x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Campanie anemica la Gura Raului

Campanie anemica la Gura Raului

13 Mai 2004   •   00:00

Din cele 4.200 de suflete care traiesc in comuna sibiana Gura Raului, doar cei noua candidati la Primarie sunt preocupati de alegeri.

IRINA MOLDOVEANU

In comuna Gura Raului, aflata la poalele muntilor Cibinului, la 18 km de Sibiu, scaunul de primar este ravnit de noua candidati reprezentand PSD, PUR, AP, PD, PNL, PUNR, PRM, PNG si Forta Democrata. Printre ei si actualul primar PSD, Ion Jinariu.

Se obisnuia pe vremuri, spun batranii satului, ca primarul sa astepte taranii in mijlocul pietei si „sa dea porunci", sa-i anunte despre ce-au mai facut autoritatile. Actualul primar al comunei, Ioan Jinariu, nu le-a mai vorbit in piata consatenilor sai „de foarte mult timp", ne soptesc doua batrane. Duminica, taranii s-au aratat surprinsi sa-l vada pe primar cocotat pe o scena de lemn, anuntand ca va face „o canalizare".

Subiect de controversa

Maria Stanciu, 70 de ani, il lauda pe primarul Jinariu ca a marit sala de nunti de la 200, la 450 de locuri. „Inainte, cine facea nunta se umplea de rusine ca nu-i incapeau invitatii." Batrana nu mai stie alt motiv pentru care e hotarata sa il voteze pe Jinariu. Nu stie nici cine sunt ceilalti opt candidati la Primarie, pentru ca, spune ea, este batrana si n-o mai intereseaza.

Sala de nunti este subiect de controversa in sat. Cei din Opozitie vorbesc cum ca „primarul ar fi facut lucrarea cu 4 miliarde, cand doua erau de ajuns", explica un inginer constructor, care refuza sa-si dea numele. Pana si Iulian, un copil de 11 ani, are o teorie, cum ca tigla ar fi din plastic, s-a pastrat umeda de la ploi, va putrezi si in doi ani va trebui schimbata. „Deci sunt bani pierduti", trage pustiul concluzia.

Familie mare, voturi multe

Spre casa primarului, „drumul devine ca plapuma", spun satenii, adica nu mai are gropi. Jinariu a pavat drumurile si pentru ca „nu au fost bani suficienti pentru o lucrare ampla, a fost asfaltata soseaua doar in fata casei lui", comenteaza oamenii din Opozitie. Singurele afise electorale din comuna sunt ale AP si PSD. Ioan Tesha, seful Biroului Electoral Local si secretarul Primariei, spune ca aceste doua partide si PUR s-au anuntat deja pentru inchirierea caminului cultural, unde sa-si sustina discursurile electorale.

Un taran pe la 50 de ani comenteaza furios strategia de campanie aleasa de Vasile Bobit, candidatul PD. Bobit umbla din casa in casa si le spune satenilor ce va face pentru comuna, daca il vor vota. Taranul l-a primit pe Bobit in casa sa „din politete", dar acum e suparat „ca si-a permis sa-mi spuna ce sa fac la mine in curte. Zicea sa terminam cu intampinarile traditionale din capul satului, pe care le facem strainilor cu cai si calareti". Ghita Brad, candidatul Partidului Forta Democrata la Primarie, nu va incerca in nici un fel sa castige voturi: „Cei care vor sa te cunoasca, te cunosc. Eu am ajutat pe multi si se duce vorba".

Sotia altui candidat este convinsa ca actualul primar a castigat alegerile „pentru ca are neam mare si a avut cine sa-l voteze". Dumitru Campean, candidatul PUNR la Primaria locala, apreciaza ca „la sat omul conteaza, nu partidul". El se lauda ca are deja o imagine, este „cel mai tanar profesor de istorie din comuna". Si singurul.

Invidia…

Florin Manta, 24 de ani, este sofer pe autobuzul ce face naveta intre sat si Sibiu. Doar ce s-a insurat, si-a luat mireasa de 19 ani, si ea gureanca. El spune ca il va vota si anul acesta pe Jinariu. „Cine il uraste pe primar o face din invidie", isi da cu parerea proaspatul insuratel.

La fel ca si batrana Stanciu, nu stie cine sunt ceilalti candidati la primarie: „Nu ma intereseaza pe mine politica, eu imi vad de treburile mele". Dezinteresul pentru politica si alegerile locale este mare, Florin nu stie ce inseamna initialele AP de pe afisele electorale lipite in tot satul. Caseta

Scandal

Un ziar local din Sibiu dezvaluia in februarie afacerile cu lemn ale primarului PSD din Gura Raului, Ioan Jinariu. Ziaristii aratau ca primarul a cumparat lemn, pe numele satenilor, de la Ocolul Silvic Valea Cibinului, la un pret de 500.000 de lei, si l-a vandut societatilor de gatere la pret dublu. Taranii din Gura Raului au dreptul prin lege sa primeasca 10 mc de lemn, daca doresc sa-si mareasca gospodaria. O data ce primarul a cumparat lemnul pe numele lor, satenii si-au pierdut acest drept. Ziarul sibian nu ajunge la Gura Raului, dar cei din Opozitie au adus cateva exemplare, ca sa circule prin sat. „Omenia" este motivul pentru care contracandidatii nu fac publica afacerea primarului, duminica dupa Liturghie, in Piata Satului. „Ne-am uita cu coada ochiului unul la altul, in fiecare zi ne intalnim pe ulita. Traim in acelasi sat, nu putem sa fim dusmani", spune un rival, oarecum rusinat ca ascunde adevarul electoratului.
×
Subiecte în articol: politic jinariu gura raului