x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Când vrea, Dragnea depăşeşte viteza luminii

Când vrea, Dragnea depăşeşte viteza luminii

de Marius Gîrlașiu    |    20 Oct 2016   •   13:50
Când vrea, Dragnea depăşeşte viteza luminii
Sursa foto: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO

Proiectul de lege prin care Liviu Dragnea şi-a propus să elimine 102 taxe nefiscale înainte de alegeri are toate şansele să bată orice record de viteză în procesul legislativ. Adoptat luni de senatori, la doar o săptămână după ce a fost depus, proiectul şefului PSD ar urma să intre marţea viitoare la votul final al deputaţilor. Asta în timp ce alte legi zac prăfuite de ani de zile prin sertarele Parlamentului.

Senatorii au adoptat luni, la doar o săptămână de la depunere, proiectul de lege iniţiat de Liviu Dragnea, prin care liderul PSD a propus eliminarea a 102 taxe nefiscale, printre care taxa radio-tv, timbrul de mediu pentru autovehicule sau taxa pentru cazierul fiscal. Traseul legii prin Parlament a întrecut însă orice închipuire. În vreme ce legea conversiei creditelor în franci elveţieni a avut nevoie de doi ani şi jumătate până la adoptare, iar proiectele privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin au fost date uitării, “legea Dragnea” a bătut orice record de viteză, fiind votată luni după o acţiune fulger în Senat. Dimineaţă, Biroul Permanent condus de C.P. Tăriceanu a pus proiectul pe ordinea de zi a plenului, sub rezerva depunerii unui raport din partea Comisiei de buget. În şedinţa BP, liderul ALDE i-a avertizat pe senatori că “este solicitare de procedură de urgenţă”. La doar două ore după, senatorii din comisie s-au strâns într-o şedinţă blitzkrieg care a durat numai 20 de minute şi în urma căreia au redactat “pe genunchi” un raport de admitere. La şedinţa comisiei nu s-a prezentat niciun senator liberal şi nu s-a înregistrat niciun vot împotrivă, doar o singură abţinere. Mai mult, la o oră şi jumătate după raportul comisiei, proiectul lui Dragnea a intrat la dezbatere şi apoi la votul final al plenului, fiind adoptat de senatori cu 89 de voturi pentru, 17 împotrivă şi o singură abţinere. În plenul Senatului, liberalii au propus ca legea să fie lăsată 30 de zile în dezbatere publică, însă propunerea a fost respinsă prin vot. Legea lui Dragnea a intrat ieri în dezbaterea comisiilor din Camera Deputaţilor şi este de aşteptat ca astăzi să primească raportul final. Asta pentru că preşedintele Camerei, Florin Iordache (PSD) le-a ordonat social-democraţilor din comisii să rămână în Bucureşti pentru a împlini voia şefului. În acest caz, proiectul va intra luni în dezbaterea deputaţilor, iar marţi va fi deja la votul final, la numai 14 zile de la depunere.

Guvernul se opune proiectului

Guvernul a avertizat însă că impactul bugetar al “legii Dragnea” s-ar ridica la 1,6 miliarde de lei şi ar presupune o creştere a cheltuielilor cu 545 de milioane de lei doar din cauza eliminării taxei radio-tv. Ministerul de Finanţe a transmis că o parte dintre taxele pe care liderul PSD vrea să le elimine sunt deja eliminate, astfel că multe dintre prevederile proiectului devin redundante. În plus, ministerul susţine că impactul calculat de Guvern este de 0,2% din PIB şi nu de 0,07%, aşa cum susţin iniţiatorii. Din rândul celor 102 taxe care vor fi eliminate mai fac parte 33 de taxe consulare şi de cetăţenie, 20 de taxe de la Registrul Comerţului, taxa suplimentară pentru eliberarea paşaportului temorar, 22 de taxe pentru pierderea sau modificarea actelor, 13 taxe extrajudiciare de timbru şi taxele pentru permisele de pescuit recreativ/sportiv.

 

Liviu Dragnea, preşedinte PSD: Principala problemă pe care o au românii este numărul diabolic de mare de taxe pe care trebuie să le plătească. Multe taxe nu acoperă prin valoarea lor costurile, arată lipsa de încredere a statului în cetăţeni, intenţia de a-i umili.

S-a ales praful de ele. Sute de proiecte au fost date uitării

Jurnalul Naţional a scris în luna august despre sutele de proiecte de lege care au fost date uitării de senatori şi deputaţi. Aproape 450 de legi zac uitate în sertarele Parlamentului, din 2007 şi până în prezent. An de an, la Senat şi Camera Deputaţilor se adună zeci de iniţiative legislative care rămân nedezbătute. Din 2005 şi până acum cele mai multe restanţe apar în anii electorali. În 2008, 105 legi au fost înregistrate la Parlament, dar nu le-a citit nimeni. În 2012, 75 de legi au avut aceeaşi soartă, iar în 2016 aleşii au bătut recordul la legi restante, cu 128 de proiecte. Datele de pe site-ul Camerei Deputaţilor arată că sute de iniţiative legislative se află de ani buni la mâna senatorilor, dar nimeni nu-şi mai face timp pentru ele. Proiectele de lege au trecut de Camera Deputaţilor, iar unele dintre acestea aşteaptă o decizie din partea camerei superioare a Parlamentului de mai bine de zece ani. Astfel, trei legi au rămas uitate vreme de 11 ani, încă din 2005, iar alte trei din 2006, în vreme ce 16 proiecte datează din anul 2007. Există chiar  proiecte de lege ale căror iniţiatori nici măcar nu mai sunt parlamentari. Fostul deputat Horaţiu Buzatu nu mai este în Parlament din 2008. Liberalul a avut o iniţiativă legislativă care prevedea ca urnele de vot să fie transparente pentru a nu se putea vicia porcesul de vot.

×