POLITIC
Pentru alegerile parlamentare din noiembrie s-au inscris la BEC 50 de formatiuni, iar pentru cele prezidentiale, 21 candidati.
Aglomeratie la alegerile generale
Pentru alegerile parlamentare din noiembrie s-au inscris la Biroul Electoral Central 50 de formatiuni reprezentand aliante politice si electorale, partide si organizatii ale minoritatilor nationale. Pana ieri la pranz, pentru functia suprema in stat isi depusesera candidaturile 21 pretendenti, zece fiind deja validate. CARMEN VINTILA
FUNCTIE. Nu mai putin de 11 pretendenti la Presedintia Romaniei au trecut pragul BEC
|
ORDINEA PE BULETINE. Potrivit legii, primele pe buletinul de vot vor fi tiparite listele partidelor parlamentare, ale aliantelor politice si electorale, dintre acestea ordinea lor fiind stabilita printr-o tragere la sorti facuta de presedintele BEC. Aceasta ordine pe buletinul de vot va fi valabila pentru toate circumscriptiile electorale. Urmatoarele pe buletinul de vot vor fi partidele neparlamentare, aliantele electorale si politice dintre acestea si organizatiile minoritatilor nationale, in ordinea rezultata in urma tragerii la sorti facute de presedintele fiecarui birou electoral de circumscriptie.
PRESEDINTIE. Pana ieri dupa-amiaza, si-au inregistrat la BEC candidaturile pentru Presedintie 21 de pretendenti, dintre care 10 au fost validate. Printre cele validate se numara candidaturile lui Adrian Nastase (Uniunea Nationala PSD + PUR), Traian Basescu (Alianta PNL-PD), Corneliu Vadim Tudor(PRM), Gheorghe Dinu (independent), George Becali (PNG), Marko Bela (UDMR), Marian Milut (Actiunea Populara), Petre Roman (Forta Democrata) si Raj Tunaru (Partidul Tineretului Democrat), Ovidiu Tudorici (Uniunea pentru Reconstructia Romaniei). Si liderul PNTCD Gheorghe Ciuhandu si-a depus candidatura, dar ea a fost contestata. Potrivit legii pentru alegerea presedintelui Romaniei, partidele sau aliantele politice si candidatii independenti trebuia sa-si depuna candidaturile pana ieri la ora 24:00. De asemenea, candidaturile validate pot fi contestate la BEC pana la 8 noiembrie, ora 24:00. Numele candidatilor la Presedintie sunt asezate pe buletinul de vot in ordinea depunerii candidaturilor la BEC. Primii trei care si-au depus candidaturile sunt Adrian Nastase, Traian Basescu si C.V. Tudor.
Citește pe Antena3.ro
A EXPIRAT TERMENUL
Potrivit legii pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului, propunerile de candidati trebuia facute pe circumscriptii electorale si depuse pana ieri la birourile electorale de circumscriptie. Propunerile de candidati se fac sub semnatura conducerii partidelor sau aliantelor politice. In cazul candidatilor independenti, ei trebuie sa fie sustinuti de cel putin 5% din numarul total al alegatorilor din listele permanente ale localitatilor din circumscriptia in care candideaza. Lista de candidati trebuia insotita de declaratia de acceptare a candidaturii, de declaratia de avere semnata de candidat, precum si de o declaratie pe propria raspundere ca nu a facut politie politica. Candidaturile pot fi contestate pana la 8 noiembrie.
OBLIGATII PENTRU CANDIDATI
BEC a decis, ieri, ca partidele, aliantele si candidatii independenti trebuie sa imprime pe materialele electorale tiparite atat numarul total al obiectelor de acest tip, cat si numele agentului economic care le-a facut, iar numarul total trebuie declarat si Curtii de Conturi. Hotararea BEC stabileste ca pe toate materialele electorale, inclusiv cele tiparite, sa fie inscriptionate denumirea formatiunii sau numele si prenumele candidatului independent. Materialele vizate sunt afise, ziare electorale, brosuri, carti postale, sepci si altele. Potrivit BEC, obiectivul principal este de a sti sumele cheltuite cu aceste materiale. Biroul a mai stabilit ca se poate renunta la candidatura la Parlament pana la 7 noiembrie.