x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Care oameni noi? Ciocoii vechi şi noi pe listele partidelor

Care oameni noi? Ciocoii vechi şi noi pe listele partidelor

de Marius Gîrlașiu    |    22 Noi 2016   •   20:30
Care oameni noi? Ciocoii vechi şi noi pe listele partidelor

Doar 19 zile au mai rămas până la alegerile parlamentare, iar principalele partide se laudă că au promovat oameni noi în proporţii covârşitoare pe liste. Dacă ar fi să ne luăm după declaraţiile liderilor, alegerile din 11 decembrie vor marca resetarea aproape completă a clasei politice. În realitate, lucrurile nu stau deloc aşa. În sistemul de vot pe liste contează doar locurile fruntaşe, adică poziţiile aşa-zis eligibile, care le asigură celor “norocoşi” prezenţa în viitorul Legislativ.

 

“Poate unii spun că nu contează, dar în realitate contează. 84% din listele de la Camera Deputaţilor sunt nume noi la PSD, iar la Senat 85% sunt nume noi. Majoritatea sunt tineri”, se laudă Liviu Dragnea cu fiecare ocazie. “Pot să vă spun că avem 60% oameni noi pe aceste liste. Cu toții sunt oameni asupra cărora nu planează suspiciuni de corupție și care îndeplinesc criteriile de integritate”, spune cu mândrie şi Alina Gorghiu, şefa PNL. Asta în vreme ce ALDE, partidul lui Călin Popescu Tăriceanu, susţine că pe listele pentru Senat şi Camera Deputaţilor se regăsesc “în proporţie de aproximativ 90%” candidaţi noi, “care nu au mai făcut politică până în prezent”. Dincolo de procentele ameţitoare pe care le aruncă pe piaţă pentru a-şi cosmetiza imaginea, liderii politici “ignoră” cu bună ştiinţă aspectul cel mai relevant al votului pe listă de partid. Indiferent câţi candidaţi cu adevărat noi şi curaţi ar include pe liste, la final vor conta doar locurile fruntaşe, aşa-zisele poziţii eligibile care le garantează politicienilor un loc în Senat sau Camera Deputaţilor atunci când se vor repartiza mandatele. Iar aici, cu foarte mici excepţii, dinozaurii partidelor şi-au păstrat monopolul, plasând “tinerii frumoşi şi liberi” pe locuri care au şanse aproape infime să devină câştigătoare.

 

Cum au fentat Bucureştiul

Un exemplu relevant în acest sens este cazul Capitalei, unde atât PSD, cât şi PNL au încercat să dribleze exigenţa alegătorilor. Astfel că marile partide au pus la punct o strategie menită să le ia ochii bucureştenilor: au păstrat una dintre liste pentru figurile noi, în vreme ce politicienii cu state vechi s-au refugiat pe cealaltă. Gabriel Petrea, liderul tineretului social-democrat, va deschide lista pentru Camera Deputaţilor în Capitală, în vreme ce la Senat primii pe listă sunt greii Ecaterina Andronescu, Şerban Nicolae şi Robert Cazanciuc. Prezentată de Liviu Dragnea drept “şefă de promoţie”, tânăra Şeila Abdulamit, fosta şefă a studenţilor, este abia a 16-a pe lista pentru Cameră, în vreme ce Liviu Pleşoianu, câştigătorul concursului “Deşteaptă-te, române!” de la Antena 3, este abia pe locul 9. În rest, rechinii PSD deschid listele peste tot în ţară: Dragnea în Teleorman, Pona în Gorj, Rovana Plumb în Dâmboviţa, Olguţa Vasilescu în Dolj, Florin Iordache în Olt, Eugen Teodorovici în Tulcea, Mircea Duşa în Harghita, etc. Deşi nu deschid listele, nume ca Nicolae Bănicioiu şi Titus Corlăţean şi-au asigurat prezenţa în Parlament, ocupând poziţii secunde în Iaşi şi Dâmboviţa. Liberalii din Capitală au inversat tactica PSD. Au păstrat lista de la Senat pentru oamenii noi, iar cea pentru Cameră a rămas monopolul greilor. Pe primele trei locuri la Senat se află neurochirurgul Leon Dănăilă, economistul Florin Cîţu şi arhitecta Hildegard Brandl, în vreme ce în capul listei pentru Cameră se regăsesc Adriana Săftoiu, Eugen Nicolăescu şi Ovidiu Raeţchi. În schimb, Alina Gorghiu e prima la Senat pe listele PNL Timiş, iar Cătălin Predoiu deschide lista la Cameră în Călăraşi. Excepţie face tânăra Mara Mareş (24 de ani), care va deschide lista PNL Braşov pentru Camera Deputaţilor. În schimb, Anca Boagiu este a doua pe lista PNL Maramureş pentru Camera Deputaţilor, (după Viorica Cherecheş, mama lui Cătălin Cherecheş, primarul suspendat din Baia Mare), iar Roberta Anastase este a treia pe lista cu deputaţi a PNL Prahova.

 

ALDE: 90% “tutankhamoni”

În ceea ce priveşte procentul de “90% oameni noi”, avansat de liderii ALDE, o simplă înşiruire de nume poate fi relevantă pentru oferta de cadre partidului. C.P Tăriceanu (fost prim-ministru), Daniel Barbu (fost ministru al Culturii), Daniel Constantin (fost ministru al Agriculturii), Teodor Meleşcanu (fost ministru de Externe), Varujan Vosganian (fost ministru al Economiei), Daniel Chiţoiu (fost ministru de Finanţe), Sorin Cîmpeanu (fost ministru al Educaţiei), Andrei Gerea (fost ministru al Energiei), Ovidiu Silaghi (fost ministru al Transporturilor) sau Ion Ariton (fost ministru al Economiei) – şi-au asigurat cu toţii prezenţa în viitorul Parlament prin poziţia de pe liste. Aceleaşi liste pe care candidează cu mari şanse de reuşită şi nume cunoscute ca Tudor Pendiuc, Steluţa Cătăniciu sau fostul ministru al Mediului. Graţiela Gavrilescu.

 

Băsescu s-a lecuit de tineri

Dacă liderii PSD, ALDE şi PNL se laudă cu sângele proaspăt pompat pe liste, Traian Băsescu nu mai crede în mitul tinerilor promovaţi în viaţa politică. “Eu am avut cucul ăsta cu tinerii. De la Roberta Anastase până la primarul Scripcaru sau Vâlcov de la Slatina, care e legat acum. Jumătate reuşesc, jumătate nu”, a explicat şeful PMP săptămâna trecută. Băsescu a renunţat la “reformă” după dezastrul de la alegerile locale. “90% din candidaţii PMP au fost tineri, cu vârsta sub 40 de ani. Am mers pe ideea că românii cer schimbarea clasei politice. Eşecul a fost total. Tinerii au fost respinşi de electoratul românesc, fiind preferaţi oamenii cu experienţă politică”, spune Băsescu astă-vară. La alegerile locale, românii au votat totuşi candidatul, nu listele de partid.
 

Traian Băsescu, preşedinte PMP: Haideți să lăsăm țara pe mâna tinerilor frumoși și liberi un an! Vă dau scris că nu se face niciun kilometru de autostradă.

×