x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică Catedrala, mutata cu 100 de metri

Catedrala, mutata cu 100 de metri

12 Apr 2005   •   00:00

Statul Major General (SMG) considera ca singura varianta posibila de amplasare a Catedralei Mantuirii Neamului este translatarea acesteia cu 100 de metri la sud fata de proiectul initial, dat fiind faptul ca in acest fel nu sunt afectate lucrarile subterane existente.

  • de MONICA IORDACHE
  • POLITIC
  • DEMERS. Talpes anunta ca membrii comisiei vor sustine propunerea de translatare a Catedralei Mantuirii Neamului
    Propunerea SMG a fost prezentata ieri Comisiei de aparare din Senat, printr-o scrisoare semnata de catre seful SMG. Motivul necesitatii translatarii cu 100 de metri spre sud fata de proiectul initial consta, conform declaratiilor presedintelui Comisiei de aparare, senatorul PSD Ioan Talpes, in faptul ca in subsol se afla coordonarea telecomunicatiilor sau de comandamentele care ar putea fi instalate acolo. "Exista un teren de sase hectare unde Catedrala Mantuirii Neamului poate fi ridicata fara nici un fel de probleme, dar nu in zona in care se concepuse in faza initiala", a precizat Talpes.

    SUSTINERE. Senatorul PSD a aratat ca, dupa aceasta informare a SMG, Comisia de aparare va face o adresa conducerii Senatului, prin care isi va anunta sustinerea fata de propunerea de translatare a constructiei cu 100 de metri. Conform lui Ioan Talpes, initiativa guvernamentala privind construirea Ansamblului Arhitectural Catedrala Mantuirii Neamului trebuia sa includa inca de la inceput avizul Statului Major General si al Ministerului Apararii Nationale. Presedintele Comisiei de aparare din Senat a mai spus ca in zona respectiva, unde, conform informarii SMG, "se instituie interdictie totala de constructii", exista tunele, dar si alte obiective speciale. "Nu e vorba numai de tunel", a declarat Talpes, care a precizat ca tunelul dintre Palatul Parlamentului si Palatul Cotroceni "este functional, daca e nevoie".

    SOLICITARE. Totodata, in informarea SMG, cu care comisia a fost de acord, se solicita si "acceptarea, de catre detinatorul terenului, a folosirii neconditionate a unei parti din zona de interdictie de catre MApN, pentru finalizarea lucrarilor necesare utilitatii obiectivelor speciale din zona". "SMG isi rezerva dreptul de a conditiona realizarea Ansamblului Catedrala Mantuirii Neamului cu ocazia primirii studiului de fezabilitate, in vederea eliberarii avizului specific", se mai arata in informarea SMG catre Comisia de aparare.

    ×
    Subiecte în articol: politic