x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Campania electorală s-a mutat din stradă pe facebook

Campania electorală s-a mutat din stradă pe facebook

de Marius Gîrlașiu    |    17 Mai 2016   •   16:53
Campania electorală s-a mutat din stradă pe facebook

În lipsa unor dezbateri politice bazate pe idei şi proiecte, campania electorală pentru alegerea primarilor s-a mutat pe reţelele de socializare. Cu trei săptămâni înainte de scrutinul din 5 iunie, candidaţii la fotoliul de primar încearcă să atragă cu orice preţ simpatia electoratului de pe facebook. Fiecare în felul său: cu poze de la slujbă, discuţii cu taximetriştii şi florăresele sau pur şi simplu prin greva foamei.

 

Noua lege electorală le interzice candidaţilor la primării să mai umple oraşele cu bannere şi afişe stradale de mari dimensiuni în perioada campaniei oficiale. Anul acesta, românii vor rămâne şi fără tradiţionalele găleţi, pixuri sau tricouri electorale oferite de partide. În lipsa străvechilor metode, candidaţii din 2016 şi-au mutat atenţia spre reţelele de socializare, doar că politica făcută pe facebook diferă substanţial de cea făcută în plină stradă. În Capitală, lucrurile sunt mult mai animate decât în restul ţării. Aflată în cursă pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea are o activitate intense pe reţelele de socializare. Candidatul PSD a postat în weekend mai multe fotografii de la Catedrala din Voluntari, acolo unde credincioşii s-au rugat la Racla cu Brâul Maicii Domnului. “40.000 de credincioşi s-au închinat ieri la Racla cu Brâul Maicii Domnului şi Papucul Sfântului Spiridon Făcătorul de Minuni, aduse de măicuţele de la Mănăstirea Kato Xenia din Grecia. Să vă fie ascultată rugăciunea mereu”, a scris candidatul PSD pe pagina de facebook. Aceasta a postat şi fotografii de la întâlnirea cu locuitorii din Sectorul 2 al Capitalei cărora le-a promis că va găsi soluţii să reducă facturile la întreţinere. “Pe mine dacă mă dă cineva afară pe uşă, eu intru pe geam”, le-a spus social-democrata.

 

Taximetristul şi florăreasa

Candidat şi el la Primăria Generală, Nicuşor Dan a brevetat noi tehnici în materie de promovare pe reţelele de socializare. Candidatul USB a postat pe pagina sa de facebook două clipuri electorale în care discută relaxat cu un taximetrist şi o florăreasă. Taximetristul i-a prezis lui Nicuşor că va deveni primarul Capitalei. “Ieşiţi primar, ascultaţi-mă! Facem un pariu, deci eu vă garantez, dacă nu ieşiţi primarul general al Bucureştiului... Eu am aşa nişte premoniţii”, i-a mărturisit taximetristul clientului care vrea să scape Bucureştiul de politicieni. Iniţiativa lui Nicuşor a fost luată peste picior de liberali, care i-au transmis că liberalul Cătălin Predoiu va participa la o confruntare pe proiecte cu ceilalţi contracandidaţi doar dacă va fi o discuţie serioasă, “nu doar o vorbă aruncată pe bancheta din spate a unui taxi”. Un mesaj pentru taximetrişti a avut şi candidatul PMP, Robert Turcescu, care le-a declarat război firmelor de taxi din Ilfov. “Ca primar general voi interzice taximetrelor din Ilfov să opereze pe raza Capitalei. Dacă vor să lucreze în Bucureşti, taximetriştii din Ilfov vor trebui să se licenţieze în Capitală”, a promis Turcescu. Mai mult, candidatul lui Băsescu intenţionează să rediscute tariful pe kilometru pentru activitatea de taximetrie.

 

Predoiu şi echitaţia

Lansat în ultima clipă în bătălia pentru Capitală, liberalul Cătălin Predoiu a mizat pe emoţie şi sensibilitate pentru a-şi atrage capitalul electoral. Candidatul PNL a postat pe facebook fotografii cu fiica sa, Maria, la un centru de echitaţie. “Una dintre marile mele pasiuni a fost și este echitația. Afecțiunea pentru animale și grija față de ele sunt lucruri pe care le-am transmis copiilor mei. Pe Maria am adus-o prima dată la un centru de echitație cand avea şapte ani”, a povestit liberalul pe facebook. Predoiu a mers apoi în Parcul Moghioroş din Sectorul 6, unde a plantat puieţi alături de candidatul PNL din sector, Răzvan Mironescu, şi câţiva copii.

Soluţia extremă: greva foamei!

Şi în restul ţării facebook a devenit principala unealtă electorală a candidaţilor. La Ploieşti, candidatul independent Marius Fenechiu a apelat la o soluţie extremă. Supărat pe constrângerile impuse de legea electorală, Fenechiu a postat pe facebook un clip în care îşi anunţă prietenii că va intra în greva foamei. “Intru în greva foamei pentru a protesta faţă de sistemul creat de partide, care îngroapă şansele candidaţilor independenţi. Intru în greva foamei pentru că legea electorală mă discriminează grav şi mă obligă să angajez o firmă pentru promovare”, s-a plâns Fenechiu fanilor de pe facebook.

 

Mătura şi făraşul

Şi la Brăila funcţionează campania electorală pe facebook. Candidat la primăria oraşului de la malul Dunării, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, liberalul Cătălin Boboc, a postat pe facebook un clip filmat în piaţă, în care un vânzător îi sugerează să măture “corupţia de la PSD”. “Pentru brăileni, pentru domnul Cătălin Boboc: să vină la Brăila să măture corupţia de la PSD, uite aşa!”, explică bărbatul cu o mătură în mână.

 

Cătălin Predoiu (PNL) se consideră “soluţia serioasă” pentru Bucureştiul

Nicuşor Dan (USB) şi-a făcut campanie pe linia tramvaiului 41

Enoriaşa Gabriela Firea (PSD) la slujbă în Voluntari

Peste 8,5 milioane de români deţin un cont de socializare pe facebook conform datelor oferite de portalul facebrands.ro

 

 


 


 

 

×