x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Călin Popescu-Tăriceanu: România se transformă din ce în ce mai mult într-o republică de tip prezidenţial

Călin Popescu-Tăriceanu: România se transformă din ce în ce mai mult într-o republică de tip prezidenţial

03 Iul 2012   •   10:43
Călin Popescu-Tăriceanu: România se transformă din ce în ce mai mult într-o republică de tip prezidenţial

Liberalii doresc ca Romania sa revina la un regim constitutional de democratie parlamentara, a declarat marti, de la tribuna Parlamentului, fostul premier Calin Popescu-Tariceanu, deputat PNL.

Potrivit acestuia, din pacate, nu este pentru prima oara cand CCR legifereaza de asa maniera incat Romania este indepartata din ce in ce mai mult de la ceea ce reprezinta spiritul si litera Constitutiei.

"Vedem Romania din ce in ce mai mult transformandu-se intr-o republica de tip prezidential si atributiile extinzandu-se de la Palatul Cotroceni in favoarea presedintelui. Ceea ce ne dorim sa se intample in Romania, si cred ca sunt si in asentimentul colegilor de la PSD, este ca Romania sa revina la ceea ce Constitutia spune si anume o Romanie caracterizata de un regim constitutional de democratie parlamentara in care puterea executiva este reprezentata de guvern in spiritul controlului si echilibrului reciproc al puterilor in stat stiind ca Parlamentul este cel care cenzureaza activitatea sau excesele guvernului si nu avem o institutie cum este Presedintia, care este lasata sa zburde liber sa interpreteze Constitutia asa cum a facut in ultimii ani - sa vina cu concepte, care nu exista nicaieri, de presedinte - jucator", a afirmat, de la tribuna Pralmentului, Calin Popescu-Tariceanu.

Fostul premier a reamintit de perioada mandatului sau, apreciind ca nu a fost si nu este o persoana conflictuala.

"Observam cum, din pacate, acest conflict intre Presedintie si Guvern revine si domina viata politica romaneasca. Cred ca nu mai trebuie sa ne punem intrebarea unde este originea acestei probleme. Din pacate, problema rezida in persoana care conduce in acest moment Presedintia Romaniei si este regretabil ca Romania, in loc sa fie capabila sa-si adune eforturile si energiile intr-un scop constructiv, este permanent macinata de aceste conflicte, este divizata si aceste lucruri se datoreaza presedintelui actual al Romaniei", a afirmat deputatul PNL.

Potrivit acestuia, Romania se confrunta cu al patrulea an de criza si in conditiile in care investitiile straine sunt tot mai reduse, iar bancile se confrunta cu probleme, principala resursa economica pentru tara noastra raman fondurile europene, respectiv fondurile structurale si de coeziune.

Tariceanu a precizat ca deciziile de la Bruxelles trebuie utilizate imediat pentru reluarea cresterii economice, reducerea somajului, rezolvarea problemelor sociale imense cu care Romania se confrunta.

Calin Popescu-Tariceanu l-a asigurat totodata pe premier de tot sprijinul grupurilor parlamentare ale PNL.

×