x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Politică CCR a decis: Nu a existat conflict între Guvern şi Preşedinţie legat de numirea noilor miniştri

CCR a decis: Nu a existat conflict între Guvern şi Preşedinţie legat de numirea noilor miniştri

19 Mar 2014   •   12:11
CCR a decis: Nu a existat conflict între Guvern şi Preşedinţie legat de numirea noilor miniştri

Curtea Constituţională a decis că nu a existat conflict între Guvern şi preşedinte legat de numirea noilor miniştri şi a respins cererea de renunţare la sesizarea formulată de premierul Victor Ponta.

Judecătorii au constatat că şeful statului şi-a îndeplinit atribuţiile în cazul numirii noilor miniştri şi că nu există un termen prevăzut în lege privind semnarea decretelor. CCR a apreciat că preşedintele a semnat decretele într-un termen rezonabil.

Decizia CCR a fost luată cu unanimitate.

Premierul Victor Ponta a reclamat în 5 martie la CCR un conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedinte cauzat de refuzul şefului statului de a-şi exercita atribuţiile potrivit art. 85 alin. 2 şi 3 din Constituţie, conform Hotărârii Parlamentului din 4 martie privind modificarea structurii şi a compoziţiei politice a Guvernului.

Ulterior, premierul a făcut cerere de renunţare.

Pe 11 martie, Victor Ponta a anunţat că reclamaţia sa la CCR nu mai are obiect.

"Nu mai are obiect. A fost făcută înainte ca preşedintele să ia decizia numirii miniştrilor, pentru că era o decizie anterioară a Curţii care cerea acest lucru", explica la acea dată premierul.

Art. 85 din Legea fundamentală prevede: "(2) în caz de remaniere guvernamentală sau de vacanţă a postului, preşedintele revocă şi numeşte, la propunerea primului-ministru, pe unii membri ai Guvernului. (3) Dacă prin propunerea de remaniere se schimbă structura sau compoziţia politică a Guvernului, preşedintele României va putea exercita atribuţia prevăzută la alineatul (2) numai pe baza aprobării Parlamentului, acordată la propunerea primului-ministru.

×