x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Când vorba miniștrilor bate fapta şi viceversa

Când vorba miniștrilor bate fapta şi viceversa

de Adrian Stoica    |    26 Dec 2015   •   18:36
Când vorba miniștrilor bate fapta şi viceversa

Şi în acest an, politicienii noştri au excelat la capitolul lucruri şi vorbe trăsnite. A fost înghesuială mare pentru intrarea în topul perlelor. Unii ne-au promis marea cu sarea, că vom avea sute de kilometri de autostradă daţi în folosinţă în fiecare an, că putem bate China şi SUA la creşterea economică, că absorbţia fondurilor europene va creşte ca Făt-Frumos. Alţii, cu mai mare aplecare spre banul public, ne-au spus că ar trebui să învăţăm să muncim pe doi lei, au combătut marea evaziune cu impozitarea bacşişului şi a alocaţiei copiilor. Şi cum cine împarte parte-şi face, cei de la Finanţe au vrut să-şi majoreze pe şest salariile cu 60%, motivând că aşa au cerut Comisia Europeană şi FMI.


1 În luna aprilie, Executivul a declanşat operaţiunea „marea buzunăreală”, odată cu adoptarea impozitării bacşişului. O măsură care nu a avut niciun fel de efect pentru Bugetul de stat, dar a umplut de ridicol Guvernul. Peste o lună, Parlamentul anula această măsură.



2 La începutul anului, mii de copii din judeţele Argeş şi Alba au primit somaţii de la Fisc prin care li se cerea să plătească din alocaţia de 42 de lei contribuţiile de asigurări de sănătate pentru anul 2012. După câteva zile, Guvernul îşi revine şi anulează somaţiile.



3Tot în aprilie, ANAF emite decizii de impunere pentru regularizarea contribuţiilor la sănătate aferente lui 2012 pentru venituri încasate din dobânzi şi dividende. Contribuţia nu era raportată la venitul în sine, ci la salariul minim pe economie. Scandalul iscat a dus, o lună mai târziu, la anularea acestor decizii eronate.



4 În încercarea de a limita evaziunea fiscală, Guvernul Ponta înfiinţează Loteria fiscală. La ceva timp după prima extragere şi anunţarea primilor câştigători, Ministerul Finanţelor descoperă că a interpretat greşit bilele extrase din urnă. Vina este dată pe greşeala de interpretare a unui ordin al ministrului Finanţelor, care, culmea, încerca să simplifice modul de derulare a loteriei.



1 La acest capitol se evidenţiază clar ministrul Finanţelor, Anca Dragu, care, într-o intervenţie pe tema majorării sau nu a salariului minim de la 1 ianuarie, a dat exemplul unor ţări ca Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, unde locuitorii „sunt săraci şi mulţi şi toţi ştiu să facă câte ceva pe doi lei, fac ceva ce românul nu mai face de ceva vreme”.



2 Fostul ministru de Finanţe Darius Valcov declara, în februarie, că România nu este lăsată să crească economic după puterile sale reale de limitările impuse de FMI, BM şi CE. „(...) Dacă am fi lăsaţi şi nu am fi strâmtoraţi de aceste acorduri - deoarece ei consideră că nu ştim să cheltuim banii, suntem în nişte chingi - dacă noi am fi lăsaţi să facem ce-au făcut ei acum 40 de ani, ritmul nostru de creştere nu ar fi al cincilea în UE, ne-am bate cu China şi SUA”.



3 O declaraţie ciudată a făcut şi fostul ministru al Energiei, Andrei Gerea, referitor la preţul combustibililor în România în contextul în care cotaţia barilului scădea vertiginos. „Atâta timp cât consumul este încă la un nivel apreciabil, presupun că nici pentru distribuitori nu există vreun motiv să scadă preţul”, a afirmat acesta, uitând de legătura directă între cotaţie şi preţul la pompă.



4 Fostul ministru al Transporturilor, Ioan Rus, ne promitea la începutul anului că vom avea 250 de kilometri noi de autostradă pe an. „În acest moment avem spre 700 kilometri de autostradă în operare. În 2016, cu siguranţă finalizăm şi vom putea circula pe Sibiu - Nădlac, pe Cluj - Borş, (…) pe Cluj - Târgu Mureş, Târgu Mureş -Făgăraş, Sibiu - Făgăraş, Făgăraş - Braşov (...) Cu certitudine vor fi încă 250 de kilometri de autostradă în 2016”. Simple vorbe.
 

×