x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Candidati, trecuti prin sita

Candidati, trecuti prin sita

07 Apr 2004   •   00:00

Frumusete, activitate politica, notorietate, sunt doar cateva dintre criteriile pe care partidele parlamentare le-au urmat pentru a-si desemna candidatii la alegerile locale din aceasta vara.

PSD se afla abia la debutul procesului de intocmire a listelor pentru alegerile locale. In momentul de fata o comisie speciala lucreaza la definitivarea criteriilor de performanta, pe baza carora vor fi desemnatii candidatii pentru primarii, consilii locale si judetene. Purtatorul de cuvant al PSD, Bogdan Niculescu-Duvaz, ne-a declarat ca, dupa intocmirea lor, listele cu candidati vor fi trimise conducerii centrale a PSD pentru a fi validate. „Este vorba de listele pentru consilii judetene si cele pentru marile orase, in conformitate cu hotararea Consiliului National de anul trecut. Sigur ca exista evaluari la nivelul judetelor, la nivelul localitatilor, dar listele nu sunt definite", a spus Duvaz. Desi PSD nu si-a stabilit un calendar strict pentru intocmirea si validarea listelor, Duvaz considera ca aceasta este „o chestiune pentru viitoarele doua saptamani", avand in vedere ca alegerile locale bat la usa. Liderul PSD a adaugat ca, in procesul de desemnare a candidatilor, vor conta foarte mult sondajele de opinie efectuate la nivelul fiecarei localitati sau judet in parte, deoarece notorietatea si increderea populatiei in anumiti lideri PSD sunt criterii de selectie importante. Bogdan Niculescu-Duvaz a mai precizat ca prezenta tinerilor sub 35 de ani, in proportie de 30%, si femeilor, in proportie de 25%, anuntata de presedintele partidului Adrian Nastase, va fi un alt criteriu pentru intocmirea listelor.

Examen ca la facultate

Pentru alegerea candidatilor fara pata PRM si-a infiintat o comisie de cadre atat la nivel judetean, cat si la nivel central. Pentru alegerile locale s-a procedat exact ca la concursurile pentru ocuparea unui post. Candidatii si-au depus CV-urile la comisiile din teritoriu cu optiunea pentru functia pentru care vor sa se arunce in cursa: consilier local, consilier judetean sau primar. Singura conditie pentru acest prim pas a fost ca doritorii sa fie membri de partid. Amatorii au putut opta si pentru o functie de ministru, deoarece PRM isi pregateste un guvern din umbra. Cea mai importanta conditie pentru o candidatura la consiliile locale a fost experienta in domeniul administratiei publice. Fiecare candidat a primit o nota de 1 la 10. Daca doi candidati au avut acelasi punctaj a castigat cel cu vechimea cea mai mare in partid. Pentru fiecare functie de primar sau consilier au fost trei nominalizari, dintre care unul obligatoriu a trebuit sa fie un tanar de pana in 35 de ani. Candidaturile finale pentru comune si orase s-au hotarat la nivel de judet. Pentru functiile de consilieri judeteni si municipali ca si pentru candidaturile de primar in municipii, candidatii au fost audiati de Biroul Permament care i-a desemnat pe cei mai nimeriti. Multi au fost respinsi pe motiv de lipsa de charisma.

Cursuri cu viitorii primari

PD si-a finalizat deja listele pentru alegerile locale. Batalia pentru candidaturi a inceput in urma cu 2 ani si jumatate cand fiecare membru cu notorietate a trebuit sa opteze pentru functia la care vrea sa candideze in alegerile locale. Candidatii pentru consilii au fost selectati conform unor criterii de cariera politica, munca de propaganda „de la om la om, din usa in usa", conferinte de presa, contributie financiara. Au fost facute de asemenea sondaje pentru a se descoperi persoanele independente care pot aduce voturi si care ulterior au fost cooptate in PD. Au contat in mare masura si cunostintele in administratia publica ca si cunoasterea prioritatilor judetului, localitatii in care candideaza. Pentru candidaturile la primarii, cele mai importante au fost rezultatele sondajelor de opinie. Studiile superioare vor fi o conditie doar pentru candidatii la Parlament. „Cel mai mult conteaza cum este vazut omul respectiv in comunitatea in care traieste. Au fost cazuri cand ingineri agronomi, doctori, profesori au fost batuti de tractoristi", ne-a declarat Vasile Blaga, seful democrat al campaniei electorale pentru alegerile locale.

