x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Calul lui Traian, scos din Guvern

Calul lui Traian, scos din Guvern

de Monica Iordache Apostol    |    Aniela Nine    |    02 Apr 2007   •   00:00
Calul lui Traian, scos din Guvern

Asa cum Jurnalul National anunta inca de sambata, 31 martie, Tariceanu a decis scoaterea PD din Guvern si formarea unui nou cabinet PNL-UDMR. Cu Tudor Chiuariu la Jus-titie, Ludovic Orban la Transporturi, Paul Pacuraru la Munca, Laszlo Borbely la Dezvoltare Regionala, Adrian Cioroianu la Externe, cu Varujan Vosganian sef peste Economie si Finante si cu Attila Korodi peste Mediu.
Lista noului guvern, la Parlament
Reactii pe scena politicaCe spun analistii politici

Asa cum Jurnalul National a anuntat inca de sambata trecuta, premierul Tariceanu a decis scoaterea democratilor de la guvernare si formarea unui nou cabinet PNL-UDMR. O prima schita a Guvernului indica nume noi, precum cel al lui Tudor Chiuariu la Justitie, dar si o comasare a Finantelor cu Economia sub conducerea lui Varujan Vosganian.

Premierul Calin Popescu Tariceanu a avut ieri ultimele discutii pentru formarea noului Cabinet. Situatia a fost blocata la ministerul Justitiei pentru ca senatorul Gyorgy Frunda a refuzat portofoliul, iar UDMR nu a vrut sa-l nominalizeze pe presedintele Comisiei Juridice din Senat, Peter Ekstein Kovacs. Intr-un final, Justitia a fost luata de PNL pentru seful Deparatamentului pentru Lupta Antifrauda, Tudor Chiuariu, desi alegerea premierului s-ar putea sa nu fie agreata si de partid. UDMR s-a ales cu trei ministere si un post de vicepremier pentru Marko Bela. Aseara inca nu era certa atribuirea portofoliului Apararii lui Teodor Melescanu si cel al Internelor lui Cristian David, acum ministru delegat pentru implementarea aquisului comunitar. De asemenea, Dan Motreanu a renuntat la Ministerul Agriculturii, urmand ca portofoliul sa fie preluat de Decebal Traian Remes.

MOTIVATII. Scoaterea PD din guvern a fost motivata de premierul Tariceanu prin faptul ca Alianta nu mai are resurse pentru a guverna unitar in beneficiul Romaniei iar o guvernare dezbinata nu poate promova interesele Romaniei. Noua formula guvernamentala PNL-UDMR, spune Tariceanu, va continua aplicarea programului Aliantei, asa cum a fost el aprobat de Parlament. Pentru a solicita investirea noului cabinet, Tariceanu va trimite azi o scrisoare conducerii celor doua camere ale Parlamentului. "Voi solicita votul Parlamentului pentru acest nou guvern, care va avea misiunea sa scoata Romania din impasul politic", a spus Tariceanu.

VINOVATI. Din discursul premierului nu au lipsit nici atacul la presedinte, declarat ca principal vinovat al decesului Aliantei DA, dar nici referiri la incapacitatea democratilor de a se elibera de sub tutela fostului lor sef de partid. "Sunt primul care recunoaste ca succesul aderarii la Uniunea Europeana a fost rezultatul unui efortul politic comun al Aliantei PNL-PD si al coalitiei de guvernare. Problema nu a fost la nivelul guvernului. Crizele au aparut si s-au tinut lant atunci cand interesele politice personale ale unui singur om s-au opus interesului national. Un om care a reusit de unul singur, pe fondul slabiciunii noastre, a liberalilor si a democratilor, sa dinamiteze o constructie politica solida, cu valori comune. Din pacate, acest om este tocmai Presedintele Romaniei. Acesta este adevarul!", a acuzat Tariceanu.
  • Cititi integral declaratia premierului

