x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Catarama a impartit PNL in doua tabere

Catarama a impartit PNL in doua tabere

09 Aug 2004   •   00:00

POLITIC

Listele parlamentare au "aprins focul", in week-end, la PNL. Protagonistul zilei, Viorel Catarama nu a primit "viza" pentru Legislativ - decizie care s-a luat la capatul unei sedinte de opt ore a Delegatiei Permanente.
MIRELA IAMANDI

Voturile Delegatiei Permanente de sambata au marcat aparitia opozitiei in interiorul PNL: jumatate dintre filiale contra centrului. Vedeta a lumii liberale, Viorel Catarama a fost maturat de pe liste dupa doua voturi repetate, din cauza imaginii sale negative. Liderul PNL, Theodor Stolojan, a explicat la sfarsitul sedintei: "Nu ne putem permite acest risc, acum cand alianta se afla in faza decisiva a castigarii alegerilor. Domnul Catarama nu are nici o hotarare in justitie, dar are o imagine negativa prin diferite activitati la care a participat sau nu". In apararea sa, Catarama a aratat ca a fost desemnat pe liste, in unanimitate, de organizatia de Bucuresti, al carei vicepresedinte este. El nu a contestat decizia de ieri ( "A fost o dezbatere democratica"), dar a punctat o anomalie procedurala: faptul ca, desi Delegatia s-a exprimat in favoarea sa prin vot, scrutinul a fost reluat pana s-a obtinut scorul dorit: 43 la 19. "Primul vot ma valida, conform statutului, dar nu voi mai candida pentru Parlamentul Romaniei". In compensatie, s-a vorbit despre un post in executiv pentru Viorel Catarama, idee infirmata insa in fata presei de seful PNL.

DEZBATERI. In spatele usilor inchise, subiectul Catarama a aprins spiritele in cadrul Delegatiei Permanente a PNL, formata in majoritate din sefii de filiale, unii dintre participanti atacand la scena deschisa. Surse din partid arata ca Ludovic Orban, presedintele organizatiei de Bucuresti, a sarjat intr-una dintre cele 11 interventii pe care le-a avut: "Biroul Executiv trebuia sa execute deciziile Delegatiei. Delegatia insa a ajuns acum for de executie si validare a deciziilor BEx" . Orban a facut astfel referire la promisiunea pe care o facuse Stolojan la urcarea sa in scaunul de presedinte: aceea ca partidul nu va mai fi condus de centru, ci de filiale.

OPOZITIE. Desi statutul PNL prevede ca votarea unor persoane este secreta, liberalii au votat deschis in punctele fierbinti. De fiecare data s-a conturat acelasi raport de forte: aproximativ jumatate din totalul de 67 de voturi au contrat propunerile centrului. Catarama a adunat 33 de oameni in favoarea sa, votul de dizolvare a Biroului Sectorului 2 Bucuresti a marcat 33 de "contre" si abtineri, iar votul de la Gorj 27 de voturi negative plus abtineri. In timp ce Biroul Executiv a mers pe mana lui Stolojan (cu o exceptie: Teodor Melescanu la votul pentru Catarama) o parte dintre filiale s-au declarat nemultumite. De altfel, 26 de lideri de organizatii din Muntenia si Ardeal s-au intalnit in secret la "Pescarus", pentru a discuta situatia creata in partid.

DEZAMAGIRE

"A fost o dezbatere democratica. Primul vot ma valida, conform statutului, dar nu voi mai candida pentru Parlamentul Romaniei" - Viorel Catarama

IMPOTRIVA "STRAINILOR"

Nemultumirea a aproape jumatate dintre filialele liberale vizeaza impunerea pe listele parlamentare a "strainilor", impusi de centru, (aproximativ 20 % din totalul locurilor pe liste) in timp ce unii liberali cu s-tate vechi au fost marginalizati. Liderul PNL Theodor Stolojan considera acest lucru un fapt pozitiv. " 75 % sunt candidaturi noi pe locuri eligibile, iar media de varsta e de 45 de ani", a anuntat el o data cu finalizarea listelor parlamentare. Un singur test mai au de trecut candidatii PNL: verificarea dosarelor de securisti si de activisti PCR.
×
Subiecte în articol: politic pnl catarama