x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Candidati cat pentru patru Romanii

Candidati cat pentru patru Romanii

27 Apr 2004   •   00:00

Majoritatea partidelor parlamentare isi doresc sa castige alegerile locale din 6 iunie si lanseaza candidati pentru aproape toate primariile celor 3.193 de localitati ale Romaniei, pe care doresc sa le si castige. Numai ca pentru a multumi pe toata lumea ar fi nevoie de vreo cinci Romanii.

SILVIU SERGIU, MONICA IORDACHE, OANA STANCU

La alegerile locale din 6 iunie, partidele politice isi vor disputa suprematia pentru 3.193 de localitati, unde se vor desfasura scrutinuri pentru alegerea primarilor, consilierilor locali sau municipali. Din totalul de 3.193 de localitati, 2.884 sunt comune, 204 sunt orase si 105 sunt municipii, dintre care 42 municipii sunt resedinte de judet. Desi mai sunt aproape doua saptamani pana la termenul limita pentru depunerea candidaturilor si inceperea campaniei pentru alegerile locale, partidele parlamentare au hotarat deja localitatile in care vor avea candidati.

PSD. Partidul de guvernamant isi va desemna candidati pentru primarile tuturor celor 3.193 de localitati si mizeaza sa iasa invingator in mai mult de jumatate dintre ele. Asteptarile PSD se bazeaza pe o serie de sondaje, comandate de organizatiile judetene ale partidului. Astfel, reprezentantii actualei puteri au mari sanse sa castige primariile din 1.411 comune, 98 de orase si 53 de municipii.

Procesul de definitivare a listelor este in plina desfasurare, pana in momentul de fata conducerea centrala a PSD avizand listele depuse de 21 de filiale judetene. In cursul acestei saptamani, aceasta operatiune se va incheia, Delegatia Permanenta urmand sa valideze si listele filialelor cu probleme. Este vorba de Gorj, Ilfov, Ialomita, unde trebuie sa se decida daca baronii locali Nicolae Mischie, Bebe Ivanovici si Gheorghe Savu, cercetati in prezent de PNA, vor fi lasati sa se inscrie in cursa pentru obtinerea unui nou mandat. Pana in momentul de fata, PSD si-a lansat in mod oficial candidatii din 11 mari orase situate in Muntenia si Moldova, in cadrul unei manifestari desfasurate sambata, la Targoviste. Este vorba de Florin Carciumaru (Targu Jiu), Marian Dragan (Calarasi), Iulian Furcoiu (Targoviste), Tudor Pendiuc (Pitesti), Antonie Solomon (Craiova), Niculae Sin (Giurgiu), Gabi Ionascu (Slobozia), Gheorghe Paunescu (Slatina), Constantin Slabescu (Alexandria), Traian Sabau (Ramnicu Valcea) si Emil Calota (Ploiesti). La 5 mai vor fi lansati candidatii pentru Bucuresti, la 4 mai va avea loc, la Galati, lansarea candidatilor pentru marile orase din Moldova, data de 7 mai fiind rezervata celor din Transilvania, ceremonia urmand sa se desfasoare la Cluj.

PNL. Liberalii se pregatesc si ei pentru a cuceri cat mai multe locuri de consilieri si primari in toate localitatile. Seful campaniei electorale pentru alegerile locale, senatorul Gheorghe Flutur, spune ca PNL nu va ocoli nici o localitate, fiind deja intocmite listele chiar si pentru cea mai mica comuna. In total PNL pune la bataie 46 de mii de candidati pentru consiliile locale si judetene si aproape 3.190 de candidati pentru postul de primar. Exceptie fac doar putinele localitati in care liberalii au convenit cu democratii sa sustina candidatul PD la primarie, ca de exemplu Bucuresti si Cluj. Lansarea oficiala a celor care aspira la un post de consilier sau primar se va face la sfarsitul acestei saptamani, la Brasov, a declarat Flutur. Liberalii nu vor copia insa modelul democratilor, care si-au lansat candidatii cu spectacol, ci vor face o lansare sobra. Daca la alcatuirea listelor au fost harnici, liberalii au ramas in urma cu inscrierea lor la birourile electorale. Senatorul Gheorghe Flutur a explicat ca PNL asteapta publicarea in Monitorul Oficial a modificarilor asupra legii privind declararea averilor demnitarilor, care ii obliga si pe candidati la functii publice sa-si „deconspire" agoniseala. „Au trecut atatea zile de cand a fost aprobata ordonanta de catre Guvern si nu avem inca formularul de declarare a averii", se plange Flutur, acuzand „o manevra" a PSD de a intarzia depunerea listelor de candidati ai opozitiei.

UDMR. Takacs Csaba, presedinte executiv al UDMR, estimeaza ca numarul candidatilor Uniunii pentru primarii va fi de aproximativ 300. In prezent, UDMR are 227 de primari in functie, care vor candida pentru un nou mandat, iar acestei cifre se adauga un procent de 30% pentru noii candidati. Acestia sunt stabiliti in urma unor prealegeri aflate in plina desfasurare, iar prin aceasta modalitate fiecare maghiar stabileste prin vot candidatul UDMR pentru fiecare localitate. Acolo unde ponderea maghiarilor este mare, prealegerile sunt mai importante decat scrutinul local propriu-zis, deoarece acel candidat care castiga prealegerile devine ulterior primarul localitatii.

PUR - 10% candidati femei la functia de primar

Partidul Umanist a depus liste complete de candidati in toate localitatile tarii, cu aceeasi exceptie: cele majoritar maghiare. Scazand numarul acestor localitati s-ar ajunge la aproximativ 3.100 de candidati. Nota aparte a candidaturilor umaniste este data de promovarea femeilor pe listele pentru primarii si consilii, exemplul Bucurestiului generalizandu-se. Astfel umanistii au candidati femei pentru functia de primar in 10 municipii si 40 de orase, iar pe listele de consilieri figureaza alte 132 de reprezentante ale sexului frumos. Numai pentru functiile de primar, reprezentarea femeilor ajunge la 10% din candidaturile depuse. Umanistii si-au lansat candidatii pentru Primariile municipiilor Bucuresti - Monica Tatoiu, Pitesti - Anca Barbu, Sibiu - Teodor Ancuta, Arad - Lia Ardelean, Deva - Petre Marginean, Galati - Eugen Durbaca, Suceava - Alexandru Baisanu.

Alianta PNL-PD randament maxim la Cluj

Democratii nu au depus nici ei inca listele de candidati in toate localitatile, intarziati fiind de demersul legat de declararea averilor. Potrivit unuia dintre coordonatorii campaniei, Dorin Iacob, cu exceptia localitatilor in care populatia este aproape monocolor-maghiara, PD are peste tot candidati la primarii si consilii. Ceea ce ar insemnna aproximativ 3.100 de candidati. Si in privinta zonelor majoritar maghiare au fost facute exceptii. Bunaoara in cazul Targu-Mures, unde PD se prezinta cu un candidat propriu la primaria municipiului. „Avem circa 47.000-48.000 de candidati in toata tara", estimeaza Iacob. Alianta PNL-PD are candidati si liste comune doar in Bucuresti si in Cluj. In Capitala, primarii de sector au fost impartiti frateste trei pedisti si trei liberali. La Cluj, alianta se prezinta cu candidati comuni si toate cele cinci municipii si un oras - si pentru primari si pentru consilieri - exemplu fiind urmat de inca 20 de comune din judet.
×
Subiecte în articol: politic candidati