„Ca editor al jurnalului și corespondenței bunicului meu, pot afirma fără echivoc că o secretară pe nume Maria Georgescu nu a existat. Numele colaboratorilor lui Iorga sunt bine documentate, inclusiv în cadrul expoziției dedicate celor 150 de ani de la nașterea sa, organizată de Muzeul Național de Istorie. Totul a fost verificat și nu există nicio astfel de persoană”, a declarat Andrei Pippidi.
De asemenea, Pippidi a criticat ferm incompatibilitatea ideologică dintre valorile promovate de Iorga și cele susținute de Călin Georgescu. Istoricul a evidențiat că un admirator al lui Nicolae Iorga nu poate susține, în același timp, naționalismul radical promovat de mișcarea legionară, considerând o astfel de asociere „un fals evident”. Pippidi a adus în discuție și tragedia asasinării lui Iorga de către legionari în 1940, subliniind faptul că marele istoric a fost un susținător al valorilor pro-occidentale și al statului de drept, potrivit Constanta100%.
Andrei Pippidi: „Dacă Iorga ar trăi astăzi, ar fi îngrozit de astfel de caricaturi naționaliste reprezentate de domnii Georgescu și Becali”
„Legionarii l-au asasinat pe Nicolae Iorga, care a cerut aplicarea legii împotriva lor, dar cu respect pentru statul de drept. Iorga a fost un susținător al valorilor pro-occidentale și singurul membru al Consiliului de Coroană care a cerut rezistență armată împotriva Rusiei în 1940”, a explicat Pippidi.
Istoricul a concluzionat că orice încercare de a asocia moștenirea lui Iorga cu ideologiile naționaliste contemporane, cum ar fi cele promovate de Călin Georgescu sau alte figuri publice, este eronată. „Dacă Iorga ar trăi astăzi, ar fi îngrozit de astfel de caricaturi naționaliste reprezentate de domnii Georgescu și Becali. Cer celor care promovează aceste declarații să manifeste mai mult discernământ”, a spus Andrei Pippidi.
Citește și Călin Georgescu, despre serviciul militar obligatoriu: Nu este vorba de obligativitate, ci de un spirit național care să ne ajute să fim pregătiți