Cazier curat

Liberalii au intrat si ei pe ultima suta de metri in aceasta actiune de intocmire a listelor electorale pentru locale. Ele vor fi gata la 15 aprilie. Pentru candidatii la consilii si primarii fiecare organizatie judeteana si-a stabilit criteriile de selectare. Pentru punctajul aspirantilor la un fotoliu de primar a contat in principal sondajele de opinie. Pentru candidatii la consilii au fost necesare calitati ca notorietate, implicarea in viata de partid. Ei au urmat o serie de cursuri unde au fost instruiti in privinta administratiei publice, apoi au dat o serie de teste. La fel de mult a contat ca aspirantii la functiile din administratia publica sa aiba un cazier curat si sa fie agreabili.

Prealegeri la UDMR

In fiecare localitate in care UDMR depune liste de candidati, acestia sunt stabiliti in urma participarii la prealegeri. In cadrul prealegerilor, fiecare membru al comunitatii maghiare il voteaza pe cel pe care il considera indreptatit sa reprezinte UDMR in alegerile pentru primaria localitatii respective sau pentru consiliul local. Candidatii care intrunesc cele mai multe sufragii din partea electoratului maghiar se transforma automat in candidati UDMR. In multe cazuri, prealegerile sunt chiar mai importante decat scrutinul local propriu-zis, deoarece nominalizarea drept candidat al UDMR echivaleaza cu alegerea ca primar sau consilier local. Este vorba de acele localitati in care ponderea populatiei maghiare, comparativ cu cea romaneasca, este insemnata, stiut fiind faptul ca votul maghiarilor este eminamente unul etnic. Aceasta modalitate de selectie a candidatilor, care echivaleaza practic cu un scrutin uninominal, are avantajul legitimitatii alesilor locali.
Dana Piciu, Silviu Sergiu


Pariu pe femei

Pentru prima data, PUR va avea liste cu candidati la primarii si consilii judetene si locale in toate judetele tarii. Listele, cu candidatii trecuti deocamdata in ordine alfabetica, sunt finalizate si au ajuns la sediul central pentru aprimi avizul conducerii partidului. Ele au fost intocmite la nivelul fiecarei organizatii judetene. De aici vor pleca inapoi la birourile judetene, unde se va da ordinea candidatilor pe liste. Criteriile de selectare si le-a fixat fiecare filiala in parte, dar majoritatea au mers pe activitatea in partid. In plus, candidatii la consilii au fost obligati sa aduca liste cu semnaturi de la concetatenii lor, aceasta operatiune declansandu-se anul trecut. Intaietate pe liste va avea cel care a reusit sa stranga cele mai multe semnaturi pentru sustinerea sa. Candidatii la consiliile de sector si la cel general al Capitalei au fost si ei impartiti pe cartiere, de unde fiecare a strans semnaturile necesare. Candidatii la primariile resedintelor de judet si cei pentru Bucuresti au fost selectati pe baza unui sondaj de opinie. Ei au au fost alesi dintre oamenii capabili si cunoscuti in comunitatile locale. Dupa cum se stie deja PUR a promovat foarte mult femeile, iar la Bucuresti intreaga echipa de candidati la primarii sunt femei. Pentru alegerile parlamentare inca nu s-a stabilit nici un criteriu, pentru ca umanistii asteapta sa treaca alegerile locale, dupa cum ne-a declarat sefa de campanie a PUR, Daniela Popa.

×