainatate, fie cand vin strainii la noi. Cel mai va-loros cadou l-a primit de la o delegatie iraniana si a constat intr-un cosulet cu 300 de grame de fistic. "Imi amintesc ca fisticul era cam acru, cred ca era facut cu zeama de lamaie", ne-a declarat Podgoreanu. A mai primit in timpul unei vizite in Croatia o cravata.

COCOSUL

Senatorul PSD Ion Solcanu a declarat ca pe perioada mandatului nu a primit cadouri insemnate. "Asa, la viata mea, am primit multe cadouri si unele din ele au fost amuzante. La aniversarea ziarului "24 de ore" am primit ca premiu un patruped. Am primit chiar si un cocos, ceea ce a starnit hazul asistentei", ne-a spus senatorul. El are ca hobby pescuitul, si a primit o lanseta. In delegatii, romanii ofera obiecte de arta traditionala sau o placheta a Senatului, iar strainii ofera ceva asemanator pentru ca asa prevede protocolul.
×
Subiecte în articol: politic comisiei primit bunurile bunurilor