x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Călin Popescu Tăriceanu împreună cu patru senatori cer preşedintelui Iohannis demisia Liviei Stanciu şi Codruţei Kovesi

Călin Popescu Tăriceanu împreună cu patru senatori cer preşedintelui Iohannis demisia Liviei Stanciu şi Codruţei Kovesi

26 Mai 2015   •   19:05
Călin Popescu Tăriceanu împreună cu patru senatori cer preşedintelui Iohannis demisia Liviei Stanciu şi Codruţei Kovesi
Sursa foto: Karina Knapek/Intact Images

Cinci senatori, printre care şi preşedintele Camerei Superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, i-au solicitat marţi, printr-o scrisoare, preşedintelui Klaus Iohannis să le înlăture, prin demitere ori prin demisie, pe Livia Stanciu, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, şi Laura Codruţa Kovesi, şeful DNA, pentru încălcarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale Marianei Rarinca, relatează Antena 3.

Redăm scrisoarea integral:


"Domnule Presedinte al Romaniei,

Avem onoarea de a va ruga sa dati curs urmatoarei solicitari pe care v-o adresam in calitate de membri ai Senatului Romaniei si de liberali.

Permiteti-mi mai intai sa evocam evenimentul a carui gravitate ne-a determinat sa va scriem. Pe 21 mai, Curtea de Apel Bucuresti a stabilit definitiv nevinovatia cetateanului Mariana Rarinca. Judecatorii au constatat ca aceasta a petrecut mai mult de sase luni in arest preventiv pentru o fapta pe care nu a comis-o si pentru care nu au existat vreodata probe. Doamna Rarinca, un cetatean fara influenta ori legaturi politice, a fost arestata pe nedrept si cu sfidarea oricaror garantii constitutionale de catre Directia Nationala Anticoruptie, condusa de Laura-Codruta Kovesi, in urma unui denunt calomnios facut de Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Livia Stanciu.

Intr-o asemenea situatie, in care drepturile si libertatile fundamentale ale unui cetatean obisnuit au fost incalcate de catre doi inalti magistrati in mod deliberat si cu rea-credinta, va cerem, Domnule Presedinte, sa folositi atat instrumentele constitutionale si legale de care dispuneti, cat si autoritatea morala inerenta institutiei Presedintelui Romaniei pentru a le inlatura, prin demitere ori prin demisie, din functiile pe care le ocupa in mod nedemn pe doamnele Livia Stanciu si Laura-Codruta Kovesi.

De asemenea, va rugam sa utilizati pozitia pe care o aveti on Consiliul Superior al Magistraturii prin efectul atributiilor dumneavoastra constitutionale pentru a solicita Consiliului declansarea unei anchete disciplinare pe numele celor doi magistrati, pentru a determina daca acestia mai indeplinesc conditiile profesionale si morale pentru a activa in magistratura.

Avem convingerea, Domnule Presedinte, ca impartasiti indignarea noastra fata de pervertirea notiunii de stat de drept, oricum am defini-o, de catre cei doi inalti mgistrati. Daca intelegem statul de drept ca Rechtsstaat sau Etat de droit, acesta inseamna limitarea puterii represive a statului si protectia sporita a sferei libertatilor individuale fata de abuzul autoritatilor publice; daca intelegem statul de drept ca Rule of Law, ne asteptam sa domneasca legile si nu bunul plac al celor care ar putea manipula normele si procedurile legale in propriul lor interes. Exista in acest moment atat suspiciunea rezonabila, cat si indicii temeinice ca Presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Procurorul Sef al Directiei Nationale Anticoruptie au utilizat abuziv intregul dispozitiv al puterii represive a statului impotriva unui cetatean obisnuit doar pentru atingerea unui interes privat de natura patrimoniala.

In final, va rugam Domnule Presedinte sa va alaturati neintarziat si fara rezerve Parlamentului Romaniei in demersul acestuia de a modifica Codul de Procedura Penala in sensul eliminarii arestului preventiv pentru infractiunile comise fara violenta si a inlocuirii 'suspiciunilor rezonabile' prin 'indicii temeinice' ca preconditie pentru punerea in miscare a actiunii penale. Avem in cazul Rarinca dovada scandaloasa si peremptorie a modului abuziv in care unii magistrati, chiat de la cel mai inalt nivel, recurg la practiva arestului preventiv in temeiul unor banuieli a caror rrezonabilitate nu poate fi argumentata. Este acum evident ca arestul preventiv nu este o temere a oamenilor politici, ci un flagel real ce distruge viata si incalca demnitatea a mii de cetateni obisnuiti care au dreptul sa se bucure de protectia legii. Nu trebuie sa mai ingaduim ca cineva sa mai cada vreodata victima bunului plac si intereselor oculte ale unora dintre cei insarcinati cu aplicarea legii.

Domnule Presedinte, ne permitem sa consideram publica aceasta scrisoare.

Cu deosebita consideratie,

Calin Popescu Tariceanu

Daniel Barbu

Petru Ehegartner

Ioan Ghise

Nicolae Nasta"

×