    MINISTRI IN NOUL CABINET
    Jurnalul National va prezinta noile nume din Cabinetul condus de premierul Tariceanu:
  • Vicepremier – Marko Bela, presedinte UDMR
  • Ministrul Justitiei – Tudor Chiuariu, seful Departamentului pentru Lupta Antifrauda, avand rang de secretar de stat, membru PNL, vicepresedinte al Curtii de Onoare si Arbitraj a PNL.
  • Ministrul Finantelor, Economiei si Comertului – Varujan Vosganian, vicepresedinte PNL pentru regiunea Moldova, pana acum ministru al Economiei si Comertului.
  • Ministrul Administratiei si Internelor – Cristian David
  • Ministrul Apararii – Teodor Melescanu
  • Ministrul Sanatatii – Eugen Nicolaescu
  • Ministrul Culturii si cultelor – Adrian Iorgulescu
  • Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului – Ludovic Orban, viceprimar al Capitalei, vicepresedinte al PNL.
  • Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei – Paul Pacuraru, senator PNL
  • Ministrul Dezvoltarii Regionale – Laszlo Borbely, vicepresedinte executiv UDMR
  • Ministrul Afacerilor Externe – Adrian Cioroianu, vicepresedinte PNL, senator, europarlamentar, vicepresedinte al grupului liberal din PE
  • Ministrul Mediului – Attila Korodi, membru UDMR, secretar de stat in acest minister
  • Ministrul Educatiei – Cristian Adomnitei, presedinte al Tineretului Liberal
  • Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor – Zsolt Nagy
  • Ministrul Agriculturii – Decebal Traian Remes
  • LOCURILE LIBERE DUPA ELIMINAREA PD
    Din 2004, PD isi intarise pozitia in Executiv, dobandind si Ministerul Apararii, dupa suspendarea din functie a liberalului Teodor Atanasiu, si un al doilea post de vicepremier dupa iesirea PC de la guvernare. A refuzat insa sa faca nominalizari pentru cele doua posturi. In acest moment, PD detinea urmatoarele portofolii: Ministerul Administratiei si Internelor (Vasile Blaga), Ministerul Justitiei (Monica Macovei, fara a fi membru PD), Ministerul Apararii (Sorin Frunzaverde), Ministerul Transporturilor (Radu Berceanu), Ministerul Muncii (Gheorghe Barbu), Ministerul Integrarii (Anca Boagiu), Ministerul Educatiei (Mihail Hardau), Ministerul Mediului (Sulfina Barbu). La acestea se adauga secretarii de stat, sefi de agentii si autoritati aflate in subordinea guvernului sau a premierului (21 conduse de reprezentanti PD), carora liderii PD le-au cerut inca de saptamana trecuta demisiile in alb, plus structurile descentralizate din judete, in total circa 1.500 de posturi. (Oana Stancu)

    De unde ar veni voturile

    JURNALUL FOTO
    Guvernul PNL-UDMR are nevoie in Parlament de 235 de voturi pentru a fi validat. Cele doua partide au in total 104 parlamentari si ar reusi sa treaca pragul doar daca, alaturi de acestea, ar vota PSD, partid care in ultima perioada s-a aratat deschis unei astfel de optiuni.

    TOTAL. Impreuna, cele trei partide ar insuma 254 de voturi, un total insa destul de riscant in cazul in care nu toti senatorii si deputatii acestor formatiuni s-ar prezenta la vot.

    Acestea si-ar putea consolida "scorul" cu ajutorul celor 18 reprezentanti ai minoritatilor si cu o parte dintre cei 44 de parlamentari independenti, excluzand pe cei ai PLD, avand in vedere afinitatile cu PD. PC are 31 de senatori si deputati, iar PRM – 47, insa Tariceanu nu poate conta pe votul acestora din cauza prezentei UDMR in noua formula guvernamentala. PD, exclus din cabinet, numara 72 de parlamentari, insa acestia nu vor participa la vot, in conditiile in care nu se regasesc in noua structura. "Noi nu vom sustine nici un guvern din care PD nu va face parte. In situatia in care premierul va veni in Parlament cu un alt guvern restructurat din care noi nu vom face parte, nu vom participa la vot, pentru a evita orice discutie ulterioara, cum s-a mai intamplat, ca si oameni de la noi au votat. De data aceasta vom parasi lucrarile, nu vom participa la vot", a declarat la finele saptamanii trecute deputatul PD Augustin Zegrean.

    VOT IN PARLAMENT. Sedinta comuna a celor doua Camere in care se va da votul de incredere pentru noul Guvern ar urma sa aiba loc miercuri, potrivit presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, marti fiind programata audierea ministrilor in cadrul comisiilor parlamentare comune.

    El a mai spus ca nu vede de ce seful statului ar putea refuza numirea noilor ministri din moment ce acestia vor primi girul Parlamentului.
  • Lavinia Dimancea

    PC NU VOTEAZA NOUL GUVERN
    JURNALUL FOTO
    Biroul Politic al PC a adoptat ieri intr-o sedinta extraordinara o rezolutie in care ii solicita premierului Tariceanu, "in mod ferm si fara echivoc", sa nu mai includa PD si UDMR in formula guvernamentala care va fi propusa Parlamentului. Conservatorii au solicitat, de asemenea, premierului sa prezinte Parlamentului "un guvern considerabil restrans ca posturi, flexibil si capabil sa-si asume deplin absorbtia fondurilor europene si dezvoltarea economica a Romaniei, sa constate ca actualul program de guvernare este depasit si sa ceara Parlamentului un nou vot de investitura pentru un program construit pe principiile Strategiei nationale de postaderare, convenita cu toate fortele parlamentare". Parlamentarii PC au fost mandatati sa respinga la vot un viitor cabinet care nu va tine cont de solicitarile din rezolutie, iar in cazul in care premierul va amana restructurarea Guvernului, PC va actiona pentru caderea actualului cabinet in Parlament. "Prin rezolutia de astazi, PC transmite un mesaj romanilor, si anume ca trebuie sa se termine odata pentru totdeauna cu santajul politic, toate negocierile politice care au avut loc intre PNL si UDMR, intre PD si PLD se pare ca se bazeaza pe santaj", a declarat Dan Voiculescu. Dupa anuntul premierului, purtatorul de cuvant al conservatorilor, Bogdan Ciuca, a declarat ca "PC nu va vota un guvern restructurat din care face parte si UDMR".
  • Dana Piciu
  • ×