Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 216 voturi "pentru" şi o abţinere, iniţiativa legislativă care permite identificarea rapidă, prin intermediul Registrului naţional automatizat, a persoanelor care au comis infracţiuni sexuale.
Proiectul prevede instituirea Registrului naţional automatizat cu privire la autorii contravenţiilor şi infracţiunilor sexuale, de hărţuire sau asupra minorilor, în scopul prevenirii şi combaterii acestor fapte.
De asemenea, proiectul stipulează păstrarea unei evidenţe a persoanelor fizice sancţionate, condamnate ori împotriva cărora s-au luat măsuri cu caracter penal ori administrativ, conform Codului penal, şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual penale.
"În scopul prevenirii şi combaterii faptelor de natură sexuală, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor, prevăzute şi pedepsite de legea penală, precum şi pentru a evita riscul recidivei, se organizează Registrul naţional automatizat cu privire la persoanele care au comis infracţiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor", se arată în textul adoptat.
Potrivit actului normativ, nu se înscriu în acest registru persoanele fizice care la data comiterii faptelor erau minore, cu excepţia cazurilor în care instanţa de judecată a dispus aceasta în mod expres în cadrul unui proces penal.
Registrul se constituie ca o evidenţă distinctă de cea a cazierului judiciar, în cadrul Sistemului Naţional de Evidenţă Informatizată a Cazierului Judiciar, constituit potrivit Legii nr. 290/2004 privind cazierul judiciar.
Conform iniţiativei legislative, persoanele înscrise în registru au obligaţia de a anunţa, în prealabil, organul de poliţie pe raza căruia domiciliază, dar nu mai târziu de trei luni. Organele de poliţie trebuie să organizeze verificări la domiciliul persoanelor înscrise în registru, nu mai târziu de trei luni. Fotografierea persoanei înscrise în registru se face anual sau cu ocazia constatării schimbării înfăţişării persoanei.
Deputatul Oana Bîzgan, iniţiator al proiectului, a precizat că iniţiativa se referă la persoane care au comis violuri sau acte de natură sexuală împotriva minorilor şi care au fost condamnate.
"A fost nevoie de includerea acestui proiect pentru că avem nevoie de informare şi de prevenţie. 70% dintre persoanele care au astfel de condamnare şi ispăşesc pedeapsa repetă fapta de obicei în primul an după eliberare", şi-a motivat ea iniţiativa.
Camera Deputaţilor este for decizional.
AGERPRES