Preda aminteşte într-una dintre postările sale că preşedintele PDL, Vasile Blaga, i-a rugat pe membrii BPN să formuleze până pe 28 februarie un set de criterii pe care candidatul la alegerile prezidenţiale trebuie să le îndeplinească.
Cristian Preda a prezentat 10 criterii pe care el consideră că viitorul candidat PDL trebuie să le îndeplinească. Le prezentăm mai jos:
"1. Să îmbrăţişeze o viziune democratică. Testul relevant nu e recitarea cu intonaţie a consecinţelor principiului majorităţii sau a valorii egalităţii. E mai util să triem altfel: cine a lăsat să se înţeleagă, prin decizii sau declaraţii, că oamenii politici au mai multe drepturi decât cetăţenii sau că, în general, există clase ori categorii ierarhizate de cetăţeni nu trebuie să aibă sprijinul PDL.
2. Să creadă cu sinceritate în virtuţile pieţei. Nu se califică, în opinia mea, cei care s-au îmbogăţit din contracte cu statul. Poate fi, în schimb, candidat un om de afaceri veritabil, ca şi cineva care nu are această experienţă, dar nici nu confundă capitalismul cu spolierea statului. Deşi în aparenţă marginal, e un criteriu foarte important.
3. Să aibă o experienţă profesională consistentă în câmpul politic sau în afara lui. N-ar trebui să fie preşedinte cineva care nu a învăţat vreo meserie sau care a avut o carieră birocratică sau politică modestă, cum e, de pildă, cea de ministru al sportului într-un guvern de coaliţie cu 7 partide şi două duzini de portofolii.
4. Să cunoască Uniunea Europeană. Nu de la televizor, ci dintr-o experienţă politică sau administrativă semnficativă.
5. Să nu fie anti-american, adică anti-modern. Traducerea pentru modern: separaţia puterilor, respect pentru minoritate, libertate şi toleranţă.
6. Să vadă în statul de drept o referinţă de neocolit. Cine a fost acuzat, cu temei, de corupţie ar trebui să fie refuzat din start.
7. Să poată vorbi liber fără să plictisească şi să stăpânească la un nivel convenabil minimum 2 limbi de circulaţie internaţională. Nu cred că e nevoie de alte comentarii.
8. Să fie disponbil pentru compromis inteligent. Asta presupune să nu confunde fermitatea cu intoleranţa faţă de adversari. E la fel de păgubos să fii dispus la tranzacţionarea oricărui principiu, ca şi să fii inflexibil doar cu opozanţii.
9. Să fi probat că e capabil să depăşească spiritul partizan. Pentru a reprezenta cu adevărat naţiunea şi statul, şi nu o tabără politică, e nevoie de experienţa distanţei, a neutralităţii critice. Avem nevoie de un preşedinte al României, nu al USL, al PDL sau al oricărui alt “trib”.
10. Last but not least, să aibă umor, deşi face politică. Cum angajarea politică produce stres şi încruntare, avem nevoie de un preşedinte care să nu creadă că a fi responsabil înseamnă a fi infailibil. Are umor doar omul politic care ştie că greşeşte".
Citește pe Antena3.ro