x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Cătălin Predoiu devoalează planul PNL în Justiție. Toate „tunurile”, pe SIIJ și pe legile modificate

Cătălin Predoiu devoalează planul PNL în Justiție. Toate „tunurile”, pe SIIJ și pe legile modificate

de Ion Alexandru    |    31 Oct 2019   •   11:53
Cătălin Predoiu devoalează planul PNL în Justiție. Toate „tunurile”, pe SIIJ și pe legile modificate

A doua rundă de audieri a miniștrilor propuși de Ludovic Orban, pentru a face parte din Guvernul PNL, a fost una mai mult decât plină, unde, deși majoritatea candidaților au obținut votul în comisiile de specialitate, nu au lipsit criticile dure. Există și doi „repetenți” care, alături de Florin Cîțu, respins luni, nu au reușit să-și convingă colegii parlamentari că au ce căuta în funcția de ministru. Este vorba despre controversatul deputat Ion Ștefan, propus pentru Dezvoltare, dar și despre Violeta Alexandru, propusă pentru Muncă. Iar audierea lui Cătălin Predoiu, nominalizarea pentru portofoliul Justiției, arată viziunea PNL cu privire la cel mai sensibil domeniu al Guvernului. Una de întoarcere la vremurile din timpul epocii Băsescu.

 

Cătălin Predoiu, care a deținut portofoliul Justiției în timp ce se parafau protocoalele secrete dintre Parchete, instanțe și SRI, care a contribuit la elaborarea codurilor penale dovedite, în proporție covârșitoare, ca fiind neconstituționale și care a dat în mâna procurorilor o putere aproape discreționară, a primit, ieri, avizul Comisiilor Juridice Reunite ale Parlamentului pentru a ocupa din nou funcția. Cu 38 de voturi „pentru” și 12 „împotrivă”.

În cursul audierilor, Predoiu a atacat Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, a cărei activitate, în opinia lui, „i-a vizat pe cei care au atacat reformele fostului ministru Tudorel Toader” și care „a deschis un dosar penal, ignorând imunitatea diplomatică și a dovedit o certă lipsă de profesionalism a procurorului de caz”. Predoiu a dezinformat, referindu-se la un așa-zis dosar care l-ar fi vizat pe Frans Timmermans, pe care SIIJ l-a clasat, după o sesizare a portalului „Lumea Justiției”. Mai departe, Predoiu susține că SIIJ a retras apelurile în mai multe dosare de corupție cu implicații politice și că a solictat de la DNA dosarul „Tel Drum”, sugerând că a acționat astfel, pentru a-l scăpa pe Liviu Dragnea.

Candidatul PNL pentru Justiție a recunoscut că cele două Coduri penale necesită modificări, mai ales pe articolele declarate neconstituționale de CCR, dar că alte modificări „au fost făcute cu dedicație”. Predoiu este de acord că protocoalele secrete încheiate de Parchete cu SRI au încălcat drepturi și libertăți fundamentale” și promite că Guvernul nu va da ordonanțe de urgență în domeniul Justiției.

 

Ion Ștefan nu a putut justifica problema cu casa

 

Ion Ștefan, candidatul pentru portofoliul de la Dezvoltare, a fost respins, cu 19 voturi la 17. Deputatul a avut o prestație mediocră în cursul audierilor și nu a răspuns în mod convingător la întrebărilor justificate ale colegilor. În primul rând, nu a putut justifica de ce nu a achitat aproape 51.000 de lei taxe locale pe casa de peste 910 metri pătrați pe care o deține în Focșani. De asemenea, nu a răspuns la întrebarea referitoare la împrumutul de 1,4 milioane de lei pe care l-a acordat unei consiliere de-a sa, pentru finanțarea campaniei electorale a PNL aferentă alegerilor europarlamentare din această primăvară.

Printre proiectele prezentate de Ion Ștefan se află și continuarea politicii PSD, respectiv a respectării termenelor prevăzute în programele PNDL 1 și PNDL 2. Dar își propune să treacă prefecturile de la MAI, la Ministerul Dezvoltării.

 

Violeta Alexandru, respinsă cu 29 de voturi

 

Al doilea ministru respins, ieri, la vot, după ce, luni, a fost respins și Florin Cîțu, este Violeta Alexandru, propusă pentru Ministerul Muncii. Aceasta a luat 29 de voturi „împotrivă”, 22 „pentru” și o abținere. Supusă unui tir de întrebări din partea Liei Olguța Vasilescu și a lui Daniel Zamfir, Violeta Alexandru a spus că intenționează să elimine „dezechilibrele” dintre salariile de la stat și cele din mediul privat, dar și supraimpozitarea contractelor de muncă part-time. Mai mult, intenționează să crească contribuția la Pilonul 2 de pensii, fără însă a lămuri dacă această creștere înseamnă diminuare a contribuției la Pilonul 1 de pensii. Iar, la final, a precizat că va respecta calendarul PSD din Legea Pensiilor, cu majorarea punctului de pensie de la 1 septembrie 2020.

 

Trei respingeri, restul, „trecuți clasa”. Votul în plen se va da luni

 

În urma audierilor care au avut loc în ultimele două zile la Comisiile de specialitate ale Parlamentului, Violeta Alexandru, Florin Cîțu și Ion Ștefan nu au reușit să se califice pentru a merge mai departe. În mod normal, premierul desemnat, Ludovic Orban, ar trebui să îi retragă pe cei trei și să facă alte nominalizări.

Însă Ludovic Orban a anunțat deja că nu va face acest lucru și că nu ține cont de evaluarea profesională făcută de cei de la PSD, cu care se află în relație de război. Declarația a fost făcută imediat după respingerea lui Ion Ștefan, dar este valabilă și pentru ceilalți candidați respinși. „Nu accept evaluarea. În ceea ce îl privește pe colegul meu, pe domnul deputat Ștefan, este un om care a pus pe picioare, de la firul ierbii, o afacere care a generat dezvoltare în comunitatea locală. Care, prin afacerea pe care a pus-o pe picioare, a generat locuri de muncă, a plătit taxe și impozite la bugetul de stat”, a precizat Ludovic Orban.

Audierile reprezintă ultima etapă premergătoare votului final pentru învestirea Guvernului. Ședința de învestitură va avea loc luni, 4 noiembrie, în Plenul Reunit al celor două Camere ale Parlamentului. Dacă nu va fi întrunit cvorumul, ședința va fi reprogramată pentru o dată ulterioară. În ipoteza în care votul va fi negativ, președintele trebuie să facă o nouă desemnare de prim-ministru, după consultarea partidelor parlamentare.

 

×